27.6 C
Igualada
Divendres, juliol 1, 2022

Comença el desplegament del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals

La Diputació de Barcelona reforça, des del passat dimarts, 21 de juny i fins a l’1 de setembre, el desplegament del Pla d’Informació i Vigilància per la prevenció d’incendis forestals (PVI) integrat per 254 persones, amb un total de 93 unitats d’informació i vigilància mòbil, 14 punts de vigilància fixa i tres equips de coordinació i control en 498.986 hectàrees forestals de 275 municipis, el que significa el 98,7% de la superfície forestal vulnerable de la demarcació de Barcelona.

El PVI es realitza amb la col·laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d’ADF del territori i el Secretariat d’ADF de Catalunya, juntament amb altres administracions, amb la finalitat d’evitar incendis forestals i limitar-ne els seus efectes.

La campanya d’enguany arriba a la 27a edició i s’allargarà fins a l’1 de setembre, amb un total de 75 dies, entre les 12:30 i les 19:30 hores, que és l’horari de màxim risc d’incendi forestal, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana. El PVI es va iniciar l’any 1996 amb una prova pilot a la comarca de l’Alt Penedès i l’any 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis amb superfície forestal de la demarcació de Barcelona.

El dispositiu inclou la distribució d’unitats d’informació i vigilància a partir d’aspectes com el nombre d’habitants i les urbanitzacions existents en un determinat territori, així com la facilitat d’accés entre els diferents punts de risc de cada unitat. Així, s’ha fet una distribució de les unitats d’informació de forma ponderada entre la superfície forestal abastada, la densitat de punts de bona visibilitat i de risc a supervisar i la densitat de població de la zona.

Estructura operativa
Els mitjans tècnics i humans del PVI 2022 es distribueixen en tres sectors de prevenció, que engloben l’equivalent a quatre comarques: Metropolità Nord (Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès i Maresme), Metropolità Sud (Anoia, Alt Penedès, Baix Llobregat i Garraf) i Centre (Bages, Berguedà, Moianès i Osona).

A cada sector hi ha centres de control ubicats principalment en instal·lacions de les seus de federacions d’ADF o ADF, on hi ha un operador que està permanentment en contacte amb els punts de vigilància fixa i amb les diferents unitats mòbils d’informació i vigilància.
Els centres de control estan en contacte, a més, amb les diferents entitats relacionades amb la prevenció i extinció d’incendis, amb qui comparteixen informació i, en cas d’emergència, de manera més intensa. També mantenen una comunicació contínua amb el centre de control central ubicat a Barcelona, que gestiona la televigilància i que centralitza tota la informació dels diferents sectors a la direcció del PVI.

El dispositiu té assignats, a més, operadors a la sala central del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda) que mantenen contacte permanent amb el control central amb l’objectiu de que les incidències detectades pels informadors puguin arribar també al Cos d’Agents Rurals, i a la inversa.

Una previsió d’estiu sec i calorós
La situació climàtica d’inici de la temporada d’estiu apunta un estiu similar al de l’any passat, que va registrar el nombre més elevat d’incendis forestals i la xifra més alta de dies de risc extrem des de l’any 2000. Així, segons les dades de la memòria final de la campanya 2021 del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, entre el 18 de juny i l’1 de setembre passat es van produir 244 incendis forestals que van afectar 1.973,5 hectàrees, la tercera xifra més alta de la sèrie des de 1996.

Al llarg de la campanya de 2021, el personal del PVI va notificar 287 infraccions a la norma­tiva d’incendis i, d’aquestes, en 261 ocasions es va detectar l’infractor. L’efectivitat en la dissuasió va ser del 90,4 %, evitant-se així 236 situacions de risc d’incendi. Cal destacar que un 35,9 % de les in­fraccions tenien relació amb l’ús de maquinària que pot generar guspires, sense l’autorització pertinent. Un 28,9 % van correspondre a barbacoes fora de normativa.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...

L’editorial: Confiar en la vacuna

L’Anoia acumula 679 morts per covid-19 des que va iniciar-se la pandèmia, el mes de març de 2020. Una xifra preocupant, prou com perquè...

Llegendes, cançons populars, dansa i tradicions d’arreu dels Països Catalans arriben a Tous

Sant Martí de Tous es convertirà un any més en l’epicentre de les llegendes. La 13a edició del festival de Llegendes de Catalunya començarà...
Compartir