Crònica de la visita de Ferran d’Antequera a Igualada
C

tomba ferran d'antequera a Poblet - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
2 d'abril de 2016

tomba ferran d'antequera a Poblet - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

Aquest mes Igualada commemora els 600 anys de la mort de Ferran d’Antequera a la ciutat. Com ja us hem explicat, un cronista de l’època explica dia a dia l’estada del rei a la capital anoienca a través del compte de Twitter @Igualada1416.


Avui el taverner relata a La Veu tota l’estada de Ferran d’Antequera a la ciutat:

Fa unes setmanes vaig rebre un regal inesperat: una mena de capseta de vidre que algú em va deixar sobre el taulell. Una nota deia que tot el que hi escrigués ho llegiria la gent del futur. Però disculpeu-me, deixeu que em presenti. Sóc el taverner del Carrer Nou d’Igualada. No sóc una persona culta ni adinerada, però vaig aprendre a llegir amb els frares i tenir una taverna em fa estar ben informat. Sóc, sobretot, un home pràctic, per això em va semblar molt estrafolari escriure en aquest aparell les coses que veig. Però què hi podia perdre?

Vaig començar explicant el meu dia a dia, però la vida d’un poble d’uns 500 habitants, la meva Igualada de 1416, no és gaire emocionant. Tot i això, la visita del rei Ferran d’Antequera m’ha convertit en un cronista inesperat. Mai he estat partidari del rei Ferran, que va aconseguir el tron amb males arts (i potser amb l’ajuda dels diners de la seva dona, Elionor d’Alburquerque) fa només quatre anys, amb l’anomenat Compromís de Casp. Després va esclafar sense pietat en Jaume d’Urgell, que també aspirava a la corona. Però un home com jo no hi guanya res fent proclames contra un rei. En comptes d’això, he intentat treure el màxim profit de la seva visita a Igualada.

Penseu que un rei mai no viatja sol, sinó que va acompanyat per la reina, consellers, nobles, servents i un núvol de comerciants que vol fer-hi negoci. L’arribada a Igualada d’aquesta gentada ha causat un gran impacte: han llogat habitacions, han menjat aquí i allà i no ha faltat qui necessités roba o unes sabates. Si bé estàvem preparats per acollir el seguici un parell de dies (fent parada en el seu viatge de Barcelona a Castella), poc podíem pensar que s’hi acabarien quedant tres setmanes…

Van arribar a Igualada el dia 13 de març, ja us podeu imaginar les fanfàrries i la pompa dels batlles i consellers d’Igualada en rebre’ls. Tot anava sobre el previst, i el rei despatxava a diari els assumptes del govern, com m’ha anat explicant el seu secretari. Però el dia 16 Ferran es va començar a trobar malament. No podia orinar, i era incapaç de retenir res del que menjava. Els seus metges, veient-lo tan malament, no gosaven proposar cap tractament arriscat. Finalment van acordar recomanar-li un bàlsam miraculós que costa la fortuna de 500 florins!

Afortunadament van donar avís a en Joan Fiveller del greu estat del rei, i el dia 19 va arribar acompanyat d’altres consellers de Barcelona i d’un fornit grup de metges. El rei va millorar aquell mateix dia, però va seguir reposant al llit.

El seu fill, l’infant Alfons, s’ha ocupat d’ajudar-lo despatxant tots els documents necessaris. La seva primera preocupació va ser proveir-se de diners, ja que la prolongació de l’estada a Igualada començava a deixar comptes per pagar massa llargs. Però a Igualada també s’han rebut els ambaixadors de l’emperador Segimon de Roma o s’han enviat cartes als reis de Portugal i de Castella fent-los costat en el seu objectiu de conquerir Granada.

Els darrers dies el rei Ferran s’havia trobat millor. Tant, que fins i tot havia escrit al batlle de València per a que li enviés a Igualada “la mora balladora” per prendre plaer… Els consellers de Barcelona se n’hi van tornar fa tot just quatre dies. Semblava que el seguici reprendria el seu viatge cap a Castella en qualsevol moment… fins ahir.

El rei va empitjorar sobtadament i avui, 2 d’abril de 1416, ha mort a Igualada. La gent no sap avenir-se’n. Comencen a arribar de tot arreu persones notables i frares que han respost a la crida d’Alfons per començar a celebrar els oficis fúnebres.

Alfons, de manera inaudita, ha començat a signar documents com a rei a Igualada sense esperar a ser coronat a Saragossa. Els igualadins no sabem què ens espera els propers dies, ni com s’explicarà en el futur aquesta accidentada història de la visita del rei Ferran d’Antequera. Mentre funcioni aquest aparell, jo us ho seguiré explicant a diari a @Igualada1416.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta