La Brufaganya tanca un extraordinari mes d’agost musical

28

L’agost d’aquest any quedarà marcat a l’agenda Sant Magí de la Brufaganya com un mes amb moltes activitats de tota mena: curses diürnes i nocturnes, portants de l’aigua de diversos llocs, concerts i celebracions religioses que han aplegat gent vinguda de Tarragona, de Cervera, de Tàrrega, d’Igualada, de Santa Coloma i de molts altres llocs propers i no tant propers.

Però si algunes d’aquesta activitats s’han de remarcar com a exitoses són els dos concerts que s’hi ha celebrat a càrrec respectivament de l’Orquestra de Cambra de Granollers i del Cor de Cambra de la Universitat d’Utrech. Totes dues formacions han omplert el santuari de gom a gom i han estat centenars les persones que han anat a passar la tarda-vespre a la Brufaganya i ho han aprofitat gaudint de la natura o conversant amb amics i coneguts abans d’escoltar els concerts de les Nits Musicals.

A partir de quarts de vuit de la tarda l’esplanada del davant del santuari presentava tots dos dies un aspecte que, per usual, ja no podem qualificar de sorprenent, amb tot de taules plenes de gent conversant i esperant el toc de campana que senyalava l’hora de començar. És una estona plàcida i agradable que s’aprofita menjant una mica, fent el cafè o, simplement, deixant passar l’estona.

El dissabte 12 va ser l’Orquestra de Cambra de Granollers la que va omplir de música el santuari interpretant un repertori festiu i variat que anava des de melodies molt populars de Vivaldi i Brahms fins a composicions orquestrals a ritme de tango d’Astor Piazzolla o a ritme de sardana de Josep Maria Ruera. Una veritable festa per a l’oïda a càrrec d’una orquestra admirablement conduïda per Corrado Bolsi, capaç de donar una empremta inconfusible a la seva formació.

El del dimecres 23 va ser un concert memorable, no tan sols per l’excepcional qualitat del Cor de Cambra de la Universitat d’Utrech sino també per l’ambient que s’hi va respirar des de l’inici fins al final. Obria el concert el minut de silenci per les víctimes dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils al que va posar fi el cant d’un Miserere mei, Domine d’Orlando di Lasso, seguit respectuosament pel públic.

A continuació van interpretar magistralment diverses cançons d’autors clàssics com Mendelssohn, Brahms i Sweelinck fins a autors contemporanis com Eric Whitacre o Phillip Glass. D’aquest últim cal destacar Three songs for choir a capella, la interpretació de la qual va provocar l’entusiasme de tot el públic amb grans aplaudiments i crits d’aprovació.

I a l’acabar, dues cançons catalanes: El rossinyol i El cant de la Senyera van marcar el moment culminant de la nit. Tant els cantaires com el públic estaven fortament emocionats. Fins i tot hi havia cantaires amb llàgrimes als ulls veient la reacció espontània de tot el públic posat dempeus i cantant el Cant de la Senyera.

I en acabar, abans de marxar cadascú cap a casa seva, aquella mitja hora llarga en que el públic i els mateixos músics es retroben, aquesta vegada parlant amigablement amb una tassa de xocolata desfeta a les mans. Un altre dels moments que fan tan agradable l’assistència als concerts de la Brufaganya.

El dissabte 9 de setembre tindrem l’oportunitat de tornar-hi amb l’actuació de Cosmos Quartet que tancarà el festival de les Nits Musicals d’aquest any.