4 C
Igualada
Diumenge, gener 16, 2022

Com ens afecten les emocions?

Sisco Gràcia
Centre de Recuperació Natural SANAT

Les emocions són reaccions que ens afecten a diari encara que no sempre en siguem conscients. Emanen davant situacions rellevants que impliquen dolor, perill, amenaça, fracàs, èxit, alegria, novetat… i ens preparen per poder donar una resposta a cada una d’aquestes situacions.

Hi ha una relació entre emocions i benestar, i a cada persona l’afectarà depenent de com les gestioni.

Un estat emocional baix pot portar un sistema immune dèbil i en conseqüència a debilitar el sistema immunològic.

El cos respon a la manera de pensar, sentir i actuar. Quan s’està estressat, ansiós, trist, atemorit o amb un excés de pensaments, el cos reacciona d’una certa manera per indicar que alguna cosa no va del tot bé.

Hi ha unes emocions bàsiques:

-Ràbia: Serveix per defensar-nos, posar límits i dir el que no ens agrada.

-Tristesa: Serveix per treure el dolor, ja sigui per pèrdues d’un ésser estimat, feina, il·lusions,…
-Por: Serveix per tenir el sentit del perill i posar en marxa l’evitació.

-Alegria: Serveix per estar content davant de situacions agradables, gaudir de les coses satisfactòries, tenir un bon comportament social,…

-Amor: Serveix per l’atracció emocional de les persones, de protecció, d’ajuda i per tenir unes millors relacions, es diu que l’amor ho cura tot.

Expressar les emocions i sentiments i no tenir-los tancats ajuda a que surtin i no hi hagin més bloquejos d’aquest tipus.

Els símptomes tenen a veure amb les coses que no diem o esperem.
Totes les emocions tenen una manera o forma de sortida i cal fer-los cas.
Si estem tristos i tenim ganes de plorar no ens hem d’aguantar, és així com surt aquesta emoció, no fer-ho o aguantar-ho seria contraproduent, ja que amb el temps ens sortirà per un altre lloc.

Si estàs enrabiat, escriu tot el que sentis i si mentre ho fas tens la necessitat de fer un crit o d’estripar el paper, doncs endavant, no te n’estiguis, fes-ho amb l’emoció.
Les emocions són bones de tenir i sentir, ja que ens ajuden a tirar endavant, però mantingudes en el temps ens bloquegen i desequilibren.
Escriure tot allò que et passa i sents és una manera de fer-ho, però cal fer-ho amb el sentiment.

Podem sortir a caminar per la natura, fer exercici o l’esport que més ens agradi, gaudir d’una bona companyia, dels amics, meditar i trobar allò que sabem que ens dona pau i tranquil·litat.
El que hem de procurar és que les emocions no ens facin perdre l’equilibri i benestar.
La depressió, l’ansietat i els atacs de pànic no són signe de debilitat. Són signes d’haver intentat ser fort durant massa temps.
Ningú ho entén fins que li passa.

A SANAT t’ajudem amb les nostres teràpies a poder tornar a gaudir de la pau i tranquil·litat.

Compartir
Sisco Gràcia
Centre de Recuperació Natural SANAT

Més notícies

Últimes notícies

L’atleta Anna Bové renova pel F.C.Barcelona

L’atleta anoienca, Anna Bové, acaba de ser renovada per la secció d’atletisme del F.C. Barcelona. Després de 16 temporades consecutives defensant els colors blau i...

Nova guia per millorar la qualitat assistencial a l’Atenció Primària

La farmacèutica Mar Casanovas de la Unitat de Farmàcia de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central va participar, el passat 14...

El model de generació d’energia: un dels grans debats de l’Anoia del present i del futur

El passat 26 de novembre, el Govern de la Generalitat aprovava la modificació del decret llei 19/2019 de mesures urgents per a l’impuls de...

L’Editorial: El gran canvi

La superpoblació mundial planteja un gran desafiament a la Humanitat. Per continuar habitant aquest planeta cal establir unes normes diferents de les viscudes fins...

Humans de l’Anoia: Xavi Gabarró

XAVI GABARRÓ  Odenenc de naixement, fornada del 94. Vaig formar-me als Maristes Igualada i vaig créixer amb l’A.E.Torxa. Ben aviat farà tres anys que resideixo a Braunschweig,...
Compartir