COMNOVA planifica 9 trobades per afavorir el benestar i la comunicació de les famílies amb fills de 6 a 12 anys
C

23 d'abril de 2019

Demà dimecres comença un cicle de trobades obertes a les famílies amb fills de 6 a 12 anys. És una activitat que neix del Pla de Salut Comunitari COMNOVA i vol respondre a una de les prioritats plantejades per les persones que han participat en l’elaboració del pla:la millora de la relació i la comunicació amb els fills, per afavorir el benestar de tota la família

Ara fa uns dos anys que es va iniciar el pla COMNOVA des de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, l’EAP i l’Agència de Salut Pública, per tal d’abordar la salut dels vilanovins de manera comunitària. Però es tracta d’un projecte que va més enllà de l’administració local i els professionals de la salut; implica tot el veïnat i convida a participar en l’anàlisi, el debat i l’acció en benefici de tota la població.

En aquest temps s’han fet diferents accions per recollir l’opinió de la ciutadania, com ara una enquesta que va comptar amb més de mig miler de participants. També en una primera fase, a partir de les respostes i de les trobades grupals posteriors, s’han reunit les inquietuds i preocupacions del veïnat per anar avançant a poc a poc, en l’elaboració i desenvolupament del pla. Es tracta de concretar actuacions que ens ajudin a millorar aspectes relacionals amb la salut; accions a l’abast de tothom, encara que l’acompanyament dels professionals de la salut sigui clau.

Com ens explicava la treballadora social Eva Clapés, “els participants van expressar preocupacions respecte a la relació, l’entesa i la comunicació amb els fills i per això, en aquesta segona fase, s’ha donat prioritat a aquest tema” que han titulat “Salut mental i risc familiar en infants i adolescents”. El nom, però, no ha de confondre, com assenyala la infermera Dolors Solé, perquè “no es tracta d’abordar específicament trastorns de conducta o malalties mentals, sinó del que entenem com benestar de manera més genèrica; d’una relació familiar més saludable”.

Un projecte sobre la parentalitat positiva que posa el focus en la salut de les relacions familiars
Per donar resposta a aquesta demanda, el grup de treball de COMNOVA ha centrat el projecte en la parentalitat positiva. La idea és que pares i mares o altres familiars que ocupen un paper molt important en la vida dels infants i comparteixen molt de temps amb ells, com per exemple, els avis, tinguin recursos per afavorir una bona relació. Les conductes i comportaments, la pràctica d’una comunicació más eficaç i la disciplina, són alguns dels temes que s’abordaran en aquestes xerrades amb l’objectiu de disminuir la conflictivitat i contribuir a la pau familiar.

L’objectiu és facilitar l’adquisició d’estratègies personals, emocionals i educatives per tal que les famílies puguin afrontar els problemes quotidians en el procés de creixement i desenvolupament dels infants. Tot plegat des d’una perspectiva de cura, afecte, protecció, seguretat personal i no violència.

Les trobades comencen a partir del dimecres 24 d’abril i s’allargaran fins el 26 de juny. Es faran un total de 9 sessions de dues hores de durada, aproximadament, cada dimecres de dos quarts de sia a dos quarts de vuit del vespre en la sala d’actes de l’Edifici d’Entitats. Algunes de les sessions estaran obertes també als infants, concretament la del dia 22 de maig titulada “Autoestima i assertivitat. Escolta Activa” i la del 5 de juny, sobre “Comunicació eficaç”.

El programa està dirigit a famílies amb nens i nenes menors de 12 anys escolaritzats a primària. Tothom qui vulgui està convidat a participar-hi (de forma oberta i gratuïta). Des del CAP recomanen a les persones que estiguin interessades a assistir a les trobades que contactin també amb alguna de les professionals de referència de COMNOVA al telèfon del CAP de Vilanova del Camí, al 93 806 33 02.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta