16.6 C
Igualada
Dilluns, 25 setembre 2023

Un article de

Avui dimecres es presenta el llibre “Des de les golfes”, de Marc Talavera
A

Avui dimecres 6 d’abril a les 19:30h es durà a terme la presentació del llibre “Des de les golfes” de Marc Talavera Roma. L’acte, que es realitzarà al Teatre Municipal de l’Ateneu, comptarà amb la presència de l’autor; de Xavier Barberà i Bota, president del CECI, i de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells i Berzosa. El llibre és el resultat del projecte presentat al Premi Doctor Joan Mercader de Recerca, en la seva convocatòria 2017, atorgat l’any 2018.

Inicialment el treball premiat duia el títol de “Les transformacions socioculturals i socioeconòmiques de la comarca de l’Anoia explicades a través dels canvis en la utilització de les plantes: viatjant des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, i mirant cap al futur”. El canvi de nom ha estat motivat per aquesta nova forma de divulgació científica, que és, a través d’una novel·la que va introduint al lector en els coneixements científics de les plantes de la comarca.

El llibre, a banda de la part novel·lada conté un sumari que relaciona la descripció de les diferents plantes que hi apareixen i el recull dels testimonis que s’han utilitzat pel obtenir els coneixements populars a partir dels quals elaborar contingut del llibre i una bibliografia extensa per ampliar coneixements. Es tracta d’una obra editada pel Col·lectiu Eixarcolant, amb el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada en la primera edició del llibre.

Des de les golfes ens parla de les relacions humanes, del quotidià, de la globalització i de l’afany de poder. Alhora el relat ens submergeix, de forma subtil i audaç, en tot allò que ens vincula amb el territori, amb una mirada etnobotànica perfectament incorporada a la trama. La trama novel·lesca representa l’aventura vital de dues noies, l’Anna i la Bruna, que amb tota la il·lusió i les ganes de menjar-se el món s’enfronten als reptes i contradiccions de la societat canviant en què vivim. La història obre múltiples finestres a un passat que a poc a poc s’esborra, però que els és crucial per entendre l’avui i construir el demà. I és així, peça a peça, que les protagonistes van completant el trencaclosques d’una realitat polièdrica, fins a assolir una mirada global que els permet decidir. Decidir què volen fer, a què volen contribuir.

Aquest treball va ser guanyador, per unanimitat del Premi Doctor Joan Mercader de Recerca convocat l’any 2017 per l’Ajuntament d’Igualada i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i el Centre d’Estudis Antoni de Capmany de la Universitat de Barcelona.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

🎾 El projecte de Ca La Patxeca: #Jorba podria tenir un nou complexe esportiu 👉https://veuanoia.cat/el-projecte-de-ca-la-patxeca-jorba-podria-tenir-un-nou-complexe-esportiu/

Es tracta d'una empresa amb seu a #Barcelona que vol créixer, i que sol·licita executar el projecte en aquesta ubicació

👏 Els @moixiganguers fan història a #Reus descarregant el primer pilar de 6 👉https://ow.ly/97Iy50POWiB

La colla va fer història aconseguint la millor actuació de la temporada i un fet històric

3