Conflicte entre els veïns del Nucli Antic d’Igualada i la Coll@nada per les molèsties de la festa “alternativa”
C

11 d'agost de 2019

Jaume Singla

Un programa festiu que preveu fins a cinc concerts de matinada i sopars a la plaça de Pius XII durant els dies de la Festa Major d’Igualada, ha irritat als veïns del Nucli Antic de la ciutat, davant del que consideren un abús. Malgrat tractar-se dels dies de la Festa Major, concentrar durant cinc nits seguides els concerts en un espai tan reduït els veïns apunten que “no pot considerar-se excepcional per motiu de festa popular. Cinc nits seguides de música tota la nit és un esforç superior al que es pot suportar”. (Veure quadre d’activitats).

Queixa oficial
El 28 de juny, un cop s’havia donat a conèixer el preprograma de la Festa Major d’Igualada -i amb ell la previsió d’actes de la Coll@nada- un dels veïns de la plaça Pius XII, va adreçar una instància a l’Ajuntament per tal que es prenguessin mesures de protecció del descans de la gent.

L’escrit apel·lava als drets fonamentals de les persones i també al mateix reglament municipal: Ordenança Reguladora del Soroll i les Vibracions d’Igualada, especialment pel que fa referència a l’article 17 del mateix.

“Els espectacles públics i les activitats recreatives organitzats per l’Ajuntament amb motiu de festes i revetlles populars, que utilitzin sistemes electroamplificats de so, han d’assegurar que el nivell sonor màxim no superi els 100 dB (A) (LAeq 60s) als indrets d’accés public i el nivell màxim de 80 dB (A) (LAeq 30 minuts) a la façana més exposada”.
En el seu article segon l’ordenança especifica que “els espectacles públics i les activitats recreatives (…) que no siguin organitzats per l’Ajuntament, han de disposar d’autorització municipal expressa, la qual ha d’assenyalar les condicions a complir per minimitzar la possible incidència dels sorolls a la via pública segons la zona acústica on tinguin lloc”.

Plaça Pius XII, zona B-1
Segons el Mapa de Capacitat Acústica del mateix ajuntament d’Igualada, assenyala tota l’àrea del Nucli Antic -especialment la plaça Pius XII, com a “Zona d’activitat acústica moderada” amb l’epígraf B-1.

Aquesta qualificació es refereix a zones “amb existència de sòl d’ús residencial amb activitats i/o infraestructures de transport existents. La limitació de la qual, en aquest cas, és entre 65 i 55 decibels, segons les hores.

En cap cas es preveuen espectacles, revetlles, mítings… tot i que en tractar-se de festes populars és lògic que es puguin celebrar. “Però no durant tota la nit i cinc nits seguides” diu un dels veïns afectats que donen suport a la demanda presentada.

Recollida de signatures
Els veïns del Nucli Antic varen iniciar una recollida de signatures per tal d’oposar-se al que consideren un abús de l’Ajuntament d’Igualada. La campanya ha reunit un volum de signatures que supera de llarg el 60% de la població de l’àrea. Un segon objectiu dels veïns -vista la passivitat i permissivitat de l’Ajuntament d’Igualada- és constituir-se en associació de veïns i convertir-se en interlocutor vàlid davant el consistori.

“No estem disposats a “patir” cada any la Festa Major. Una cosa és la solidaritat i suportar les molèsties d’una festa popular, un o dos cops a l’any, però el que està passant al Nucli Antic i especialment a la plaça de Pius XII és un abús i una violació flagrant dels drets dels ciutadans”, ha declarat un dels veïns afectat. “Tot i que no visc a la mateixa plaça, de nit el soroll dels concerts i fins i tot les converses al carrer, entra per tot arreu”.

Barri tranquil, però…
El Nucli Antic d’Igualada és, en principi, un barri molt tranquil i en la seva major part tancat al trànsit. Tot i que en la seva població són majoritaris persones d’una certa edat, és un barri molt actiu pel que fa a festes populars.
Precisament per això la tranquil·litat es trenca amb certa assiduïtat. Els voltants de la Basílica de Santa Maria i de l’edifici de l’ajuntament, han convertit el barri en l’escenari de no poques celebracions ciutadanes.

L’ou com balla, l’arbre de la primavera, mercadillos, festes dels Moixinganguers…. són actes festius ben acollits i celebrats. En alguna ocasió, però, també generen alguns problemes de convivència com per exemple cercaviles amb trabucaires… a les dues de la matinada. O per citar-ne un altre: la caiguda de l’arbre de maig que va causar desperfectes en un dels immobles de la plaça de Pius XII.

El barri accepta normalment els inconvenients en forma de furgonetes i camions descarregant material per a les festes, els sorolls a determinades hores de la nit o la brutícia al matí després de la festa, però la publicació aquest any de la programació de la Coll@nada que inclou actes nocturns a la plaça cada dia des de dilluns dia 19 i fins al matí del següent dilluns dia 26. Set dies de sopars, concerts, música disco i cercaviles “sense que hi hagi hora de tancament previst”, diu un dels veïns que ha recollit signatures en contra de tanta festa al mateix indret.

La mateixa persona ens afegeix “no és únicament que hi hagi concerts a la nit -i algun comença a 2/4 de 3 de la matinada- sinó que durant el dia s’ha de suportar l’ajustament i proves dels equips de so. I després, normalment a primeres hores del matí, el soroll de la brigada de neteja que és molt efectiva, però també molt sorollosa”.

Conseqüències legals
Altres ajuntaments de Catalunya que han permès que “la festa” se’ls en vagi de les mans, han vist com els col·lectius perjudicats acudien a la justícia per a evitar la continuïtat del que consideraven una lesió. Invariablement els jutges han donat la raó als perjudicats i els ajuntament han hagut de fer front a fortes despeses judicials i indemnitzacions.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?