14.9 C
Igualada
Divendres, 1 desembre 2023

Un article de

Carme Pinós, arquitecta del Cementiri Nou, guanyadora del Premi Nacional d’Arquitectura
C

Publicitat
L’arquitecta catalana Carme Pinós (Barcelona, 1954) ha guanyat el Premi Nacional d’Arquitectura 2021 del govern espanyol. Es tracta del màxim guardó atorgat a l’Estat espanyol en el camp de l’arquitectura, dotat amb 60.000 euros i concedit a proposta d’un jurat compost per destacats professionals. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha acceptat la proposta del jurat i concedirà el premi a Pinós per ordre ministerial.
Els membres del jurat han destacat la “solidesa de la seva trajectòria”, que descriuen com “prolífica i d’excel·lència, impregnada sempre per una gran potència creadora”. També han emfatitzat la “responsabilitat social i la sostenibilitat perseguida en els seus projectes”.

El jurat ha subratllat, a més, la seva capacitat de fer dialogar l’arquitectura amb altres disciplines amb “gran capacitat divulgativa tant dins com fora de les fronteres” de l’Estat espanyol. Pinós ja havia estat guardonada amb altres premis rellevants com la Creu de Sant Jordi l’any 2015, el Premi d’Arquitectura del Consell Superior d’Arquitectes d’Espanya el 1995 o el Premi Ciutat de Barcelona el 1992.

Pinós també ha rebut distincions internacionals. Va ser nomenada el 2021 International Fellow del Royal Institute of British Architects i el 2011 Honorary Member de l’American Institute of Architects, entre altres reconeixements.

L’arquitecta catalana va assolir reconeixement internacional al costat de l’arquitecte català Enric Miralles amb qui va elaborar projectes com el Parc-Cementiri d’Igualada o les instal·lacions olímpiques de tir amb arc de Barcelona.

Entre els projectes que ha desenvolupat en solitari destaquen la reforma i ampliació de l’hotel Son Brull a Mallorca, el MPavilion de Melbourne o el conjunt del centre de Barcelona que formen la plaça de la Gardunya, l’Escola d’Art Massana i la façana posterior del Mercat de la Boqueria.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies