10.6 C
Igualada
Divendres, gener 22, 2021

Can Feixes: Una joia vitivinícola i ecològica en un paisatge respectat durant cinc segles d’història

Can Feixes és la connexió -entre vinyes- de la història, la natura i el vi. Ubicada en un entorn incomparable i en una orografia especial, la finca es trobada situada en la part septentrional del Penedès, en terres altes de Cabrera i Mediona. Està assentada a 400 metres d’altitud, en els costers de les muntanyes interiors que limiten geogràficament les comarques del Penedès i l’Anoia. Una situació clau i estratègica que permet elaborar els vins Can Feixes i els caves Huguet, reconeguts a la nostra comarca, però també, al món. La finca està situada al prelitoral, a la solana, mirant a mar, sense boira perquè la humitat és clau per a la proliferació de fongs que puguin arribar a podrir la vinya. El secret només el coneixen els ceps i les vinyes de Can Feixes, que saben de sobres, que el millor vi el fa el millor vi.

L’empremta de la història
Can Feixes té una empremta inesborrable de la història, quan al segle XV, el baró del Castell de Cabrera va donar a la família Feixes 300 hectàrees al voltant d’aquesta hisenda. L’herència de l’antiga finca però, era gravada i la família Feixes obtenia la propietat amb la condició que es passés de pares a fills i no es vengués a tercers. I així va ser durant cinc segles, fins que a principis del segle XX, el darrer Feixes va morir sense descendència, la seva vídua va vendre la propietat a la família Huguet, i avui dia, a Can Feixes hi ha la tercera generació d’aquest llinatge.

Però no són les úniques petjades de la història: per una banda, la masia, inclosa a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, una masia que mira a Montserrat per raons cristianes. Al seu costat, la capella de Santa Eulàlia, fins que al 1875, Benet Feixes va fer construir la casa pairal, connectant així la masia amb la capella, on encara s’hi realitzen algunes cerimònies. I per altra banda, encara hi ha els vestigis intactes de l’antic celler, tal i com ho tenia l’avi Huguet, l’any 1945. No hi treballen, només el conserven per les visites guiades.

Esperit ecològic
Actualment, a Can Feixes, en són propietaris els sis germans Huguet i qui està a la finca són: en Josep Maria, el germà gran -l’enòleg-, en Joan, el segon -responsable de les vinyes i els temes comercials- i en Xavier, el germà petit, responsable de l’administració.
El vi és un eslavó que ens connecta amb el món clàssic: ens uneix amb els grecs i els romans, una reminiscència que perdura al nostre temps i que traspassa fronteres i banderes. En l’actualitat, Can Feixes produeix 200.000 ampolles i recull 400.000 quilos de raïm l’any. Tot el procés del vi es realitza de forma manual, des de la collita fins al gir de les ampolles de cava; això sí, la raó de ser de Can Feixes és el seu esperit ecològic. De les 300 hectàrees de terreny, 80 es dediquen al cultiu de vinya, 10 al cultiu d’oliveres i 40 al cultiu de trepadella per al ramat de bens que ajuden a adobar de forma ecològica i natural les vinyes. Les varietats blanques són les següents: parellada, macabeu, xarel·lo, chardonnay i malvasia de Sitges. Les negres: merlot, ull de llebre, cabernet, sauvignon, pinot noir i pinot verdot.

Però no tot és arrelament històric. A Can Feixes també s’hi respira innovació: és el cas de l’espectacular túnel de criança, una moderníssima obra subterrània que alberga les ampolles de cava de bombolla petillant, suau i elegant per al paladar. De varietat de cava n’hi ha dues: brut i brut nature i està guardat zelosament dins les entranyes d’aquesta cava subterrània durant sis anys.

De Can Feixes al Japó (i altres punts del món)
Els vins i caves formen part de la DO Penedès, i es comercialitzen majoritàriament a Catalunya i les Illes; tot i que també exporten un 35% de la producció a l’estranger, com als Estats Units d’Amèrica, Canadà, Japó, Suïssa, Holanda, entre altres països.
A Can Feixes també s’hi realitzen visites privilegiades per a grups de persones o empreses que vulguin conèixer les reminiscències del seu passat i l’elaboració dels seus vins i caves, així com la disposició d’una botiga que exposa aquestes joies vitivinícoles que neixen d’un paisatge respectat perquè de Terra, només n’hi ha una.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Un estudi diagnostica la prostitució a l’Anoia i la Catalunya Central

L’exercici de la prostitució i el seu abordatge ha estat una qüestió de constants debats polítics, socials i acadèmics en els últims anys. Amb...

Igualada Mentoring posa en contacte a 40 mentors i autònoms

El programa de suport per a micropimes i autònoms, impulsat conjuntament per l’Ajuntament i la Unió Empresarial de l’Anoia, l’Igualada Mentoring, ja està en...

Superar obstacles

Quina primeria d’any! En el camp d’allò més concret i local l’aferrament de la pandèmia continua condicionant del tot la nostra vida, amb les...

L’Orquestra Terres de Marca: tot una incansable i exitosa trajectòria des del 2010

La meva personal i especial vinculació amb el municipi de Castelldefels m’ha permès, recentment, de poder participar d’una forma directa i -com no- entusiasta...

Teatre, música i dansa en la nova temporada del Teatre Municipal l’Ateneu

El dia 7 de febrer comença la temporada del primer semestre de 2021 de teatre, música i dansa del Teatre Municipal Ateneu, amb l’obra...
Compartir