14.4 C
Igualada
Dijous, abril 15, 2021

Comença la segona fase de restauració de la muntanya de Miramar

Aquesta setmana s’ha reprès els treballs de restauració de la muntanya de Miramar, on el passat juliol es van cremar 56 hectàrees.
Durant la primera fase de treball es tallar la vegetació cremada i es van fer feixines amb els troncs talats, una sèrie de cordons a l’estil de les antigues feixes, que han fet de barrera per reduir l’erosió. Aquest darrer mes d’abril ha plogut molt i a la zona on s’havia pogut acabar de fer les feixines han evitat els esllavissaments i l’erosió de la terra, cosa que permetrà una més ràpida recuperació del sòl i la vegetació.

Durant la primera fase també es va començar a netejar el bosc i recuperar camins per la zona del camí del repetidor, però no hi hagué temps de fer les feixines. Entre el 18 i el 23 d’abril van caure més de 130 litres d’aigua i en la zona on encara no s’ha pogut actuar, ha provocat esllavissades de marges de camins, esvorancs i una pèrdua important del sòl més fèrtil.

Així, la segona fase té per objectiu arreglar els camins afectats, construir un mur d’escullera a un pas de torrent que s’ha esllavissat, seguir amb la tala de la vegetació cremada, desemboscar la fusta de les zones accessibles i seguir construint feixines a les zones més pendents.

Gràcies a les pluges, la vegetació està recuperant l’ecosistema d’aquesta vall protegida. Les especies rebrotadores com l’alzina i el roure ja estan rebrotant de soca.
La recuperació de la muntanya de Miramar està sent possible gràcies a la subvenció de 220.000 euros que la Diputació de Barcelona ha concedit a l’Associació de Propietaris Forestals de les Serres de Miralles i Orpinell a la qual el municipi de Capellades es va adherir l’any passat. Aquesta és una entitat sense ànim de lucre que vetlla pel manteniment i conservació dels boscos a 13 municipis de l’Anoia.

La intervenció, amb la recuperació dels camins malmesos per l’incendi però també pels diferents episodis d’aiguats que s’han produït a l’octubre i ara l’abril, s’espera que es pugui acabar a mitjans d’estiu. Tal com destaca en Pol Bacardit, l’enginyer de la Diputació que està coordinant la intervenció «estem actuant sobre 37 de les 56 hectàrees cremades, ja que només ens hem pogut posar en contacte amb 14 dels 47 propietaris i els altres desconeixem qui són. Si volen que també hi actuem, es poden posar en contacte amb els ajuntaments dels seus municipis. Agraïm molt la bona resposta que està tenint l’actuació de restauració per part dels veïns, que ens ho han manifestat en diverses ocasions».

L’alcalde de Capellades, Salvador Vives, explica com “l’Ajuntament des de l’endemà de l’incendi ens vam posar en contacte amb al Diputació de Barcelona per donar suport a la restauració de les zones cremades, els serveis administratius de l’ajuntament van participar activament en la localització dels propietari de les zones afectades, per tal de fer possible la coordinació de la restauració. Volem agrair a la Diputació de Barcelona, al Pol Bacardit, l’enginyer del projecte i l’Associació de Propietaris Forestals de les Serres de Miralles i Orpinell per la seva implicació per la recuperació de la muntanya de Miramar”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament de Capellades i Canigat segueixen col·laborant

Des de principis de setembre, Canigat i el consistori capelladí treballen conjuntament en la gestió de les colònies de gats del carrer. Seguint el...

Òdena s’integra a Anoia Turisme per sumar esforços en promoció

El Consell Comarcal de l'Anoia, dins l'estratègia de promoció turística de la comarca, ha creat l'ens Anoia Turisme per abordar el turisme des d'una...

L’Hospital de dia Sant Jordi aplica la realitat virtual en la neurorehabilitació

L’Hospital de dia Sant Jordi, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), està aplicant les noves tecnologies de realitat virtual com a nou mètode...

Dilluns entra en funcionament la càmera de control de trànsit de la rambla Sant Isidre

L’Ajuntament d’Igualada activarà el pròxim dilluns 19 d’abril la càmera de control del trànsit de la rambla Sant Isidre. La càmera està situada a...

La Generalitat “prem l’accelerador” per declarar Bé d’Interès Nacional el Cementiri Nou

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha exposat que la Generalitat "ha premut l'accelerador" per declarar el Cementiri Nou d'Igualada com un Bé Cultural...
Compartir