26.4 C
Igualada
Dilluns, juny 21, 2021

Calaf ret homenatge a Laureà Figuerola amb un any ple d’activitats

inici_any_figuerola_2016_2Cent cinquanta persones van prendre part, aquest dilluns al vespre, a l’inici de l’Any Figuerola amb el qual Calaf commemora el bicentenari del naixement de Laureà Figuerola. El reconegut economista i polític català va néixer a Calaf el 4 de juliol de 1816.

Amb el carrer Ravalet ple de gent, la celebració va començar al número 17, on s’ubica la casa pairal de la Família Figuerola. L’alcalde, Jordi Badia, acompanyat per Merche, Manuel José i Maite Figuerola, van ser els encarregats de descobrir la placa commemorativa que s’ha ubicat en aquest edifici com a reconeixement i en record del bicentenari del naixement de qui va ser l’instaurador de la pesseta.

L’acte va continuar a la plaça Ravalet on la regidora de l’àrea d’Economia i Finances, Montse Mases, va fer un repàs històric de la vida de l’homenatjat i va avançar que la celebració aniria més enllà d’un dia. I és que l’objectiu de l’Any Figuerola és recordar aquesta figura cabdal per a la història econòmica alhora que es dóna a conèixer entre les noves generacions. Per aquest motiu, s’està buscant la complicitat de tota la societat calafina, entitats, centres educatius, així com establiments comercials i hotelers per tal que durant aquests propers 12 mesos es doni vida al seu record i a tot el seu llegat des de diferents àmbits.

Per part de la família, Merche Figuerola va ser l’encarregada de dirigir-se als presents mostrant la seva gratitud per aquest reconeixement i per voler comptar amb la família a l’hora d’organitzar noves propostes que serveixin per recordar la figura de Figuerola. Finalment, l’alcalde va explicar que proposarà un reglament d’honors i distincions i que quan estigui fet es farà un reconeixement solemne al qui va ser ministre d’Hisenda del govern espanyol. Per finalitzar la part més protolcol·lària, el mateix alcalde va entregar a la família un un obsequi commemoratiu en record de l’acte que ha donat inici a l’Any Figuerola.

inici_any_laurea_figuerola_5Seguidament es va donar a conèixer el cartell que es convertirà en la imatge de la propera Festa Major de Calaf, sorgit de la primera convocatòria de concurs de cartells. Les bases de la convocatòria del guardó determinaven que el tema principal del cartell havia de ser la figura de Laureà Figuerola.

L’obertura de l’Any Figuerola es va cloure amb un brindis i amb l’aplaudida actuació del grup ‘Vent endins’, que van oferir un repertori d’havaneres amb versions adaptades a un estil molt propi.
Concurs de cartells

Montse Graells va ser la guanyadora del primer Concurs de cartells de la Festa Major de Calaf. En total, hi han participat 13 persones i s’han recollit 18 propostes diferents, ja que cada autor podia presentar dos cartells diferents. Des d’aquesta setmana i fins passada la Festa Major, a mitjan setembre, els cartells estaran exposats al vestíbul de l’Ajuntament de Calaf.

L’hereuet i la pubilleta de Calaf van ser els encarregats de descobrir el cartell guanyador. L’alcalde va fer entrega de la reproducció del cartell i d’un diploma acreditatiu a la guanyadora. El guardó està valorat en 300 euros.

Durant el moment de l’entrega del premi, l’autora va explicar que el cartell busca “la vistositat que ha de tenir un cartell de Festa Major”. Per aquest motiu juga amb colors vius i amb els negatius de les imatges relacionades amb Laureà Figuerola i Calaf. En el muntatge s’hi poden localitzar diferents anys que, segons Graells, “serveixen per vincular i fer més entenedores les imatges triades: Calaf en l’època del naixement d’en Laureà Figuerola, el campanar en l’actualitat, un dels seus millors retrats, la primera pesseta, un facsímil d’una carta dirigida a en Laureà i un bitllet de 100 pessetes”. Finalment, les papallones i les fulles intenten “enllaçar l’estiu amb les portes de la tardor”, època en la que es celebra la Festa Major de Calaf.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir