Cristina Casas, farmàcia Casas: “Garantim el tracte personal, resolem dubtes, i administrem els medicaments necessaris per a la salut dels igualadins”
C

25 d'abril de 2020

Parlem amb Cristina Casas, titular de la farmàcia Casas del Mercat, amb més de 25 anys d’experiència com a farmacèutica. Forma part d’un grup de farmàcies anomenat Ecoceutics, que ha promogut una campanya anomenada #JoEmQuedoALaFarmàcia, com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19. Aquesta campanya va néixer amb la voluntat de donar a conèixer la tasca dels farmacèutics en aquesta crisi sanitària.

La pandèmia del coronavirus ha fet venir la por a moltes cases per no saber com protegir-se i miren a la farmàcia com aquell establiment de proximitat i confiança. Què podem dir-los?
Realment ha sigut un cop molt fort per a tots. No estàvem preparats per un desastre d’aquesta magnitud. Tot és nou: el fet d’estar confinat, les notícies que ens arriben, les informacions confuses, ens costa d’entendre tot el que està passant al nostre voltant. És normal que no sapiguem com actuar, com protegir-nos, com cuidar dels nostres. Tot això suposa una càrrega emocional molt important i por, que ens va angoixant per dins.
Per altra banda hi ha les persones que han perdut familiars o amics, amb una tristor afegida per no poder-los acomiadar. També hi ha les persones ingressades, que han sofert un aïllament i un estrès molt important. Tenim també les persones aïllades a casa seva per ser positius o bé per haver estat en contacte amb positius. També hi ha els professionals de les botigues d’alimentació que estan treballant en unes condicions molt estressants. El fet de no saber, moltes vegades ens comporta un estrès, és normal i humà.
I no podem oblidar tot el personal sanitari, que està fent un esforç impressionant.

Hi ha molts tipus de mascareta i no sabem què fer. D’un sol ús? Netejar-les? Posar-ne una damunt l’altra?
Sí, n’hi ha de molts tipus. Hem de tenir clar per què la necessitem.
Primer dir que la mascareta, en general, ha de servir per evitar que si nosaltres estem infectats, no puguem contagiar la resta, és un acte de solidaritat envers la societat. I com que actualment no hi ha suficients proves diagnostiques, doncs el més raonable és que tots en portem quan anem a comprar o en un espai on hi hagi altres persones. Ara bé, de quin tipus? Aquí a Igualada tenim la sort que s’han repartit moltes mascaretes tèxtils de forma gratuïta gràcies a Elements i altres iniciatives. Aquest tipus de mascareta evita que nosaltres puguem contagiar una altra persona, però ens protegeix poc a nosaltres. El gran avantatge és que la podem rentar i reutilitzar. És important rentar-la a més de 60 graus, o bé passar-la per la planxa. Per protegir-nos hem d’utilitzar mascaretes tipus FFP2, actualment n’hi ha poques però a poc a poc s’anirà normalitzant el subministrament a tothom. Hem de tenir en compte que qui més ho necessita es el personal sanitari.

Les mascaretes que estem donant a les farmàcies i les que es reparteixen les estacions i altres lloc són les anomenades mascaretes tipus II, estan fetes amb un teixit especial que evita que nosaltres puguem contagiar als altres. Són d’un sol ús, però com hem dit, n’hi ha poques i si les cuidem, podem utilitzar-les més d’un cop.

Vam començar dilluns a donar aquestes mascaretes a la farmàcia, ha estat molt confús.
La primera setmana del 20 al 27, es dona una mascareta gratuïta per targeta TSI per a persona adulta, no per a nens.

A partir del 28 es donarà una segona mascareta però pagant 0.76 euros. La primera mascareta gratuïta, si no es pot venir la primera setmana, no es perd, es pot venir més endavant a buscar-la. Però la realitat ha estat una de molt diferent: el sistema es va penjar des del principi. El funcionament és feixuc, no és àgil. No hi ha suficients mascaretes i no s’ha fet reposició a la farmàcia. Molt trist.

El més important però és rentar-se les mans abans de posar-nos la mascareta, sempre tocant només les gomes o els cordills i abans de treure-les tornar-se a rentar les mans. Hem de tenir present que el virus és bàsicament respiratori, per tant entra per la boca el nas i també els ulls. I es propaga amb les gotetes que exhalem al respirar, parlar i tossir.

Què passa amb els guants?
Són imprescindibles per a les persones que estan treballant i sobretot cara al públic.
A nivell individual a vegades ens pot donar sensació de falsa seguretat. És més important el rentar-se molt sovint, que el fet de portar guants. Si jo porto guants, entro en contacte amb el virus i després em rasco l’ull amb el guant posat… doncs no m’ha servit de res. Per anar al supermercat, quan agafem els productes frescos, fruita etc, sí que és molt important portar-los. Per la resta el més important és rentar-se les mans molt sovint, tant si portem guants com sinó.

Cal alguna cosa més que la higiene? Hi ha alguns elements profilàctics?
La millor profilaxi és quedar-se a casa, sortir el menys possible. Guardar distàncies, mascareta, rentar-se molt sovint les mans i no tocar-se la cara, cosa molt difícil perquè estem acostumats a fer-ho molt sovint, és un acte reflex! Sense voler podem tocar un pom de porta, un botó d’ascensor, un producte del super… la importància de rentar-se les mans és perquè sense voler, amb les mans contaminades, ens toquem la cara i aquesta és una de les maneres més fàcil d’infectar-se, per això és tan important rentar-se les mans molt sovint. Quan sortim de casa tenir més cura, portar mascareta, guants si cal, i guardar la distància amb altres persones.
Ser molt curosos a l’entrar i sortir de casa.

La informació que arriba de les autoritats és contradictòria. De només haver de rentar-se les mans i de tenir un gel a gairebé vestir-nos com astronautes. Què caldria fer? Teniu material suficient?
Malauradament les autoritats crec que no han estat a l’alçada. Realment hi ha una manca de material, que de mica en mica s’anirà normalitzant, però costarà. I també hi ha una manca d’informació que no ajuda a tranquil·litzar la població. Aquesta setmana hem començat a repartir les mascaretes de la Generalitat, que és un gran avanç.
Ara mateix el que és més difícil de trobar és l’alcohol pur i guants.

Hi ha la sensació que el Govern no ens diu tota la veritat. No serà que no tenen el material, o no poden pagar-lo per a tothom i per això diuen que no cal i no és obligatori?
Crec que qui té molt valor som els ciutadans, els sanitaris, els comerciants que obren cada dia, els transportistes i un llarg etc. a més de tota la gent que voluntàriament ajuda per millorar una situació molt complicada. Realment és molt trist, però jo crec no ens ha dit tota la veritat en molts aspectes, des de la informació del número de contagis i les defuncions, degut, en part a la falta de testos.

Es va tardar molt en reaccionar i quan van reaccionar no hi havia material. Aquesta falta de material s’ha fet sentir a nivell mundial. I a nivell econòmic també crec que ha faltat previsió de les autoritats.

Què seria recomanable fer a part de quedar-se a casa?
Hem de ser realistes, estem vivim un moment molt complicat, crec que ningú estava preparat per això. Ni com ha individus, ni com a societat, ningú té la vareta màgica que ens digui què vindrà després. Moltes coses canviaran.
Pensem en positiu, veure les coses que hem fet malament fins ara i intentar millorar-les d’ara en endavant.
Tenir present les persones que s’han recuperat, 83.000 aprox.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?