Aquest dilluns, la superació de la judicialització de la vida en l’àmbit familiar a debat
A

17 de març de 2019

Amb l’objectiu d’avançar en la superació de la cultura del litigi judicial, tan arrelada a casa nostra, l’Associació de Psicòlogues i Psicòlegs de l’Anoia en col·laboració amb el Col·legi Oficial de la Psicologia de Catalunya organitzen el proper dilluns, 18 de març, la presentació del llibre: Justicia sin Jueces, a càrrec del magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona Pascual Ortuño. Posteriorment s’establirà una Taula de Diàleg amb destacats membres de la societat civil de la comarca. L’acte tindrà lloc a les 18 h a la Biblioteca Central d’Igualada
Les Alternatives en Resolució de Conflictes (ARC) són una sèrie de procediments encaminats a evitar el litigi judicial, donat que aquest és el pitjor camí per afrontar el conflicte en determinats contextos. Un d’aquests contextos és el familiar. En casos de divorci amb nens menors, on els progenitors han de mantenir la relació en benefici de l’adequat desenvolupament dels seus fills, o en disputes per herències entre familiars, o en conflictes dins l’ empresa on les parts en conflicte pertanyen a la mateixa família, el litigi judicial és el mitjà més directe cap als problemes de salut mental i la ruïna econòmica de les persones implicades i de les empreses que tant els va costar erigir. Donat que tots els organismes internacionals recomanen acudir als mitjans ARC en aquests contextos en primer lloc, el fet que encara avui dia la via judicial sigui la primera opció constitueix una greu anomalia. La negociació assistida, la mediació, la coordinació de parentalitat i l’arbitratge són algunes de les opcions de ARC desitjables en aquestes situacions.

Per parlar de les formes d’estimular les ARC a la nostra comarca s’han convidat a una sèrie de professionals amb atribucions dins l’àmbit de la gestió del conflicte. Es vol que donin la seva visió per avançar en la consecució d’aquest objectiu. El juny de l’any passat es va realitzar un primer acte amb aquesta finalitat, i una de les conclusions més unànimes entre els participants va ser la desconeixença mútua entre professionals i els recursos disponibles. En aquesta ocasió, i amb l’experiència que l’acte de l’any passat els dona, els organitzadors seuran a la mateixa taula de diàleg, a més del jutge Pascual Ortuño:
L’I·lm. Sr. Carles Brufal Clua. Magistrat i jutge degà als jutjats de Primera Instància i Instrucció d’Igualada, que parlarà de la situació de l’administració de justícia a la comarca, i com des del seu punt de vista es pot millorar la mateixa per donar un millor servei al ciutadà i augmentar la seva qualitat de vida, fent que els termes “sentència” i “justícia” siguin sinònims.

El Dr. Josep Checa Metge, psiquiatre i psicoterapeuta familiar; Director del Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l’Anoia; Docent supervisor de l’Escola de Teràpia Familiar de l’Hospital de Sant Pau (URL), parlarà de la incidència que tenen els conflictes judicialitzats i cronificats en la salut mental de les persones, tant els nens i adolescents que els pateixen indirectament com en els seus pares

La Dra. Connie Capdevila, psicòloga clínica, mediadora familiar i coordinadora de coparentalitat té més de 30 anys d’experiència en diferents àmbits de la Psicologia, primer a Nova York i després a Barcelona. Membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de la Psicologia de l’Anoia. Parlarà de la nova figura de la Coordinació de parentalitat, que és una assistent del jutge en els casos de progenitors multiproblemàtics amb múltiples denúncies en referència als seus fills menors. A països com EEUU i Canadà on ja fa un temps que funciona aquesta figura els resultats estant essent positius

Violant Garcia,  Advocada i Sotsdelegada de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia a Igualada. Fa 20 anys que exerceix com a advocada en temes de dret Laboral, Dret Administratiu i Dret Civil, havent estat d’alta en el Servei d’Assistència Jurídica del Torn d’Ofici en temes civils, de família i matrimonial. Ens parlarà de les passes efectives per a introduir les ARC en el món de l’advocacia.

L’Associació de Psicòlogues i Psicòlegs de l’Anoia té com a un dels seus objectius treballar per a afavorir la salut mental de la població incidint en problemàtiques socials que la perjudiquen i susceptibles de canvi, com en aquest cas és la judicialització de la vida.
L’acte és gratuït i obert a tothom. Cal inscripció prèvia: www.copc.cat/cursos o al 932 478 650

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta