33.2 C
Igualada
Dijous, agost 11, 2022

Aquest estiu no et preocupis per les taques!

Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Val més prevenir que curar, per això durant l’estiu has de prestar molta atenció a la cura de la teva pell per evitar l’aparició de taques!

El sol és el principal enemic de la pell durant l’estiu i el responsable de les taques més freqüents: els lentígens solars i el melasma. Els lentígens solars són taques de color marró que surten a la cara i a les zones del cos més exposades al sol, com l’escot i les mans. El melasma, en canvi, és un conjunt de taques fosques i de vores irregulars que apareixen normalment al front, les galtes i al llavi superior. Aquestes últimes són conseqüència directa del sol, però també es veuen alterades pels canvis hormonals, sigui per embaràs o per la ingesta de determinats fàrmacs anticonceptius.

Com prevenir l’aparició de taques a l’estiu?

1. Fes ús del fotoprotector solar
El protector solar d’alt espectre és el que protegeix la pell dels raigs més nocius: UVA, UVB i els IR-A, que inflamen la pell i en potencien l’envelliment cel·lular. Els efectes nocius de l’exposició solar, responsable de la pigmentació i aparició de taques a la pell, es poden prevenir aplicant fotoprotector mitja hora abans de l’exposició al sol i renovant-ne l’aplicació cada dues hores. Cal no oblidar que és igualment important aplicar-lo després de cada bany i fins i tot durant els dies ennuvolats.

2. Evita la sobreexposició al sol
Si evites jornades llargues al sol, sobretot durant les hores de més risc (12.00 i 16.00 hores), que són generalment les hores de més intensitat de radiació ultraviolada (UV), evitaràs l’aparició de taques. Recorda que també és de gran ajuda utilitzar gorra, barret o pamela amb ala àmplia i roba protectora, sobretot si la teva pell és de fototipus 1, és a dir, molt clara. Un altre element que no has d’oblidar si et trobes a la platja o la piscina durant les hores de més incidència solar és el para-sol.

3. Evita les cremades solars
Evita bronzejar-te en excés, ja que pateixes el risc de provocar l’aparició de taques i altres alteracions a la pell.

4. Presta atenció a determinats medicaments i cosmètics
Sabies que els fotoprotectors caduquen? Encara que estiguin per estrenar, cal renovar els fotoprotectors d’un any per l’altre. Caducada, la fotoprotecció perd la seva eficàcia i per tant, no et protegeix de la radiació solar.

També és important fer especial atenció a les cremes o sèrums que s’utilitzen diàriament. Hi ha cremes que portin actius amb acció despigmentant o actius exfoliants, que són totalment incompatibles amb el sol i poden provocar reaccions a la pell, com per exemple la cosmètica formulada amb retinol, gran afavoridora de cremades i taques.

Pel que fa als medicaments, cal donar un cop d’ull a tots aquells que puguin ser fotosensibilitzants: anticonceptius orals, antidepressius, antihistamínics, corticoides, i alguns laxants i diürètics. Tots ells poden produir reaccions fototòxiques i provocar picor i coïssor, a més de taques.

5. Nutricosmètica per protegir-te del sol
La nutricosmètica és el complement perfecte per reforçar la protecció de cara a l’exposició solar continuada. Aquests suplements nutricionals estan formulats a base de vitamines i antioxidants i són aptes per a tot tipus de pells i característiques cutànies.

La pell perdona, però no oblida. Tingues-ho present i gaudeix d’un estiu lliure de taques solars!

Compartir
Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Més notícies

Últimes notícies

Un incident amb una grua deixa part de Montbui sense connexió telefònica

Una grua de grans dimensions s'ha emportat aquest matí la infraestructura telefònica del Carrer del Pont de Santa Margarida de Montbui i ha deixat...

La tradició serà l’eix central del proper Diàlegs Capitals

El pròxim Diàlegs Capitals s’emmarcarà dins dels actes de la Festa Major i abordarà el paper de la tradició a la nostra societat. La tradició...

L’Igualada Femení HCP torna als entrenaments

Després d’unes merescudes vacances estiuenques, les jugadores i el cos tècnic del primer equip de l’Igualada Femení Grupo Guzman van començar els entrenaments ahir...

Oberta la licitació de les obres de la reurbanització de la plaça Vilarrubias

Des de la setmana passada està obert el període de licitació del projecte de reurbanització de la plaça Vilarrubias. Després de la reunió celebrada...

Capellades comença la prèvia de la Festa Major

Aquest dissabte es va fer el primer acte de La Prèvia, escalfant motors per la Festa Major de Capellades. A les 10 del matí...
Compartir