Caves Bohigas treu al mercat “Inicis”, un nou vi sumoll que retorna als orígens

115

Coincidint amb l’inici de la temporada de tardor i hivern, el proper mes de setembre, Caves Bohigas treu al mercat Inicis, un nou vi negre de varietat Sumoll, fet a l’antiga, que retorna als orígens de la terra i de l’elaboració del vi. Inicis s’incorpora a la gamma familiar de Bohigas, amb el vi blanc Udina i el cava Noa de Bohigas.
El Sumoll és una varietat autòctona i exclusiva de Catalunya i, actualment, se’n localitzen comptades hectàrees cultivades a tot el país. A començaments de l’any 2015, Bohigas va decidir recuperar una antiga vinya d’aquesta varietat de la finca de Can Macià, a Òdena (Anoia), plantada l’any 1945. La vinya no es treballava des de feia una dècada aproximàdament i el Sumoll que s’hi havia cultivat els anys anteriors es venia a granel a altres productors per fer-ne vi de taula. Durant la campanya del 2015, es van aconseguir 2.000 litres de vi Sumoll amb el raïm collit a mà, que es van fermentar utilitzant el mètode antic de fermentació, de l’època dels romans, amb gerres de ceràmica de 250 litres i 8 mesos de criança.

Gamma familiar Bohigas
Amb l’objectiu de recuperar els orígens de la terra, el nou vi Inicis s’incorpora a la
gamma familiar de Bohigas, que és la gamma alta, en substitució del vi negre Fermí i
juntament amb el vi blanc Udina (Garnatxa Blanca 100%) i el cava Noa de Bohigas (50% Xarel·lo i 50% Pinot Noir). Udina és l’antic nom del poble d’Òdena i simbolitza el respecte pel territori; el cava Noa representa el futur de les noves generacions, mentre que Inicis és la història del celler. El disseny de l’ampolla d’Inicis també representa aquest retorn als començaments i a la imatge de l’etiqueta s’hi pot veure una fotografia d’Ana Maria Bohigas, àvia de les actuals generacions del celler.
Caves Bohigas ja ha venut algunes unitats d’Inicis a l’exterior, amb una presentació
diferent -que reforça el nom de la varietat- i on ha tingut molt bona acollida. Inicis ha estat qualificat amb 90 punts Josh Raynolds, l’antic “International Wine Cellar”, d’Stephen Tanzer.