16.5 C
Igualada
Dimecres, octubre 20, 2021

Comunicat de l’AEiG Jaume Caresmar i M. Antònia Salvà

Des de l’AEiG Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà volem posar de manifest el context en què es troba l’Agrupament i exposar com hem arribat fins aquest punt.
En aquests moments l’Agrupament està format per 50 caps i quel·les que tenen la voluntat de transmetre els valors de l’escoltisme als més de 180 infants i adolescents d’una manera altruista i durant tots els caps de setmana de l’any.

Avui, dia 5 d’octubre, us informem oficialment que ens hem vist forçats a marxar d’un dels locals on, centenars d’infants al llarg de 20 anys, hi han conviscut, hi han crescut i se l’han fet seu.

Com hem arribat en aquest punt? Per trobar els inicis hem d’anar l’any 2009, quan va néixer el festival Rec Stores o Rec.0. Un esdeveniment que es desenvolupa dues vegades l’any amb una durada total de 8 dies. El seu objectiu es basa a fer negoci a la zona del rec d’Igualada a través de la roba, la decoració i el bon ambient. Aquest festival s’ha anat fent gran amb el temps, i amb tot això el juny del 2016 va ser la primera vegada que de forma informal se’ns va exigir des del Rec Stores que no féssim Cau al nostre local durant els dies de l’esdeveniment. Un local situat al carrer de la Caritat número 12 d’Igualada, del qual n’hem sigut llogaters des de l’any 2000.

La justificació que ens arribava és que volien vetllar per la seguretat dels clients de la botiga que té lloc a la part de baix del nostre local durant els dies del festival, argumentant que les bigues són velles i podria ser perillós. Dos anys després van canviar l’argument per la perillositat en cas d’incendi. És en aquell moment que ens preguntem: per què no ens diuen el mateix durant la resta de l’any? Per què ningú ens parla de la suposada falta de seguretat quan al local hi ha infants i joves, i en canvi sí que neix la preocupació quan hi ha clients? Cal destacar que l’espai de sota és de les mateixes propietàries que ens lloguen a nosaltres el local.

A partir d’aquí, es fa evident que la nostra presència fa nosa durant els dies de l’esdeveniment, i per descomptat que es prioritza el consum al Rec Stores durant 8 dies l’any que no pas l’activitat educativa de 50 caps i quel·les i 180 infants i adolescents durant tot l’any.

Què ha passat els últims 3 anys? El 2017 va néixer una comissió dins de l’Agrupament que es va encarregar de buscar altres opcions de locals per comprar o llogar, ja que al cap de 3 anys se’ns acabava el contracte de lloguer. El desembre del 2019, les propietàries ens van dir que estaven disposades a vendre el local al Cau i, molt important, que teníem preferència pel fet d’haver estat llogaters des del 2000.

Com a Agrupament, en aquell moment se’ns va plantejar una oportunitat clau per poder comprar el local i consolidar un espai polivalent, sense dependre de ningú més que de nosaltres. No us volem enganyar, la decisió no seria fàcil. Venien dies de pensar, avaluar, fer números i decidir, amb el suport de l’Associació de famílies del Cau. Però la resposta era clara: volíem comprar el local i assegurar un espai de participació i activitat els 365 dies l’any dins d’una zona d’Igualada immersa en una realitat esfereïdora: la compra i concentració de propietats per part dels organitzadors del Rec Stores.

Un cop presa la decisió de comprar el local, una persona vinculada a l’Agrupament de forma activa dins de l’Associació de famílies del Cau, amb interessos personals i família a l’organització del Rec Stores, manifesta la seva voluntat de comprar el local. En el moment en què ens arriba aquesta informació se’l convida a marxar de l’Associació de famílies, per no vetllar per l’activitat de l’agrupament i aprofitar-se de la informació pels seus interessos.
En aquell context sí que acabava de començar un bon festival per nosaltres, ja que arrencava una cursa de fons i nosaltres teníem les cames lligades. Aquesta persona encara no havia comprat el local, però tenia molt clar que ho volia fer i que no ens ho posaria gens fàcil. Entre el gener i el març del 2020 entràvem en un període de negociacions per poder comprar el local, i les propietàries en tot moment ens seguien dient que teníem prioritat.

