CREIX, el projecte que fa créixer als joves d’Òdena

0
449

L’Ajuntament d’Òdena ha reeditat cinc vegades el projecte CREIX, unes sessions grupals dirigides a joves d’entre 12 i 22 anys per a la cerca de l’evolució personal i que es realitzen en el marc de l’Espai Jove, de manera gratuïta i estan obertes a joves de tota la comarca.
Aquest projecte sorgeix de la necessitat que els joves puguin tenir un espai de creixement personal -on ells puguin expressar lliurement emocions i sentiments, on puguin conèixer-se més i millor, intercanviar punts de vista amb altres iguals i fer-ho de forma vivencial i pràctica.

El que va començar com un experiment ha esdevingut tot un èxit, tant a nivell de participació com de resultats, i és que són els mateixos joves que demanen la continuïtat del projecte i l’Ajuntament els acompanya apostant per aquest servei que considera molt important pel futur d’aquest col·lectiu.

Un projecte psicoeducatiu
El projecte Creix és un projecte psicoeducatiu que promou, de forma gratuïta, l’educació emocional, l’auto coneixença i el creixement personal.
Les sessions estan dirigides per la psicòloga Verònica Amezcua, qui treballa amb els joves aspectes com l’autoestima, la comunicació, els complexos, les pors les angoixes, el futur, les relacions d’amistat, de parella… d’una forma vivencial i dinàmica. Amezcua explica que “els joves trien els temes per a treballar, els quals respectem al màxim per complir les seves expectatives de treball interpersonal” i afegeix que “en aquesta etapa evolutiva fa molta falta un acompanyament cap a l’autoconeixença interior i és el que pretenen treballar”.
Inicialment, les sessions d’una hora i mitja estan conduïdes per la psicòloga i especialista en Anàlisi i Conducció de Grups, l’odenenca Verònica Amezcua (directora del Centre Avancem d’Òdena). No obstant això, en ocasions compten amb altres professionals que enriqueixen les sessions amb altres punts de vista.
Es treballa sempre des del principi de la confidencialitat, tots els joves signen el primer dia una carta de compromís de confidencialitat.

Un projecte de tots, joves, educadors i famílies
La tècnica de joventut, Inés García, juntament amb la psicòloga, Verònica Amezcua, reconeixen unes mancances i inquietuds entre els joves del municipi, percepció que augmenta quan conversen amb pares i mares. Les famílies també tenen un paper molt important i són clau en els procesos de creixement personal, així les dues últimes sessions es fan amb la participació de pares i mares.

Amb el projecte CREIX, s’aconsegueix oferir eines als joves per tal que en la seva trajectòria vital, en la seva presa de decisions, estiguin el més preparats possibles i els conflictes entre iguals, familiars i d’altres es puguin resoldre d’una forma constructiva.
Segons Amezcua “es tracta d’un projecte per a dotar a les persones d’estratègies per fer front a aquestes dificultats i que a poc a poc les etiquetes i prejudicis vagin prenent poca importància en la societat odenenca, és a dir que, a més de contribuir en les habilitats socials dels joves, en dotar-los d’eines i d’estratègies per la seva autonomia i el seu creixement personal en aquets acompanyament al món adult contribuint en el canvi social tan necessari, aportant al municipi persones joves amb coneixement emocionals”.

Per la seva part, l’alcaldessa Maria Sayavera, ha manifestat la seva voluntat de seguir oferint aquest servei als joves del municipi. Sayavera creu que “activitats com aquestes són les que ens ajuden a construir una societat millor. Aquesta és la millor llavor per a la collita del futur pròxim”.

Compartir