Blautec: solucions que ajuden a estalviar aigua i energia al teu entorn, per un hàbitat més sostenible
B

16 de maig de 2020

Parlem amb Roser Segura, treballa a Blautec des de l’Any 2005, i és llicenciada en Enginyeria Química i Enginyeria de Materials. Dins a Blautec, ha anat desenvolupant diferents tasques, inicialment totalment tècniques, que en l’actualitat compatibilitza amb la direcció  del departament de piscines d’ús col·lectiu.

Blautec és una empresa que ha estat sempre vinculada al món de l’aigua. Va iniciar-se per donar servei en un àmbit geogràfic comarcal, enfocat a la conducció de fluids, tractament d’aigua, i jardí i entorn.

En l’actualitat l’àmbit d’actuació de Blautec és nacional, conformant-se en diferents departaments, on el nexe comú continua sent l’aigua. Els diferents sectors són: venda de productes i solucions per al tractament d’aigua de consum i piscina a nivell particular i comunitari, construcció de piscines, venda de productes especialitzats de conducció i tractament d’aigua per a entorns més industrials, i un departament amb producte propi per cobrir les necessitats de piscines d’ús col·lectiu, de les quals es destaca una línia de producció pròpia, ACCESS, per facilitar l’accés a piscines a persones amb problemes de mobilitat, que ha permès també la creació d’un departament d’exportació.

La Covid-19 ha deixat molta gent a casa, poder gaudir d’una piscina és una seguretat molt gran. És car tenir una piscina?
Els paràmetres que s’aconsellen per tenir una aigua en bones condicions, ja compleixen els condicionants que estableix el recent informe publicat pel CSIC, on es garanteix, que l’aigua queda totalment desinfectada contra els efectes de transmissió de la Covid-19. Cal tenir el clor com a mínim a 0,5 ppm i s’aconsellen valors entre 1 i 2 ppm, i un pH regulat dins normativa (7,2 -7,8), segons Real Decret 742/2013 que estableix els paràmetres de piscines d’ús col·lectiu.
En el mercat es comercialitzen un ampli ventall de productes relacionats amb l’oci de l’aigua, que permeten gaudir d’una piscina a casa, des de productes molt assequibles fins a solucions més sofisticades i personalitzades.

S’ha de tenir molt espai per fer-la?
No necessàriament, doncs a partir d’un espai de 2×2 m en una terrassa o jardí, ja es pot donar una solució molt complerta que doni servei a les necessitats de cada família.

Consumeix molta aigua?
El consum d’aigua és el propi de l’evaporació, el que caigui fora de la piscina degut al seu propi ús i, per la majoria de piscines que disposen d’un equip tècnic, el tractament físic i químic, també consumirà aigua en el moments de rentats de filtres, i regulació de paràmetres.

El manteniment i purificació porta molt temps?
Com qualsevol producte relacionat amb l’oci de l’aigua és aconsellable seguir les normes sanitàries en temes de desinfecció de l’aigua, i si es té un equip tècnic de tractament físic (filtració), el temps per revisar que el sistema està treballant de forma òptima, però hauria de suposar una inversió de temps assumible.

No obstant, les piscines més grans que requereixen més atenció, venen més automatitzades i ja es regulen gràcies al propi sistema, i únicament cal fer una supervisió per garantir que el funcionament és correcte.

Donat el moment excepcional que estem vivint d’emergència sanitària a causa de la Covid-19, animem a ser conscients de seguir les recomanacions de desinfecció i tractament físic de l’aigua, ja que és important poder garantir-ne un ús sense risc, ja que qui en fa ús és el nostre entorn més proper.

Com funciona el manteniment automàtic?
Com ja hem anat dient, l’aigua d’una piscina, cal que estigui desinfectada, però també que siguin desinfectant. Per poder-ho portar a terme cal sotmetre-la a un tractament físic, mitjançant una filtració (normalment en un medi de Ecovidre, o en piscines desmuntables, poden ser també cartutxos), que eliminarà les partícules sòlides, i també un tractament químic, que consisteix en regular el pH, per tal de que el desinfectant aportat (normalment clor, amb aportació química o mitjançant electròlisis salina, tot i que també pot ser brom, o algun altre producte) siguin efectius.
Un manteniment automàtic, sol controlar el nivell de desinfectant i el pH en continuo, i activa els equips perquè dosifiquin el producte adequat per tal de que es regulin aquests paràmetres, segons els valors que s’han establert.

