El Cineclub Ateneu és present a la Filmoteca de Catalunya
E

7 de setembre de 2016

El Cineclub Ateneu serà present –i per partida doble- en la 3a Setmana del Cineclubisme Català que es durà a terme al llarg de la setmana del 6 a l’11 de setembre a la Filmoteca de Catalunya.

PREMI NUNES 2016 - JURAT - D'ESQUERRA A DRETA SANTIAGO LAPEIRA PABLO SANCHO I TONI CUADRAS
Els membres del jurat del premi Nunes 2016, d’esquerra a dreta Santiago Lapeira, Pablo Sancho i Toni Cuadras.

D’una banda, el diumenge 11, a les 19h, a la Sala Chomón, hi estrenarà el documental de la igualadina Anna Cervera, A la puta strasse. 2º Acto (2015), que comptarà amb la presència de la realitzadora, el productor Santi Errando Mariscal, un dels protagonistes i músic –trobador Quico Palomar i Joan Fitó del Cineclub Ateneu. El film és un retrat d’un entorn creatiu i artístic amagat sota la capa turística del barri Gòtic de Barcelona. El tancament del bar ‘2º Acto’, considerat un dels temples de la bohèmia, representa el final d’una època que queda captat en imatges en aquest documental.

 

I per l’altra banda, el dimarts 6 de setembre, a la sessió de la Sala Laya, a les 18:30h, de la mateixa Filmoteca tindrà lloc el lliurament dels Premis José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs (FCCC). Aquest serà el punt de partida de la 3a Setmana del Cineclubisme Català en què els cineclubs catalans poden programar a la seu de la Filmoteca catalana. Els premis són tres, al “Millor Fet Cineclubista del 2015”, a la “Millor pel·lícula catalana del 2015” (escollida directament pels cineclubs) i un tercer a la “Persona/Entitat del món del cinema relacionada amb els cineclubs”. El jurat va estar format per Pablo Sancho, president de la FCCC, Santiago Lapeira del Col·legi de Directors de Catalunya i per Toni Cuadras del Cineclub Ateneu, com a entitat guanyadora l’any passat com a millor cineclub de Catalunya. Aquests premis s’anomenen José María Nunes en honor a l’intrèpid cineasta de Barcelona que va construir tota la seva filmografia al marge de la comercialitat i a contracorrent de modes i convencions. El seu cinema va trobar en els cineclubs el seu lloc natural d’exhibició.

 
De fet, des de mitjans dels anys cinquanta, els cineclubs han fet possible la difusió d’un “altre” cinema al nostre país. Llavors es lluitava sobretot contra els límits de la censura oficial; ara, contra els de la censura comercial i les desigualtats territorials. Els cineclubs catalans representen a comarques pràcticament l’única opció per veure cinema d’autor i en VOS. El seu dinamisme i oferta heterogènia passa per projectar cinema inèdit, curtmetratges, documentals, retrospectives, cinema familiar… El cineclubisme d’avui es basa en la formació del públic en una societat canviant i participativa. Persones que es posen d’acord per veure i viure els films de manera col·lectiva. Els cineclubs són els responsables que el cinema arribi arreu del territori i fan una tasca imprescindible en la formació del públic, que cada cop més busca un valor afegit en l’experiència de veure cinema. Els cineclubs proposen als seus espectadors films que aporten alguna cosa més que entreteniment. Les projeccions d’aquesta setmana del cineclubisme a la Filmoteca de Catalunya són una mostra d’aquest treball constant, i poc visible pels espectadors més urbans. Les propostes dels cineclubs d’aquest programa tenen un component social, de proximitat i alhora obren la nostra mirada al món.

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta