6 C
Igualada
Dimarts, novembre 24, 2020

Cançons del mes de maig

RAMON ROBERT

Maig és un mes molt especial, com ho és gairebé tota la primavera, estació de pas entre el fred i la calor, la foscor i la llum. Maig és el cinquè mes de l’any del calendari gregorià. El nom del mes deriva de la deessa romana Maia, mare de Mercuri. El dia 1 de maig de 1886, a Chicago, va iniciar-se una multitudinària vaga general de treballadors que demandaven la jornada laboral de vuit hores, produint-se greus incidents i un injust judici. El dia 21 de maig es celebra el Dia de la Diversitat Cultural pel diàleg i el desenvolupament. El maig de 1968, a París, hi van haver aldarulls i morts. En la cultura cristiana, maig és el mes de Maria i del dia de la Mare. Maig és el mes de les flors. Maig també és un mes ple de cançons.

Charles Aznavour & Zaz: J’aime Paris au mois de mai
El cantant d’origen armeni Charles Aznavour (1924-2018) va tornar a enregistrar al 2014 aquella cançó on diu que estima París al mes de maig. Llavors va fer-se acompanyar de la veu emergent de Zaz, reconeguda per les seves fusions de chanson amb gypsy jazz. Quan va tornar a enregistrar-la, Aznavour ja tenia 90 anys i la veu una mica apagada, però encara vindria a cantar al Liceu de Barcelona a l’abril de 2018, només cinc mesos abans de dir-nos adéu per sempre.
https://youtu.be/rhJm5t-8cug

Gruppo Fantastico Folk: Il cucu e ritornato a maggio
“Se n’ha anat el hivern, abril ja no hi és. Ha tornat maig, amb el cant del cucut. Dalt de les muntanyes, la neu ja no hi és. Comença a fer el seu niu, el pobrissó cucut”. Una antiga cançó popular, sembla ser que originaria dels Països Baixos o potser d’Alemanya, però també molt coneguda a Suïssa i Itàlia. Darrerament enregistrada en disc per Orietta Berti i pel Gruppo Fantastico Folk. Encantadora de debò!.
https://youtu.be/njK6LU2c18s

Societat Coral El Gotim: Les flors de maig
A impuls de la Renaixença, Josep Anselm Clavé va compondre unes primeres cançons en català. La més coneguda de les seves composicions corals es Les flors de maig, escrita el 1858. Al principi, la interpretaven cors d’homes, però més endavant la ha cantat tothom, des de l’Orfeó Català al solista Dyango. Ens deturem però en una airejada versió de la Societat Coral El Gotim, de Llorenç del Penedès.
https://youtu.be/Lbe_t7YFcM4

Mariachi Medellin Show: Aunque no sea mayo
Als components del Mariachi Medellín no els cal esperar al mes de maig per honorar a la seva estimada mare. Ells fan cas al cor i no pas als imperatius comercials de la societat de consum. Ja ho diu la lletra de la cançó: “Quiero llenarla de besos y de flores, amor de mis amores, y de mis alegrias, no necesito que llegue el mes de mayo, yo quiero demostrarle mi amor todos los dias”.
https://youtu.be/SAox7wRNH7Y

Vanessa Redgrave: Lusty Month of may
Algú potser encara recorda Camelot (Joshua Logan, 1967), una potser massa llarga, però tot i així deliciosa pel·lícula musical basada en les llegendes artúriques, que abans de tot va ser novel·la i obra de teatre musical a Broadway. Una de les seqüències més agraïdes de la pel·lícula és aquella en la que l’actriu Vanessa Redgrave canta Lusty month of may (luxuriós mes de maig), on s’exalta el amor i la passió en plena primavera.
https://youtu.be/7IQ2y3oGCZQ

Fabrizio de Andre: La canzone del maggio
Al poeta, escriptor i cantant genovès Fabrizio De André (1940-1999) li agradava escriure histories de marginats i perdedors. En aquesta Canzone del maggio es refereix però, als estudiants i la gent que van revoltar-se als carrers de París, el mes de maig de 1968. És el que en podríem dir una cançó de reivindicació social i de lluita política.
https://youtu.be/PmhabJh82dM

Kibor : La tarongina (Cançó de maig)
A més de ser una coneguda marca de disseny i tecnologia esportiva, Kibor (no confondre amb els mobles de cuina Kibur) és el nom d’un simpàtic i segurament ja desaparegut grup musical. Aquesta és una cançó original del grup, però esta basada en el poema Cançó de maig, d’un llibre del polifacètic Apel·les Mestres, Pom de cançons, editat a l’any 1918.
https://youtu.be/r-WXTo6Jr_c

AC/DC: Stormy may day
“La tempesta està furiosa, els vents udolen, llampega, fa por, el sol no brilla i el vent és molt fort. És un dia de maig molt plujós, és un dia de pluja tempestuosa”. Certament, no són pas gens estranys els xàfecs d’abril ni les tempestes continentals de maig. Aquesta tempestuosa cançó la va enregistrar el exultant grup de hard rock australià AC/DC a l’any 2008, formant part del elapé Black Ice (Gel negre). Amb cançons com aquesta, el grup ha venut més de 200 milions de discos. A Leganés, Madrid, tenen un carrer amb el nom del grup.
https://youtu.be/AQDzUHsjDWM

Enric Granados: May song op. 1, No. 3
El gran músic i compositor Enric Granados va néixer a la ciutat de Lleida a l’any 1867 i va morir tràgicament al Canal de la Mànega el 1916, quan el vapor en què viatjava, el Sussex, fou torpedinat per un submarí alemany. Granados va deixar-nos algunes obres extraordinàries, cas de la molt bonica Cançó de maig, que va composar a Barcelona, probablement cap a l’any 1909. Al Japó i molts altres llocs tenen gran apreci al mestre Granados.
https://youtu.be/If8NytJSYFY

Elio e Le Storie Tese: Complesso del primo maggio
Aquest és un grup italià de pop festiu fundat a Milà el 1979 per Stefano Belisari, també conegut com Elio. Premiats en una de les edicions del Festival de la Canzone de San Remo, van treure al 2013 una cançó plena de ritme i bon humor en la qual al compàs de la musica balcànica i ska es fa broma sobre el Dia dels treballadors (el primer de maig, la festa del lavoro), el capitalisme, els complexos d’inferioritat i el músic serbobosnià Goran Bregovic, conegut per les seves simpaties pro russes.
https://youtu.be/5Kq-2iWSi3U

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Som-hi insisteix en que el jurat dels Premis Ciutat d’Igualada sigui paritari

El grup municipal d’Igualada Som-hi ha lamentat que, "un any més", el jurat dels Premis Ciutat d’Igualada tingui una gran bretxa de gènere, a...

L’igualadí Roger Argemí, entre els artistes que canten al disc de La Marató

Després de ser autor de la cançó “De la mano”, tema que vol donar visibilitat a les malalties neuromusculars, Roger Argemí participa en el...

Restaurants de pobles petits demanen que s’aixequi el confinament municipal de cap de setmana

Per als restaurants de pobles petits, el cap de setmana és el plat fort. És quan tenen més clients i, per tant, quan poden...

Aturat el projecte per a la instal·lació de plaques solars a l’Ateneu Gumersind Bisbal

Entre els principals eixos de l'acció municipal previstos per l'equip de govern de la Pobla de Claramunt per a l'actual mandat, destaca l'impuls a...

Declaració de béns

Si vostè que em llegeix ha format part alguna vegada del seu ajuntament com a alcalde o regidor, sap que ha hagut de presentar...
Compartir