Argençola celebra el 10è aniversari del Mercat d’Espècies de manera virtual aquest dissabte

60

El Mercat de les Espècies d’Argençola celebra els 10 anys i ho volien celebrar amb molta “gresca i xerinola”. Les circumstàncies actuals, però fan que el Mercat no sigui possible fer-lo tal i com s’ha estat fent els darrers anys. Tot i així, no s’ha anul·lat l’edició, sinó que s’ha adaptat i es farà de manera virtual, en part gravat i en part en streaming.

En aquests 10 anys, la Sortida de Reconeixement de Flora ha servit per passejar-se per tot el terme d’Argençola (Carbasí, Contrast, Clariana i Albarells). Les diverses exposicions que s’han fet pels carrer del poble han permès aprofundir en la mostassa, la farigola, el saüc, la menta, el safrà o el ginebró. Les jornades tècniques organitzades juntament amb l’Escola Agrària de Tàrrega han posat ciència. Els tastos de plantes i productes, el dinar o els maridatges han aportat les experiències. Els tallers i l’alquímia de les espècies han regalat el saber fer de les elaboracions. I també s’ha destil·lat llorer, farigola, sàlvia, romaní, espígols o ginebró.

En aquesta desena edició no hi haurà una planta protagonista sinó tot un còctel amb les quals es fa un licor per brindar i tancar acords: la Ratafia. Demà dissabte, 13 de juny, es dedicarà tot el dia a posar en valor les herbes que creixen i apareixen al nostre territori i que poden formar part d’un dels licors més populars de Catalunya. “Posarem el paisatge dins d’una ampolla”, diuen.

Les activitats es repartiran de la següent manera. El matí es centra en la Jornada Tècnica gratuïta “Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors”. Ratafia. Paisatge i cultura. Les herbes, elaboració i maridatges a la cuina que es realitzarà en línia.

La tarda començarà amb una activitat que “ens fa molta il·lusió”, diuen des de l’Associacio El Trill. Serà la Sortida de reconeixement de flora per collir les herbes de la ratafia, guiada per Marc Talavera, Els Corremarges, Airy Gras, Montserrat Enrich i Astrid Van Ginkel.

La tarda seguirà amb un Taller d’elaboració casolana de Ratafia, els avis de Cal Rosó i els Amics de la Ratafia de l’Anoia explicaran com fer la Ratafia, seguirà l’alquímia de les espècies amb receptes i elaboracions d’aliments que contenen ratafia, per a continuació la passar a la presentació de llibres relacionats amb la ratafia i acabar amb un Tast de Ratafies guiat pels membres de La Sobirana. La jornada acabarà amb un concert dels Maria Lluïsa.

Com cada any les parades hi seran, tot i que aquest cop online, però es podran comprar infusions, alimentació i cosmètica així com ratafia i derivats.