Capellades inaugura l'orgue Freixas Vivó a l'església de Santa Maria

984

capellades.jpg

Aquest passat diumenge, diada de Santa Cecília, es van celebrar els actes de benedicció solemne i concert inaugural de l’Orgue Freixas Vivó a l’Església de Santa Maria de Capellades, orgue donat per la Sra. Montserrat Freixas i Vivó.
A un quart de dotze del matí es va celebrar la Missa de benedicció, amb l’assistència de diversos preveres i del bisbe Sr. Agustí Cortés i Soriano, del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.
I a la tarda, amb l’Església plena de gom a gom i amb la presència de diverses autoritats locals, es va efectuar el concert inaugural, a càrrec del mestre organista Sr. Jordi Figueras i Carreras, amb la participació del Sr. Josep Freixas i Vivó, germà de la donant, i del Sr. Josep Xaubet i Faura, organista habitual de la Parròquia de Santa Maria de Capellades. El concert, d’una hora i mitja de duració, va constar de diverses obres de J.S. Bach, F. Mendelssohn, J. Brahms, J.B. Cabanilles, C. Balbastre, C.M. Widor i el propi organista Josep Freixas Vivó, que van agradar moltíssim el nombrós públic assistent, que no només provenia de la vila de Capellades sinó també de diversos pobles de la comarca i de municipis més llunyans. El Sr. Figueras va mostrar en aquest concert que és un organista excepcional.
Després del concert hi va haver alguns parlaments breus i el lliurament de diversos pergamins a la donant, el constructor i el mestre organista.
Cal esmentar que l’orgue instal·lat a Capellades és un orgue excepcional, no només per les seves característiques tècniques i sonores, adaptades al lloc on ha estat situat, sinó també perquè conté uns registres especials. Per exemple un registre de “tenora”, per tal de poder interpretar peces catalanes (com ara sardanes, que també es van poder escoltar en el concert de diumenge).
L’instrument, fabricat després de més de 12.000 hores de treball, està fet amb fusta de roure, d’olivera i de pi, i amb alguns tubs fets de diferents aliatges d’estany i plom. És vertical, d’una gran esveltesa de línies i amb la major part dels seus 1622 tubs sonors amagats darrere una gelosia de fusta. Té 3 teclats manuals i un altre de pedaler, les notes i registres funcionen amb transmissió mecànica i té 39 registres diferents; tot un enginy de la tècnica que permetrà acompanyar les celebracions litúrgiques i fer diversos concerts, alhora que augmentar la vida cultural i musical de la Vila de Capellades.