Calaf celebra la Setmana Europea de la Mobilitat amb una caminada per la Conca Minera de l’Alta Segarra

55

Aquest proper diumenge i sota el lema “Camina amb nosaltres!”, Calaf organitza una caminada per la Conca Minera de l’Alta Segarra amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat.

Es realitzarà un recorregut circular per les diferents mines de carbó lignit que van estar operatives entre l’any 1835 i el 1994 a l’Alta Segarra situades al sector Aleny – Les Basses.
Aquesta caminada dona l’oportunitat de veure de prop la boca de la Mina Vicenta, una mina recentment localitzada i en procés de restauració a la localitat d’Aleny.
La sortida serà a les 8 hores de la plaça dels Arbres i es realitzarà un recorregut d’11 quilòmetres, familiar, de dificultat baixa i envoltats de vegetació. Es recomana porta l’esmorzar, aigua i calçat esportiu.

Apunt històric
L’explotació minera a la conca de Calaf té el seu origen a mitjans de segle XIX amb les necessitats de carbó pel desenvolupament de les indústries catalanes que anaven incorporant el vapor com a font d’energia. Els pocs recursos, la poca qualitat del carbó i la incorporació d’altres fonts alternatives com el petroli, l’electricitat o el gas, però, van fer que s’anessin tancant les mines progressives fins a l’última, anomenada Roca i Torra que va tancar el 1994.

La Setmana Europea de la Mobilitat
La Setmana Europea de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, té com a objectius estimular el desenvolupament urbà sostenible, en particular la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També sensibilitzar sobre els impactes ambientals del transport i informar sobre les seves diferents modalitats, alhora que impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

L’objectiu d’aquesta setmana es que recordem els beneficis de la sostenibilitat en la mobilitat, que no només és més saludable per a tots sinó que també és més econòmic. Aquesta iniciativa, impulsada per la Comissió Institucional de la Setmana Europea de la Mobilitat, presidida pel director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, vol potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.