10.5 C
Igualada
Dimarts, octubre 26, 2021

Calaf aprova un pressupost de 5 milions d’euros pel 2019

Aquest dilluns 22 de juliol l’Ajuntament de Calaf va celebrar un Ple extraordinari que va servir per aprovar els pressupost del 2019 amb un import total de 5.130.614, 44 euros a l’estat d’ingressos i de 5.130.075,39 euros a l’estat de despeses, presentant un superàvit inicial de 539,05 euros.

El consistori anava amb pressupost prorrogat des del 2017, per això, segons va explicar la regidora d’hisenda Montse Mases “no s’hi han fet canvis rellevants, sinó que s’han inclòs les modificacions que s’han aplicat durant aquest primer semestre de l’any, incorporat les partides d’igualtat i biblioteca i afegit al capítol d’inversions aquelles actuacions que venen subvencionades entre el 75 i el 100%”.

Joan Caballol, de Junts per Catalunya, va criticar algunes d’aquestes variacions com que la partida de personal s’hagi incrementat un 21%, la de regidors un 42% i la de fires un 12% i que s’hagi reduït un 33% la de participació ciutadana i la de parcs i jardins i un 29% la d’inversions, entre d’altres.

El portaveu del GiC, Jaume Simó, també va qüestionar que la partida de personal de l’Ajuntament ascendeixi a un 40% del pressupost i va manifestar que caldria destinar més diners a temes de manteniment com per exemple en el cas del cementiri.

Montse Mases, va explicar que si s’ha reduït la partida d’inversions ha estat perquè en aprovar el pressupost del 2019 a hores d’ara “s’ha de ser molt realistes amb què es podrà fer fins a final d’any” i que s’ha prioritzat aquelles que estan subvencionades o que es poden assumir amb el temps que queda. També va acceptar que sí que hi ha hagut un canvi significatiu en la despesa de personal, però que comparada amb la del pressupost del 2017 no estaven inclosos els plans d’ocupació subvencionats. També va voler aclarir que la despesa de personal directa de l’Ajuntament – brigada, vigilància i serveis tècnics – no supera el 23% del pressupost. Tot i això, altres serveis públics com l’Escola de Música i la Llar d’Infants suposen un 6% i la resta, un 12%, prové del Centre de Recursos per l’Ocupació, on s’inclouen tots els plans d’ocupació subvencionats a través del SOC, Consell Comarcal i altres programes.

Finalment el pressupost va quedar aprovat amb 7 vots a favor per part de l’equip de govern i 3 en contra per part dels dos grups de l’oposició.

La participació ciutadana i el contracte de l’aigua, altres temes controvertits del Ple
Al Ple també es portava a aprovació el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el Reglament de Participació Ciutadana. Per la seva part, JUNTS va mostrar-se en contra els reglaments perquè no estaven d’acord amb com es concretava la participació del públic als Plens i van animar a la gent a presentar-hi al·legacions. El GiC-VV per la seva part, també va manifestar la seva poca confiança en el desplegament dels reglaments, ja que consideren que tanta normativa dificulta la participació.

El secretari va convidar a totes les associacions i ciutadania a fer-hi suggeriments, però també va explicar que hi ha una normativa que ve donada per l’Administració Estatal i Autonòmica que regula els Plens i que els ajuntaments no poden canviar-la i que per això, només s’ha innovat aquells punts que no estan clars o que estan oberts.

Finalment, el ROM es va aprovar amb 7 vots a favor per part de Junts per Calaf i 3 en contra per part de JUNTS i GiC-VV. En canvi, en el reglament de participació ciutadana el GiC-VV es va abstenir.

Pel que fa al servei de l’aigua, l’alcalde Jordi Badia va explicar que es portava al Ple l’aprovació per iniciar el procediment de revisió d’ofici del contracte programa amb Aigües de Manresa i la declaració d’aquest com a mitjà propi. Després que els grups de l’oposició manifestessin els seus dubtes davant dels motius reals d’aquesta acció, l’alcalde va explicar que l’Ajuntament no té un control anàleg del servei i per tant, “el que volem saber és si el contracte és nul de ple dret” i a partir d’aquí, valorar què fer; si continuar amb el servei per part d’Aigües de Manresa però modificant el contracte, o assumir la gestió directament. Badia va explicar que hi ha informes del Tribunal de Justícia Europeu on es manifesta que Aigües de Manresa no es pot considerar mitjà propi i que els insta a fer modificacions i consideracions. Badia va tornar a insistir amb què “no tenim res en contra d’Aigües de Manresa” simplement volem aclarir la situació.

Finalment, també es va aprovar per unanimitat la pròrroga del conveni del Centre de Dia, la revisió anual del padró i les festes locals de Calaf per a l’any 2020 i es va aprovar amb 9 vots a favor per part de Junts per Calaf i GiC-VV i 1 abstenció per part de JUNTS la sessió del tram de la carretera de Solsona un cop executades les obres de la Generalitat i l’autorització de compatibilitat de l’alcalde per a l’exercici de l’activitat pública docent a la UAB per al curs 2019-20.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Estem matant la llengua… molt educadament

Segons la lingüista anoienca Carme Junyent “el 95% de les llengües del món estan en risc de desaparició. Entre elles, el català”. Com pot ser...

Mor un motorista de 55 anys en una col·lisió frontal a la B-112 a Collbató

Un motorista de 55 anys va morir ahir diumenge en una col·lisió frontal al punt quilomètric 2 de la B-112, a l'altura de Collbató,...

La Torre engega la tercera edició dels pressupostos participatius

L'Ajuntament de la Torre de Claramunt obre a la ciutadania la decisió sobre a què destinarà 35.000 euros del pressupost municipal per tercer any....

Encatllats

CE EL CATLLAR 3 CF IGUALADA 2 Després de tres jornades, el CF Igualada arribava al Municipal d'El Catllar amb ganes de mantenir-se a la zona...

L’Events CB Igualada no abaixa el ritme

DRAFT GRAMANET 60 EVENTS CB IGUALADA 66 Els primers minuts del partit van ser marcats per l'encert per part de les blaves, que aconseguien deixar sense...
Compartir