En tot cas, la història no podia acabar així. Durant les negociacions s’havia posat sobre la taula la possibilitat de dividir el local en dos: L’Agrupament es quedaria la part de dalt, on fa 20 anys que desenvolupem la nostra activitat; mentre que l’altra persona es quedaria amb la part de baix, la que es lloga com a botiga durant el Rec Stores. Tant la part de dalt com la de baix tenen les mateixes dimensions, i des del nostre punt de vista la divisió era justa. Però d’un dia per l’altre, sense cap mena d’avís, se’ns informa que aquesta persona serà qui comprarà el local sencer, tant la part de dalt com la de baix.

Per a nosaltres ha sigut un gran xoc emocional, de sentir tota la impotència, ràbia i menyspreu per part d’una persona que crèiem que compartia uns valors comuns amb l’escoltisme i vetllava pel futur de l’Agrupament. Arribat en aquest punt, ens sentíem molestos amb el joc brut que va fer a l’Agrupament, i encara més quan ens va oferir un lloguer temporal deixant-nos clar que en 4 o 5 anys ens faria fora per donar-li un altre ús al local. Per tant, acceptar aquest lloguer era l’últim que volíem i al cap i a la fi ens estava fent fora. Així doncs, vam dir que no a la seva oferta.

Per si les adversitats no eren suficients, la pandèmia va acabar d’accentuar les dificultats. Vam demanar al nou propietari una pròrroga per poder fer les coses amb condicions, entenent que no hi podríem posar totes les mans a causa de les restriccions sanitàries del moment. D’entrada el propietari va acceptar la nostra demanda, però al cap d’uns dies amb només una setmana de marge ens va exigir que volia el local buit. Amb indignació vam complir el termini que ens va demanar, per acabar d’una vegada amb aquest malson.

Fins ara comptàvem amb dos locals, ja que ens és necessari per als més de 180 infants i adolescents i a les 50 quel·les i caps que agrupem. A partir d’avui passarem a tenir només el local del carrer de la Caritat número 4, que el tenim en propietat, un espai reduït.

Conjuntament amb les altres entitats que tenen la seu al Rec, i totes les veïnes que l’habiten, ens considerem un dels agents que omplim el barri de vida, joc i alegria durant tot l’any. Per qui s’ho estigui preguntant, el paper de l’actual govern convergent és nul davant la manca d’espais que patim les entitats. Sempre que s’ha intentat obrir diàleg per buscar solucions, les respostes han sigut negatives o ens han donat llargues.

Des de l’Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Maria Antònia Salvà tenim clar que seguirem treballant per educar en la transformació social, defensant els valors pedagògics de l’escoltisme.

Agraïm a totes les persones, famílies i entitats que ens feu costat dia a dia i ens recordeu que la tasca educativa i el treball constant que desenvolupem no és en va. Us expliquem tot això perquè entenem que el Cau som totes i és un problema compartit.
Moltes gràcies i salut!

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Poble Actiu acusa al govern Castells de “manca de planificació” en gestió de residus

A finals del 2022, el contracte de gestió del servei de recollida de residus i neteja viària de la ciutat d’Igualada arriba al seu...

L’Observatori Contra l’Homofòbia exigeix explicacions per la denúncia de Teresa Bernadas per un diagnòstic mèdic homòfob

L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha exigit "responsabilitats polítiques" al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i ha demanat que comparegui urgentment per donar explicacions...

Segueixen en marxa les activitats dins de l’Octubre Solidari

L’Octubre Solidari segueix amb les activitats programades al llarg de la propera setmana. Després de la Mostra d’Entitats Solidàries i de les activitats que...

Donatiu de coixins i pròtesis de cotó per a les dones operades de càncer de mama al Consorci Sanitari

El Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) ha rebut el donatiu d’un centenar de coixins fets per les Artesanas de Corazón de Santa Margarida de...

El CAI queda 4t en la 1a edició de la Copa Catalana de Clubs

L’equip mixt Absolut  del C.A. Igualada Petromiralles, va assolir diumenge passat al matí una molt meritòria 4a posició en la 1a edició de la...
Compartir