28 de desembre de 2024

Begudes energètiques i adolescents: un risc per a la salut

Un article de
Cap Igualada Nord

El consum de begudes energètiques entre els adolescents ha augmentat de manera preocupant en els últims anys. A primera vista, poden semblar una opció atractiva per combatre el cansament o per millorar el rendiment físic, però, sabies que poden tenir efectes molt perjudicials per a la salut?

La dietista-nutricionista Núria Duran i la infermera pediàtrica Ester Molas, del CAP Igualada Nord, ens expliquen els riscos associats a aquestes begudes, especialment entre els joves.

Què són les begudes energètiques?

Les begudes energètiques contenen altes quantitats de cafeïna, sucre i altres substàncies com taurina, inositol i vitamines. Aquest còctel d’ingredients pot semblar inofensiu, però els seus efectes poden ser perjudicials, sobretot si se’n fa un consum habitual.

Més sucre del que sembla

Una llauna de beguda energètica pot contenir entre 35 i 45 grams de sucre, l’equivalent a 4-5 cullerades soperes. Aquesta quantitat és fins i tot superior a la dels refrescos tradicionals. Consumir tant sucre augmenta el risc d’obesitat, càries dentals i diabetis, problemes que cada vegada es detecten més en edats joves.

Efectes de la cafeïna i altres estimulants

Un altre dels riscos és la cafeïna i els seus efectes adversos, que poden variar segons la sensibilitat de cada persona. Alguns dels més freqüents són: nerviosisme i irritabilitat, insomni i dificultats per descansar, nàusees i mal de cap, ansietat i trastorns de comportament, arrítmies i altres problemes cardíacs.

A més, el consum regular pot generar dependència i tolerància a la cafeïna, obligant a consumir-ne més per aconseguir el mateix efecte. Els efectes adversos de la ingesta de cafeïna depenen de la sensibilitat individual. Com més baix sigui el pes del noi o noia, més alteracions produiran al seu organisme.

Alcohol i begudes energètiques: una combinació perillosa

El consum de begudes energètiques es barreja sovint amb alcohol, sobretot en sortides nocturnes. La cafeïna emmascara els efectes de l’alcohol, creant una falsa sensació de control i augmentant el risc de comportaments arriscats o accidents.

Aigua i begudes isotòniques, la millor opció quan fem esport

També són molt populars entre joves que fan esport. Però aquestes begudes tenen efectes diürètics que poden causar deshidratació i augmentar el risc de cops de calor, sobretot en situacions de calor intensa. Quan es practica esport, la millor opció és beure aigua o begudes isotòniques formulades específicament per a esportistes.

Qui ha d’evitar-les?

Des del punt de vista de la salut, les begudes energètiques no es recomanen a la població en general. I les haurien d’evitar els adolescents, embarassades i persones amb problemes cardíacs.

És important ser conscients dels riscos associats a aquestes begudes i apostar per alternatives més saludables. Si vols ampliar informació, pots visitar la web de l’Agència de Salut Pública.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×