“Celebrem 25 anys de l’Anoia Folk en l’escenari únic del Castell de Claramunt”
"

3 de setembre de 2021

Entrevista a l’Associació Cultural La Llobreia, organitzadors de l’Anoia Folk

Som una junta formada per unes deu persones actives, amb diferents intensitat de dedicació i diferents oficis: paperer, fuster, arquitecte, gestor cultural, publicista, etc. A tots ens mou l’amor per la nostra cultura: la música i les tradicions. Som de la Pobla de Claramunt de pedra picada.

Enguany l’Anoia Folk celebra 25 anys. Com va començar tot plegat?
Va coincidir amb el final de la rehabilitació del castell de Claramunt, l’any 1997. Es va proposar a l’Ajuntament que calia dinamitzar el castell amb activitats per tal de fer-lo visible i donar a conèixer l’espai. La primera edició la va protagonitzar el cantautor Jaume Arnella. En aquells moments encara no estava constituïda l’entitat Associació Cultural La Llobreia, que es va formalitzar posteriorment uns anys més tard, per poder regular el suport a través de la convocatòria de subvencions de l’Ajuntament.

Qui sou l’Associació Cultural La Llobreia?
Som un grup de poblatans, la majoria dels quals venim del món de l’escoltisme. La música folk i la dansa col·lectiva va marcar l’inici dels primers concerts. A més del festival al castell, l’entitat també organitza altres esdeveniments: la colla de gegants i capgrossos, el Pessebre Vivent; la recuperació de la foguera i revetlla de Sant Joan des de fa quatre anys i anteriorment havíem organitzat dins l’Anoia Folk, el concurs de sonadors d’ampolla d’anís, cursos de dansa tradicional i el dinar de cantadors. Els darrers anys la programació musical del festival ha apostat més per la música indie o pop folk.

Per celebrar aquesta efemèride, què podran gaudir els espectadors que assisteixin al Festival d’aquest any?
Pensem que la fusió del Puigdemont i Albert Pla, pot donar un resultat interessant… Sempre hem apostat per combinar un espectacle infantil pel públic familiar, amb la proposta d’aquest any, l’Albert Pla, considerem que és un plat fort dins la trajectòria del festival, un artista integral de relleu internacional per commemorar els 25 anys de l’entitat, amb un espectacle que reflexiona sobre el que ens ha passat a tots a partir de la pandèmia de la Covid. Promet ser molt interessant.

L’Anoia Folk programa també, des del seus inicis, un concert o espectacle per a infants. És una manera d’introduir els petits en el món de la música tradicional?
Com hem comentat abans, tots som fills de l’animador infantil Xesco Boix, que aquest any hauria complert 75 anys. Molts dels espectacles d’animació han comptat amb els artistes que van formar part del grup “Els cinc dits d’una mà” on cantava en Xesco (Àngel Daban, Toni Giménez i Noè Rivas), o bé han seguit la seva influència com és el cas del Pep Puigdemont. Enguany, volem retre també homenatge a la seva figura amb la proposta de contes cantats.

El Festival s’ha celebrat ininterrompudament, inclús l’any passat se’n va fer l’edició. Enguany, encara en situació pandèmica, quines mesures hauran de seguir els espectadors?
Aquest any les mesures són similars a les de l’any passat, amb control de l’aforament, venda anticipada i preassignació de seient i separació entre grups bombolla o de convivència. Mascareta, distància i gel hidroalcohòlic a l’entrada, com en tots els espectacles.

Durant molt anys també fèieu el Concurs de sonadors d’ampolles d’anís. Per què va desaparèixer?
Van ser uns anys molt divertits, malauradament la participació va anar disminuint cada any, fins que vam decidir anular el concurs.

Quins són els records més intensos que teniu d’aquests 25 anys de vida del festival?
Hi ha concerts que tothom recorda i que han quedat fixats en la memòria col·lectiva del festival: el primer concert amb Jaume Arnella, que va dedicar romanços personalitzats a la Pobla, els mallorquins Música Nostra; el gran Pau Riba, el Quico, el Cèlio el mut i el noi de Ferreries, Roger Mas, Joan Miquel Olivé, Maria del Mar Bonet, Joana Serrat, el Pont d’Arcalís, i molts més. També s’ha apostat sempre per les formacions locals quan es programaven tres grups: La Font de la Carota; El Santi no ve; Dues princeses barbudes, i un llarg etcètera.

El Festival sempre s’havia fet a primers de juliol. A què és degut el canvi de dates?
L’any passat el canvi de dates va ser degut a la pandèmia de la covid. Inicialment es va decidir anular el festival, però la millora de la pandèmia ens va animar a programar-lo. En canvi aquest any, el vam posposar per no coincidir amb el concert d’Stay Homas a Igualada, que vam pensar que restaria molt públic al festival. Des de l’entitat estem valorant la possibilitat de fixar el festival en el primer dissabte de setembre, com un comiat de l’estiu.

Què fa diferent l’Anoia Folk de al resta de festivals de música tradicional que es fan al país?
Un dels factors primordials és el marc del Castell de Claramunt. Un escenari únic que fa que els artistes s’enamorin de l’entorn i donin el millor de si mateixos. El paisatge, la calma, la posta de sol i els murs mil·lenaris fan de l’esdeveniment un festival únic.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta