9.6 C
Igualada
Diumenge, gener 24, 2021

Carta dels Caps de Servei mèdic de l’Hospital d’Igualada a la població

Els Caps de Servei de l’Hospital d’Igualada, els que dirigeixen les diverses seccions mèdiques del centre, han divulgat avui una carta que es dirigeix a la “població de la Conca d’Òdena”, tot “compartint unes reflexions de l’esdevingut en la nostra institució des de l’inici del brot de SARS-CoV-2”. La carta diu el següent:

“- Hem estat la comarca on la transmissió comunitària va començar de forma més precoç i
quan encara no es coneixia aquesta. Vam ser els primers en patir la realitat d’aquesta
epidèmia, molts dies abans que esclatés a la resta del territori. Això va fer que una part
important de ciutadans i, els nostres professionals com a ciutadans de la Conca, s’infectessin i desenvolupessin la Covid19. Pensem que aquesta situació va servir per posar en alarma a tot el territori català i a tots els dispositius necessaris per a donar resposta a una epidèmia com la que tenim.
– Aquest fet va fer coincidir dos elements que van tensionar sobremanera el nostre hospital. Per una banda, l’alta quantitat de pacients amb sospita de Covid19 i per l’altre, una important quantitat de professionals o bé amb malaltia diagnosticada o bé amb contacte amb companys o ciutadans amb PCR positiva a SARS-Cov-2 i per tant amb la necessitat de confinament a domicili.
– La resposta immediata a aquesta situació va condicionar la sectorització de l’hospital i definir circuits i espais “Covid19” on s’ubicaven els malats diagnosticats i on es treballava amb equips de protecció individual (EPI), espais de pacients pendents de resultat, espais per a l’atenció i avaluació dels professionals simptomàtics i contactes, etc.
– Tenim la convicció d’haver fet bé les coses, amb agilitat i amb tota la capacitat de resposta de la que hem estat capaços. Segur que hi ha coses que s’haguessin pogut fer millor però mai ningú s’havia hagut d’enfrontar a una situació com la viscuda, i tot l’aprenentatge obtingut ens és i serà de gran ajuda per continuar donant resposta a l’epidèmia.
– Referent als EPI volem dir i fer constar que en el nostre hospital sempre hem disposat de material de protecció adient al nivell d’exposició. Des del primer cas diagnosticat, mai, un professional ha hagut de visitar un pacient sense l’EPI adequat. Això no ha estat gens fàcil i volem reconèixer a la gerència i els responsables de compres i intendència la capacitat que han tingut per aconseguir poder garantir la seguretat de tots els professionals i treballadors de l’hospital juntament amb la generositat de moltes entitats que han col·laborat en això.
Volem agraïr el suport i ajuda que ha tingut l’hospital fent que determinats pacients urgents no Covid19 fossin atesos en altres hospitals mercés a la col·laboració del SEM i els hospitals destinataris, la possibilitat de derivar malalts estables a l’Hospital General de Catalunya, de derivar malalts d’UCI quan la nostra estava plena i el suport de l’Hospital de Bellvitge, del seu laboratori i dels professionals que han estat ajudant a definir els circuïts i a visitar malalts.
– Des de l’inici del brot s’han rebut moltíssimes ofertes de gent concreta que escrivia o trucava donant la seva disponibilitat i s’oferia a afegir-se als equips de treball de l’hospital com així va ser finalment (metges, infermeres, auxiliars, estudiants amb el MIR aprovat i d’altres professionals), també oferiments de col·laboracions materials de molts tipus (material sanitari, llits, donacions vàries, menjar pels professionals,…).
– Durant aquest temps la nostra gent, la nostra direcció i gerència, i els nostres professionals han fet un esforç importantíssim doblant i triplicant torns de treball per a donar resposta a les necessitats dels malalts, constituint equips  multidisciplinars de treball amb professionals de totes les especialitats tant mèdiques com quirúrgiques. Tota la gent que des del seu confinament han estat col·laborant en la informació de familiars, elaboració de protocols de tractament, resolució de dubtes de maneig. Tothom ha hagut de sortir de la seva àrea de confort i la resposta en positiu ha estat unànime.
Des de fa ja uns quants dies, l’hospital es troba en una situació d’estabilitat. Molt relacionat amb el retorn de professionals ja recuperats i a la disminució d’arribada de nous pacients afectats a urgències de l’Hospital per la Covid19. Segurament relacionat amb el confinament i el compliment de la gent del #quedatacasa. Fa dies que tenim força altes de planta i d’UCI de malalts que han evolucionat favorablement. Malauradament encara n’hi ha, i n’hi hi haurà que no evolucionin bé. Però les nostres xifres de mortalitat hospitalària és situen entorn a les dades d’altres hospitals catalans.
– Avui, encara tenim molts pacients lluitant contra la infecció, però estem en disposició d’oferir a altres centres l’ajuda que hem rebut quan nosaltres l’hem necessitat. Podem rebre pacients que necessitin hospitalització i no es puguin ingressar al seu centre de referència per saturació i estem oferint llits d’UCI per pacients amb necessitats de suport respiratori pel seu maneig.
– Volem ser molt prudents en les nostres paraules. Ara tenim una situació estable i una
sensació de “sortida del túnel” que ens permet escriure aquest document. Tot i així, sóm conscients que aquesta Pandèmia tindrà unes quantes de pujades i baixades, i que els propers mesos seran difícils però estem convençuts que n’hem après molt, que estem ben preparats i que podrem mantenir la capacitat de resposta necessària per a seguir garantint a la nostra població el millor servei possible.
Medicina Interna i especialitats: V. Pascual
Cirurgia General i especialitats: R. Hernando
Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia: J. Leal
Ginecologia i Obstetrícia: P. Brescó
Anestèsia i UCI: S. Abreu
Pediatria: S. Zambudio
Sociosanitari i Atenció a la Dependència: E. Duaso
Urgències: J. Monedero
Farmàcia: D. Ferrández
Salut Mental: J. Checa
Atenció Primària: A. Garriga”

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’ACA acaba la neteja de la llera del Torrent Cal Valls Sant Miquel d’Òdena

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha acabat aquest mes de desembre de 2020 el Programa de manteniment i conservació de lleres a Òdena corresponents...

Un estudi diagnostica la prostitució a l’Anoia i la Catalunya Central

L’exercici de la prostitució i el seu abordatge ha estat una qüestió de constants debats polítics, socials i acadèmics en els últims anys. Amb...

Igualada Mentoring posa en contacte a 40 mentors i autònoms

El programa de suport per a micropimes i autònoms, impulsat conjuntament per l’Ajuntament i la Unió Empresarial de l’Anoia, l’Igualada Mentoring, ja està en...

Superar obstacles

Quina primeria d’any! En el camp d’allò més concret i local l’aferrament de la pandèmia continua condicionant del tot la nostra vida, amb les...

L’Orquestra Terres de Marca: tot una incansable i exitosa trajectòria des del 2010

La meva personal i especial vinculació amb el municipi de Castelldefels m’ha permès, recentment, de poder participar d’una forma directa i -com no- entusiasta...
Compartir