7.1 C
Igualada
Dissabte, 2 desembre 2023

Un article de

Aquest dissabte es resituteix, a la Plaça Pius XII, la placa dels orígens d’Igualada
A

Publicitat

La pluja va obligar a suspendre l’acte de restitució de la placa dels orígens d’Igualada a la Plaça Pius XII durant la Festa Major, així que finalment l’acte es farà aquest dissabte a les 18h, coincidint amb el Mercat de la Puça de les festes del barri de la Font Vella. L’actor Jordi Hervàs interpretarà el paper del monjo Guitard de Sant Cugat i explicarà als assistents, de forma teatralitzada, la història de l’origen de la ciutat i la llegenda de la formació d’Aqualata.

Durant molts anys la placa va passar inadvertida, ja que estava al terra de la plaça Pius XII i en un extrem que la feia poc visible. El text de la placa diu “Aquesta cruïlla del camí de Manresa a Montbui i la via Barcelona a Lleida i Saragossa, va néixer Igualada fa mil anys a recer de la mota, fortalesa avançada del castell d’Òdena, senyor d’aquest territori. Al costat de la mota s’edificà la capella de Santa Maria que segles ençà es convertí en aquest temple que ara vieu. MCMLXXIV (1974)”. Ara, aquest element es dignifica i es reubica en un lloc més visible de la mateixa plaça.

La proposta d’aquest dissabte serà una bona oportunitat per conèixer els inicis de la història de la ciutat, que neix al voltant de l’any mil, al marge esquerre del riu Anoia, que dóna nom a la comarca. El nom d’Igualada prové del llatí “aqualata”, que ve a significar on el riu s’eixampla, un riu ben aprofitat per proveir d’energia hidràulica els molins. Té l’origen justament en el lloc que la placa assenyala, una cruïlla de camins: un de militar des de Manresa, a través d’Òdena i Montbui, fins als castells més llunyans del camp de Tarragona, i el camí ral que comunica Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella. La seva posició al mig de la Conca d’Òdena, esdevé un lloc de trobada natural també per a la pagesia i afavoreix l’intercanvi i venda de mercaderies. El primer indici de construcció a la vila és l’edificació d’una capella l’any 1003 al costat d’una “mota” o “força”, una fortificació de defensa menor. La capella consta com a parròquia l’any 1059.

A més de la història de la ciutat, aquest dissabte es podrà veure la llegenda de la formació de l’estany d’Igualada, de quan la muntanya dels Mollons i la del castell de la Pobla estaven unides per un rocam que obstruïa el curs del riu Anoia. Això feia que, des de Sant Procopi fins a l’indret del Molí Blanc, s’hi configurés un gran estany on s’hi emmirallava la Serra de Coll-Bas.

L’acte serà gratuït i l’organitza el departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada amb el suport de la comissió de festes del barri de la Font Vella d’Igualada.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies