5.8 C
Igualada
Dijous, 7 desembre 2023

Un article de

Comença el judici als propietaris de Petromiralles per un presumpte frau de 147 milions d’euros
C

Publicitat

L’Audiència Nacional jutja des d’aquest dilluns als propietaris de Petromiralles, Josep Maria i Pere Torrens per a un presumpte frau de l’IVA en gasolineres on s’haurien desviat fons a Andorra i Hong Kong. El delicte es va produir entre 2011 i 2013 i està valorat en una mica més de 147 milions d’euros.

La Fiscalia demana per a tots dos 18 anys de presó per tres suposats delictes contra la Hisenda Pública, falsedat en document mercantil, maquinació del preu de les coses i blanqueig de capitals.

A aquesta petició de condemna se li sumarien altres 18 mesos de presó en el cas de Josep Maria Torrens, que en el seu moment també va ser alcalde de Santa María de Miralles, per un delicte de tinença il·lícita d’armes.

Les perquises van començar el 2012, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va iniciar una recerca sobre la possible existència d’una organització criminal que estaria cometent un important frau fiscal a través d’empreses pantalla.
En concret, consistiria en la “falta de liquidació dels impostos que l’activitat de distribució de productes petrolífers genera, falsificant les seves declaracions tributàries”.

La Fiscalia situa al capdavant de la trama als germans Torrens, ajudats per una sèrie de persones, qui gestionaven les societats i mantenia relacions amb les empreses i persones implicades.

Josep Maria i Pere Torrens haurien estat els principals beneficiaris “d’un entramat empresarial creat expressament per a aconseguir l’obtenció de productes petrolífers a un preu sensiblement inferior al de mercat”.

Aquest preu “superreduït” s’hauria aconseguit fent responsables de la liquidació del pagament dels impostos que el comerç d’aquestes mercaderies genera a unes empreses instrumentals (Fast Petrol, Serveis Petrolífers Avançats i Scout Energy), al capdavant dels quals “es col·loquen testaferros” que no abonaven l’IVA.

Es tracta d’una estratègia “plenament conscient, dissenyada i duta a terme pels responsables de Petromiralles“; és més, Josep Maria “és qui finança l’establiment de les noves empreses que es van creant”, segons la Fiscalia.

Per fer-se amb els guanys il·lícits, l’organització s’hauria servit de retirades de diners en efectiu realitzades pels testaferros amb una periodicitat de “2 o 3 vegades per setmana”, desviant aquests fons a comptes a Hong Kong i Andorra.

D’acord amb la documentació que obra en el sumari, l’import del frau ascendiria a 147,1 milions d’euros.

El tribunal ha assenyalat onze sessions de vista oral. El maig de 2019, l’Audiència Nacional ja va condemnar a Josep Maria Torrens a 18 mesos de presó per defraudar a Hisenda 5,7 milions d’euros en IVA entre 2009 i 2010 a través de la societat Hercobús, creada d’esquena al seu germà per multiplicar els seus guanys personals.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies