12.9 C
Igualada
Dissabte, març 6, 2021

Blai Paco: “Necessitem el lideratge d’Igualada en l’oferta conjunta de sòl industrial de tota la Conca d’Òdena”

blai paco president UEA - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

La situació econòmica a l’Anoia és motiu permanent d’actualitat. La lentíssima recuperació de l’ocupació ve acompanyada d’un nombre cada vegada més alarmant de persones que perceben les últimes prestacions d’atur. A cavall d’això, els esforços per buscar noves oportunitats es van succeint, amb resultats diversos. Hem parlat amb el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Blai Paco, per conèixer quina és l’opinió de la patronal sobre el panorama socioeconòmic de la comarca.

La UEA ha presentat recentment un Consell Assessor, format per reconeguts empresaris. Per què s’ha creat ara, i quina funció ha de tenir?
S’ha fet aquest grup pensant més en el futur de la institució. Pel dia a dia, i a mig termini, ja hi ha la junta directiva, però aquest Consell Assessor té l’objectiu de pensar més a llarg termini. Es reunirà tres o quatre vegades l’any, específicament per tractar la projecció de la UEA.

No parlaran de la situació de la comarca, i de quines possibles sortides hi ha?
Nosaltres, com a institució, ens fem un examen contínuament. La nostra obligació és escoltar i treballar pels nostres socis. Quan parlem tant de dinamitzar sectors econòmics, de portar nous inversors al nostre territori, creiem que estem treballant de forma positiva per a la comarca. N’estem convençuts, és clar, però no podem oblidar que a la UEA hi ha uns socis, que ja hi són, i que estem aquí per a ells. És fonamental no perdre de vista la missió original de la institució. És cert, però, que som la patronal de proximitat, i hem de pensar en termes comarcals.

“A l’Anoia tenim un nivell molt baix de formació. Les empreses tenen dificultats en trobar gent”

Que es presenti aquest Consell Assessor, i em parli tan de proximitat, i que tot coincideixi amb l’arribada de la patronal Pimec a l’Anoia, és casualitat?
Nosaltres som la patronal del territori. Que s’instal·li Pimec a Vilanova del Camí té una interpretació positiva. No devem estar tan malament, que siguem atractius per a una entitat de fora, i que pensa en donar rotació als seus recursos.

Pot haver-hi dues patronals, com també hi ha molts sindicats, però el missatge en temps de crisi és que tots heu d’anar a la una…
Els discursos no es faran mal. Pot ser que trobem el suport de Pimec en temes de problemàtiques del territori. Jo els veig més en una vessant transversal, en un posicionament de país.

Es parla que hi ha recuperació, però la gent del carrer no ho està notant. De debò que s’està millorant?
Sí, es nota. Segur. Cada sector té el seu cicle, i no tots segueixen la mateixa tendència. Per exemple, el sector del paper ha anat creixent, i aguantant força bé la crisi. L’any passat, en canvi, el sector adober va estar una mica més fluix. En general, però, hi ha una millora del context i hi ha elements externs que ens han afavorit molt, com el preu del petroli, la paritat euro-dòlar… Han permès augmentar les exportacions. Es començar a notar, sí, una millora. També es genera ocupació. L’any passat es van crear mil llocs de treball… Però parlo amb els empresaris, i em diuen que tenen problemes. No troben gent.

Com diu?
El que sent. I és un argument bastant general, es diu en molts sectors diferents. Hi ha gent a l’atur, quasi deu mil persones, però és difícil trobar els perfils necessaris per ara.

Doncs conec gent a qui li han demanat anglès per treballar en una adoberia per estirar pells. Calen aquests filtres?
Sí, correcte, però també és cert que la indústria s’està tecnificant molt. I de la mateixa manera que avancen les màquines, també pugen els perfils professionals. Cal gent formada. Abans, el control d’una màquina es feia amb una caixa d’eines, i avui és amb un panell de control, amb medidors, automatismes, ordinadors… Hem d’adaptar els recursos humans a les noves necessitats. S’han de fer plans de formació específics.

Com pot ser que encara estem així?
Vostès van fer una promoció dels estudis de FP Superior d’Informàtica al Milà i Fontanals, amb feina garantida a la sortida… I no hi ha alumnes! A l’Anoia tenim un nivell de formació més baix que a d’altres comarques. És així. Jo tinc la teoria que els nostres joves ens agrada, com a pares, enviar- los a Barcelona, que es formin allà, i deixar-los a Igualada, i que es formin aquí, es pot interpretar com un fracàs. Els estudis de mòdul superior d’Informàtica que hi ha a Igualada són boníssims. I té raó, no tenim alumnes. Davant d’això cal fer coses.

Quines?
La primera és treure aquests estudis de l’IES Milà i Fontanals, i traspassar-los al Campus Universitari. Amb els mateixos professors, és clar. Històricament, com a pares, s’ha interpretat que els estudis de FP eren de segona. S’ha de prestigiar aquests estudis, perquè van molt en la línia de les nostres necessitats. També hauríem de recuperar aquells estudiants que són a Barcelona i que, quan acaben, no tornen a la comarca. Perdem molt coneixement per aquesta via.

Des de l’Ajuntament s’està promocionant molt els sectors adober i el tèxtil. La UEA va fer un estudi del sector del metall. Creu que ha arribat l’hora de diversificar més i ser més ample de mires?
S’ha fet molt bona feina, i molt interessant, en relació als sectors tradicionals de la pell i el punt. Però l’Ajuntament no ha donat l’esquena a sectors com el metall, el paper o el packaging. Potser aquests temes els tenim més delegats nosaltres, però el suport municipal és total.
Crec que en el sector del metall és on hi ha un gran potencial de creixement. La proximitat a la Seat és molt important, i que tinguem sòl públic molt econòmic molt vinculat al sector del motor, a Castellolí. Això ens generarà oportunitats a curt termini en el sector auxiliar de l’automoció. Les empreses que ja tenim en el territori estan creixent, necessiten més espais. Snob, Mecaplast, Visteon… estan en procés de creixement, perquè el sector de l’automoció està funcionant. Veiem que aquesta indústria que ara hi ha al Baix Llobregat anirà venint cap aquí. Tenim sòl, potencial energètic, s’han acabat els problemes d’aigua… Això es notarà.

Doncs estaria bé que la Generalitat comencés aviat a fer inversions en el territori, no? Ara ja es parla d’acabar la Ronda Sud, de desdoblar la C-15…
La Generalitat ha escoltat sempre les nostres problemàtiques amb molt interès. Em preocupa, però que Investing Catalonia, que és una empresa pública que cerca inversions estrangeres, hagi fet el 80% de les seves operacions a la zona de Barcelona. Des que hi ha l’oficina de captació d’empreses de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, potser tenim més protagonisme, però les empreses el que volen és proximitat al port, i a la ciutat de Barcelona, i darrerament, s’està primant molt Tarragona. Ens quedem fora de les prioritats. Però sí, se’ns escolta. Crec que estem en un canvi de tendència i en el futur comptarem amb més suport per part de la Generalitat.

Tenim prou sòl industrial?
El que hem de tenir és alternatives. Que si alguna empresa arriba, se li pugui oferir. El que necessitem és el lideratge d’Igualada en aquest projecte, el d’ofertar centenars de milers de metres de sòl industrial, i que Igualada no els té. Pensi que aquest nou polígon dels adobers és de 90.000 metres. El Grup Carreras, que s’instal ·la a Masquefa, en necessita 120.000. Una sola empresa. Seria important que l’alcalde d’Igualada, amb els de la Conca, decidissin i es posessin d’acord en aquest tema. Necessitem solucions globals, no una per Igualada i una altra per a Montbui, i una altra per a Vilanova o Òdena. Compartim l’espai, i si la Conca va bé, anirem bé tots. Mai s’han entès millor tots els ajuntaments de la Conca, anem progressant, però hi ha temes en què han de jugar el mateix partit. No es poden fer POUM’s sense consensuar-los amb la resta de municipis de la Conca. No podem permetre que conviure una sèrie de municipis en un mateix territori sigui un handicap, i fins ara ho ha estat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir