Cauen en picat els naixements a l’Anoia després del “boom” dels primers anys del segle
C

14 de maig de 2021

El nombre de naixements a l’Anoia continua caient en picat, i l’any passat es va assolir la pitjor dada dels darrers 20 anys, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya i l’INE. No és només per causa de la pandèmia, perquè, de fet, la corba descendent va iniciar-se el 2009, amb l’inici de la crisi immobiliària i financera, i des de llavors no s’ha recuperat.

Com és fàcil de suposar, la precària situació econòmica de les famílies, i especialment dels joves, que topen amb nombroses dificultats per poder emancipar-se, són les principals raons per a entendre aquesta disminució de nadons a casa nostra, que no arriben ni al miler anual, en una comarca que passa dels 120.000 habitants. Lluny queda el rècord de 1.645 naixements el 2009, amb una tendència alcista que va iniciar-se el 1997 i que no semblava tenir aturador. Eren els anys de vaques grasses, i els bancs autoritzaven hipoteques com si fossin xurros.

 

També van ser aquells els anys que van iniciar l’èxode de moltes noves famílies de la primera corona metropolitana cap a l’Anoia, especialment al sud, però també a la Conca d’Òdena, i que van contribuir al creixement de la població de la comarca, en uns anys on la crisi del tèxtil del 2003 es deixava notar amb força a l’Anoia. Per tant, les baixíssimes xifres absolutes actuals de natalitat no es poden comparar gaire amb les del període 1980-1997, perquè la població de la nostra comarca era molt menor. És molt probable que, percentualment, les dades d’ara serien les més baixes des de la recuperació de la democràcia el 1975.

Amb tot, la situació a l’Anoia no és diferent de la resta del país. Feia, com a mínim, un quart de segle que Catalunya no tenia un any de tan pocs naixements com el 2020. Les dades del padró continu de l’Institut Nacional d’Estadística, actualitzat amb xifres de l’1 de gener passat apunten que l’any passat hi va haver menys de 56.000 nous nadons, cosa que no passava des del 1996. Suposaria un descens pronunciat respecte el 2019, quan n’hi va haver 61.548.


En tot cas la caiguda del nombre de naixements és contínua des del 2008, quan n’hi va haver 89.024 i, en perspectiva històrica, el nivell mínim des del 1976 va ser el 1995, amb 53.809 nadons. Un llindar, en tot cas, que podria quedar per sobre del de l’any passat. I és que la xifra de 55.672 del 2020 s’ha calculat amb la diferència de població a Catalunya en el grup de 0 a 4 anys entre 1 de gener de 2020 i de 2021, restant-li els nens que tenien just quatre anys el 2020.

A tot això cal sumar-hi un clar envelliment de la població, la qual cosa està generant una piràmide d’edat cada vegada més preocupant, i que obligadament comportarà molts canvis…

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?