Ciclistes Urbans i Per la Conca inicien una taula de treball per la mobilitat sostenible

0
322

Després de converses amb veïns i partits polítics, Per la Conca i Ciclistes Urbans han decidit dissenyar conjuntament propostes que facilitin la mobilitat a peu i en bicicleta a Igualada i la Conca d’Òdena. En les properes setmanes iniciaran una taula de treball, oberta a tothom qui vulgui col·laborar-hi, que discutirà propostes a mitjà i llarg termini amb l’objectiu de millorar futures planificacions i actuacions urbanístiques.

“A la Conca d’Òdena, com als territoris del nostre entorn, vivim en un context d’emergència climàtica i amb greus problemes de salut pública associats a la contaminació atmosfèrica”, expliquen en un comunicat les dues entitats. És per això que, des del seu punt de vista, la transició cap a una mobilitat activa i sostenible, que prioritzi els desplaçaments a peu, en bici i en transport públic, és “imprescindible” per afrontar aquests reptes. Alhora, diuen, representa una oportunitat per augmentar l’activitat física, crear espais públics més humans i agradables, i reduir l’excés de trànsit.

Els dos col·lectius creuen que aquesta transformació és urgent. D’una banda, implica canvis d’hàbits que actualment estan fortament arrelats en la majoria de la ciutadania. De l’altra, comenten en el comunicat, “necessita polítiques públiques ambicioses que prioritzin clarament la mobilitat sostenible i que facilitin els desplaçaments a peu i en bicicleta”.

L’aprovació inicial del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMUS) d’Igualada, el passat mes de febrer, va posar sobre la taula unes mesures que les dues entitats consideren insuficients. “El PMUS és un pla poc ambiciós, especialment en l’àmbit de la bicicleta, i difícilment contribuirà a canvis en el model de mobilitat de la ciutat. Lamentem, a més, que la participació ciutadana no s’hagi produït fins al final de la redacció del Pla. El resultat és que les propostes de més profunditat, les que qüestionaven les prioritats i el model, no s’han introduït a la planificació final”, es queixen.

És per aquests motius que han decidit crear una taula de treball per discutir propostes concretes, tant per la ciutat d’Igualada com pel conjunt de la Conca d’Òdena. La taula pretén ser un espai de debat estable que permeti donar veu als veïns i veïnes, especialment els que es mouen de forma habitual a peu i en bicicleta, davant de futures millores a places i carrers. La taula començarà a reunir-se en les properes setmanes i està oberta a qualsevol persona, col·lectiu o partit polític que comparteixi la voluntat de treballar per una mobilitat activa i sostenible.

Compartir