14.3 C
Igualada
Dimarts, octubre 19, 2021

Crims d’Estat

“Les retallades maten” diuen les pancartes que periòdicament veiem a les portes de determinats hospitals de titularitat pública. I és cert. Quan l’Estat retalla en Sanitat genera patiments i accelera la mort en alguns pacients que no poden rebre el tractament que necessitarien per guarir-se.

El pes de l’Estat en la nostra societat és tan fort que qualsevol retallada pressupostària té efectes nocius sobre la població. I no només, ni les més importants, ho són en Sanitat, sinó en els altres àmbits de l’administració pública.

L’àmbit on més maten les retallades -o la manca d’inversions- és en les infraestructures viàries. Tots coneixem punts negres en carreteres que s’han cobrat molts morts al llarg del temps. Són punts negres que requeririen una inversió per deixar de ser llocs insegurs. Malgrat el degoteig constant d’accidents mortals, molts d’aquests punts negres continuen igual durant dècades.

A Catalunya, i ben aprop de l’Anoia, hi tenim no un punt negre, no, hi tenim tota una carretera que és, literalment, criminal: la N-340.

El degoteig de víctimes a la N-340 és continu sense que l’Estat faci res per millorar-ne la seguretat. I ara a l’estiu, amb l’increment del trànsit a totes hores, aquesta via es converteix en una trampa. Si estàs de sort és només una trampa de temps –et passes hores i hores en els embotellaments de trànsit- i, si estàs de pega, hi pots perdre el cotxe o la vida.

No hi ha alternativa? Sí que n’hi ha. Es diu Autopista de peatge i és de les més cares d’Espanya. I com que és de peatge, els camions de mercaderies procuren evitar-la i passen per la N-340, fent-la encara més perillosa. I si el govern espanyol segueix frenant el corredor ferroviari mediterrani, les mercaderies seguiran passant per la N-340.

Els conductors que volen reduir els riscos, passen per l’autopista, però això té un important cost econòmic i molts segueixen optant per la N-340.

Si el govern espanyol –que tant ens estima als catalans- alliberés de peatge l’autopista, es salvarien moltes vides. És clar que les concessionàries d’autopistes deixarien de guanyar tants diners com guanyen ara, i això faria que les finances dels dos partits que es reparteixen el govern d’Espanya –CorruPP i corruPSOE- tinguessin una davallada de diners important i les portes giratòries per als alts càrrecs deixarien de funcionar.
Les retallades i la manca d’inversions maten…. però això no fa patir al govern, en general només maten als pobres.

Jaume Singla | @jaumesingla

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

No amb el meu vot

El govern més progressista de la història d’Espanya -tampoc és dir gaire- ha presentat els seus pressupostos generals de l’Estat. És a dir, explica...

L’Events CB Igualada s’emporta un partit ajustat contra el CB Roser

EVENTS CB IGUALADA 49 CÀMPING BIANYA CB ROSER 45 L'Events CB Igualada va aconseguir diumenge la tercera victòria al campionat de Copa Catalunya de bàsquet. Els...

El Zoom Festival obre les inscripcions pel torneig de League of Legends

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya incorpora aquest any, per primer cop, un campionat del videojoc League of Legends. El torneig, organitzat...

Comença la reurbanització de l’avinguda de Manresa d’Òdena

L’Ajuntament d’Òdena ha començat les obres de reurbanització de l’avinguda de Manresa. El projecte té com a objectiu transformar el caire d’antiga carretera a...

El mercat no sedentari torna a la plaça de la Masuca aquest dimecres

A partir d’aquest dimecres, les parades del mercat no sedentari d’Igualada tornaran a la seva ubicació original a la plaça de la Masuca. El...
Compartir