4 C
Igualada
Diumenge, gener 16, 2022

Ara, més indústria

Salvador Arqué
President de la Demarcació de la Catalunya Central d’Enginyers Industrials de Catalunya

L’arribada dels fons europeus per sortir de la crisi de la covid-19 representa una oportunitat única per actuar amb una visió estructural allà on ja teníem diagnosticada la necessitat de transformar la societat, a través de la col·laboració publicoprivada i des d’una economia i una indústria més sostenibles, eficients i competitives com a palanques d’equitat i benestar.

Aquesta oportunitat que se’ns presenta s’ha de concretar en projectes que ajudin a la transició dels sectors que han de transformar-se necessàriament -com l’automoció-, tot aprofitant el talent i la bona pràctica aconseguida fins ara, però també apostant per nous projectes vinculats amb la nova indústria.

Hi ha el perill, però, que els Fons Europeus no arribin a les petites i mitjanes empreses -les més presents al teixit industrial de Catalunya- i que al final, com moltes vegades, siguin les grans corporacions qui es quedin bona part del pastís. Les grans corporacions fan la seva feina, però el problema és qui ajuda a fer la feina a les petites i mitjanes indústries.

Des d’Enginyers Industrial de Catalunya ens posem a disposició d’aquestes indústries del nostre territori per ajudar-les en els seus projectes per modernitzar-se. Perquè entenem que la indústria ha de ser el vector a partir del qual ha de pivotar la recuperació econòmica de Catalunya. L’impuls dels Pactes Nacionals per a la Indústria i per a la Societat del Coneixement sembla la única línia possible en aquests moments: ara, cal més indústria.
El repte és gran. Cal activar polítiques i accions que ajudin a superar la crisi, que es despleguin amb celeritat i amb l’ambició de transformar en positiu el sistema productiu. És el moment d’accelerar esforços i inversions en sectors que ja tenim identificats, com el canvi climàtic, els impactes de la digitalització, o l’economia circular i la sostenibilitat.

Però per desplegar les propostes ens calen recursos, ens cal inversió, no només bones paraules. La política industrial necessita de pressupostos i d’uns recursos que fins ara no hem tingut i que no podem esperar que arribin només de les administracions, del sector públic.

És cert que les administracions públiques no tenen prou recursos econòmics per a tot; però sí poden tenir la clara voluntat de modernitzar-se i d’incrementar altres recursos per accelerar tràmits, permisos, canviar i simplificar reglaments, lleis, etc. Uns canvis que facilitin als projectistes i als tècnics competents les eines per ser eficients, i així impulsar i donar aire a les nostres indústries per als grans reptes que tenim davant.

Hem d’encarar el futur al voltant d’una indústria competitiva i sostenible, que sigui palanca d’equitat i benestar. I això és possible perquè a Catalunya existeix un ecosistema amb una capacitat productiva, receptiva a la innovació permanent. No és el moment de repensar-ho tot. És el moment de prioritzar i d’actuar.

Compartir
Salvador Arqué
President de la Demarcació de la Catalunya Central d’Enginyers Industrials de Catalunya

Més notícies

Últimes notícies

L’atleta Anna Bové renova pel F.C.Barcelona

L’atleta anoienca, Anna Bové, acaba de ser renovada per la secció d’atletisme del F.C. Barcelona. Després de 16 temporades consecutives defensant els colors blau i...

Nova guia per millorar la qualitat assistencial a l’Atenció Primària

La farmacèutica Mar Casanovas de la Unitat de Farmàcia de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central va participar, el passat 14...

El model de generació d’energia: un dels grans debats de l’Anoia del present i del futur

El passat 26 de novembre, el Govern de la Generalitat aprovava la modificació del decret llei 19/2019 de mesures urgents per a l’impuls de...

L’Editorial: El gran canvi

La superpoblació mundial planteja un gran desafiament a la Humanitat. Per continuar habitant aquest planeta cal establir unes normes diferents de les viscudes fins...

Humans de l’Anoia: Xavi Gabarró

XAVI GABARRÓ  Odenenc de naixement, fornada del 94. Vaig formar-me als Maristes Igualada i vaig créixer amb l’A.E.Torxa. Ben aviat farà tres anys que resideixo a Braunschweig,...
Compartir