Els brexiters i la quota del gimnàs

87

A l’estiu sempre dubto si seguir pagant la quota del gimnàs, ara ve mes de gust la cerveseta a la fresca i també ens estalviarem uns euros, oi? Tornant de vacances segur que hi ha una bona promoció i em surt la matrícula bé de preu. Els britànics en el recent referèndum han decidit abandonar la Unió Europea (UE) amb un argument principal, reprendre el control sobre les decisions en política econòmica i de migració. Es tractaria en definitiva, d’estalviar-se l’aportació neta al pressupost comunitari i limitar el lliure moviment de persones que, com defensen els Brexiters, estaria portant a un major atur, a la saturació dels serveis públics i a mes inseguretat.

Tarjetas VIP para colectivos o grupos de clientesEls arguments per la sortida de la UE són discutibles però, en qualsevol cas, no sembla raonable estalviar-se la quota de soci i gaudir de les avantatges del club. Aquest club és el mercat únic i representa mes del 50% dels intercanvis comercials pels britànics.

Els britànics no són un soci més, desprès de dures i recurrents negociacions disposa del carnet VIP: Margaret Tatcher va aconseguir un important descompte en la aportació al pressupost comunitari, John Major va mantenir la lliura fora del euro, en Tony Blair no aplicar tots els acords de Schengen i el mateix Cameron estalviar-se una creixent integració política.

Els tractats preveuen dos anys de negociacions per a la sortida ordenada del Regne Unit de la UE, que seran tècnicament i política complexes i agreujats per la necessària resposta a l’actual posició dels escocesos i la d’Irlanda del Nord.

O finalment pot ser no caldrà sortir de la UE? Pot ser que els britànics tinguin ganes altre cop d’apuntar-se al gimnàs passat l’estiu si els deixen el preu de la matrícula més econòmica i un bonic carnet VIP?

Xavier Morales, Economista.