Costa molt regular el pH?
En la nostra zona, les aigües de xarxa solen ser dures (amb concentracions elevades de derivats càlcics), i fan que a l’aportar aigua a la piscina, el valor de pH pugi. Aleshores cal aportar el producte en la dosi i la forma que es recomana per a poder-lo corregir fins els valors desitjats.

En situacions sanitàries com les d’ara, recomana incrementar la cloració de l’aigua?
El clor també s’evapora, per tant, cal estar més al cas de que la piscina tingui sempre clor (o desinfectant substitut), per tal de garantir-ne unes bones condicions, segons els valors esmentats (1 – 2 ppm).

Quins serveis donen vostès?
Dins de l’àmbit de la piscina particular, cobrim tot l’espectre: des del concepte de l’espai, realització de projectes a mida, amb un equip de personal propi, subministrament de productes i solucions pel dia a dia, també donem servei de manteniment i noves instal·lacions.

Pel que fa a les piscines d’ús col·lectiu, subministrem productes com robots d’altes prestacions per la neteja de fons i portem el servei postvenda en exclusiva de dues de les firmes mundials per tot el territori nacional, produïm i comercialitzem equipaments per facilitar l’accés de persones amb problemes de mobilitat a les piscines, i assessorem i donem servei en temes de tecnologies alternatives per la desinfecció i estalvis en consums, per ajudar a les instal·lacions a ser més sostenibles.

Hi ha recanvis per tot el que cal?
Sí, tots els fabricants hem de garantir abastament de recanvis de tots els productes que comercialitzem i instal·lem dins dels períodes que defineix la normativa.

Tenen dificultats d’aprovisionament de productes químics?
No, ara és un moment en què els nostres fabricants i aprovisionadors, estan fent un esforç per tal de poder garantir que el mercat estigui abastit de productes relacionats amb la desinfecció i la cura de l’aigua.

L’índex de piscines per habitant és el que caldria per la zona?
Això depèn molt de les característiques constructives de cada zona, i de les rendes per càpita de la població que hi habita. En zones costeres, on les construccions són més horitzontals, l’índex és més alt. No obstant, des de fa uns anys, les piscines s’han popularitzat, són més accessibles, i el ventall de propostes és més ampli, tot i així, com hem indicat depèn de la forma com està construït un nucli urbà. Hem de pensar que a Espanya hi ha 1.200.000 de piscines, i és el segon país europeu amb més instal·lacions darrere de França, donat per la climatologia i el nostre caràcter mediterrani de cultura de l’aigua.

Hi ha qui pensa que amb les piscines públiques ja n’hi ha prou?
No tothom té la possibilitat de tenir una piscina privada, i en zones allunyades de la costa, les piscines d’ús col·lectiu són una solució que permet tenir uns espais de socialització i oci molt valorats per la població.
Catalunya ha estat una zona, on ja fa molts anys la natació s’ha anat implantant i constituint-se com un hàbit de la població. Al 1907 es va crear el Club Natació Barcelona, amb la voluntat de portar la cultura de la natació dins la societat.

Les piscines són més per fer esport o per socialitzar amb els amics?
Els dos aspectes són importants. Dins el vessant esportiu, la pràctica esportiva en un medi aquàtic, equilibra parts del cos. I la part social, si pensem en piscines a l’aire lliure és un fet evident en la nostra societat actual.

I la mainada, agraeix poder estar tot el dia entrant i sortint de l’aigua?
Aquí us traslladaria la meva experiència personal, jo visc en un nucli rural molt petit, i quan era petita, la piscina era la nostra activitat preferida, on ens reuníem cada tarda per passar-ho bé amb els germans i amics.

Potser un any de no anar de vacances, pot animar a fer una piscina…
Està clar que el moment que vivim fa que tots explorem més opcions per gaudir de la pròpia llar, i que ens fa valorar noves opcions. El fet de pensar en una piscina per les èpoques de calor és una d’elles.
Tot i així, cal ser conscients de que una piscina, canvia el nostre entorn, i suposa nous hàbits.

Què diria a la gent que pot tenir una piscina?
Doncs que els podem ajudar a trobar la solució que més s’adeqüi a les seves necessitats.

I les administracions no ho penalitzen en considerar-ho un luxe?
En aquest moment la piscina domèstica ja no és un luxe, doncs forma part d’una manera de viure i compartir un entorn dins la nostra llar. L’amplitud de solucions que el mercat especialitzat ofereix, permet trobar la piscina que més s’adeqüi a les necessitats de cada família.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?