“Apoyaré el Estatut”

125

jaume singlaDiumenge llegia a La Vanguardia, les declaracions de José Luis Rodríguez Zapatero parlant de Catalunya, on l’única cosa destacable que deia és que: “Cal tornar al punt de partida. Cal tornar a l’Estatut del 2006 i convidar a la reflexió al Partit Popular i als que no eren independentistes i ara ho són”. Nogensmenys!

Deixant de banda el desconeixement de la realitat de Catalunya, les declaracions de l’expresident revelen, una vegada més, el seu analfabetisme polític i el seu menysteniment als drets dels catalans. Com se li pot ocórrer fer un salt enrere en el temps. El rellotge només avança endavant i, en política, els errors es corregeixen o es paguen, però mai es pot fer anar el temps enrere. El PSOE de ZP, que el podia haver renovat a temps, va deixar podrir al Tribunal Constitucional per tal que els magistrats més ultres fessin la feina bruta de retallar l’Estatut votat pels ciutadans de Catalunya.

La proposta de Zapatero -de ser possible, que no ho és- seria absolutament inacceptable, perquè el problema dels pactes amb Espanya, és que mai es compleixen. Per això quan les coses es tensaven a Catalunya, l’Estat oferia un pacte per possibilitar un acord. Passats els mesos, el pacte s’incomplia i l’Estat seguia mantenint les seves polítiques escanyadores respecte dels catalans.

Això sortosament ha canviat per sempre i els ciutadans ja no ens deixem enredar. Si Espanya vol seguir ancorada al segle XIX, ja s’ho faran, però no poden pretendre seguir aplicant pactes castradors de la nostra realitat nacional.

L’expresident, en una mostra de misèria intel· lectual, considera que amb una modificació del concepte nació: “Catalunya, comunitat nacional” es resoldria el problema de l’encaix territorial. Avui en dia, el concepte de nació catalana no es pot posar en dubte, ni disfressar-lo amb adjectius qualificatius, per més imaginatius que vulguin ser. Catalunya és una nació i els catalans volem exercir el nostre dret a decidir, sense ingerències d’expresidents, de Tribunals Constitucionals o d’opinadors a sou del poder. A Catalunya decidim els catalans.

El pitjor de tot però, no són les declaracions de Rodríguez Zapatero a La Vanguardia -per cert el diari que contínuament mira de portar-nos a la “tercera via”- sinó que tot i la seva inconsistència, la seva opinió és la més avançada entre els polítics espanyols. Tan avançada és, que cap altre baró del PSOE hi coincideix. Ni públicament ni privadament.

JAUME SINGLA, periodista