Antoni Miranda: “Amb cinc anys ja havia cantat a l’Asil”
A

22 de setembre de 2019

Igualadí, nascut el 1950. Cantaire de la Schola Cantorum d’Igualada des del 1972. He format part de Poesia Viva i m’agrada recitar. Per la Festa Major, vam estrenar, a l’Asil del Sant Crist, la nova lletra en català, de l’Himne a llaor de Santa Teresa de Jesús Jornet, patrona de les Germanetes dels ancians desemparats, que he escrit personalment.

Com ha estat el fet de compondre, en català, una nova lletra per a l’himne de la Santa?
Santa Teresa de Jesús Jornet i Ibars, fundadora de les Germanetes dels ancians desemparats, va néixer a Aitona, un poble de la província de Lleida, i vaig creure que mereixia tenir un himne amb lletra en català. Abans d’interpretar-lo, vaig demanar permís a la superiora, la germana Nativitat, comentant-li que el motiu havia estat l’escaiença del 45è aniversari de la canonització de Santa Teresa de Jesús Jornet, pel Sant Pare Pau VIè. D’entrada ja ho va trobar correcte, ja que la santa era catalana i que el cantéssim en la seva diada, doncs enguany commemoraven el 75è. aniversari de l’arribada a Igualada de les Germanetes dels ancians desemparats.

En què t’has inspirat, perquè la lletra catalana és distinta en alguns paràgrafs de l’original?
En fets de la vida de la Santa, com no podia ser d’altra forma. S’inicia amb la tornada, que és bastant semblant a la que hi havia, que es repeteix després de cada estrofa. La primera estrofa relata que, amb 30 anys, va fundar la Congregació a Barbastre; la segona indica que Pau VIè. la va canonitzar santa, i la tercera deixa constància que, en morir, va deixar 103 llars en funcionament. Fins aquí la nova lletra. Als 19 anys la santa es va treure el títol de mestre i va estar treballant a Argençola. Per tant, com que la tenim tant propera, penso que s’havia de deixar alguna cosa en català.

És un dia històric, per què la lletra en castellà, des de quan es canta?
Tota la vida, perquè és l’únic himne que tenen. Nemesio Garcia Carrión, mestre de capella de la Catedral de Santiago de Compostela, n’és l’autor de la música i la lletra és d’una germaneta de la Congregació dels Ancians Desemparats; Congregació que té la casa mare a València.

Quines característiques té la música?
És una música de caire molt marcial, composta en època de la postguerra.”

Tinc entès que no és la primera música a la que hi poses lletra.
Cert. És un hàbit de fa temps i m’agrada. La cançó You Raise Me Up quan la va cantar Sergio Dalma amb l’Escolania de Montserrat, feia tres anys que l’havia traduït al català.

La traça et ve, entre d’altres coses, per la teva ànima de poeta ?
Bé, no diria això, sinó que he anat forjant la traça de fer rodolins, seguint la dita que diu: “per rodolins, els igualadins”. M’agrada i en gaudeixo.

Quantes poesies has fet?
Moltes. En motiu del 60è. aniversari, una filla meva va recollir les que va trobar i me les va obsequiar en forma de llibre amb el títol de “Poesies trobades”, que em va fer molta il·lusió. Escric des dels 14 anys, però quasi sempre sobre temes personals i familiars.

Aleshores, deus formar part de trobades poètico-literàries
Formava part de “Poesia Viva”, d’Igualada. M’agrada recitar. He actuat en diferents locals com a rapsode, en especial, acompanyant l’organista italià Prof. Mario Verdicchio en els seus concerts, el 2012 en el Festival d’Orgue d’Igualada, el 2014 a Rubiera, Itàlia, recitant poesia religiosa espanyola, entre altres autors, de santa Teresa de Jesús i de l’escolapi igualadí P. Ramon Castelltort. i el 2016 vaig recitar Le Chemin de la Croix, en versió original a La Madeleine de París.

És veritat que mirar la vida amb més perspectiva poètica t’aconsola i, fins i tot, t’obre els ulls?
Certament la poesia et transporta. Hi ha autors, que quan els llegeixes, sembla que el temps no corri. Però en el meu cas no deixa de ser un agradable passatemps.

Treballaves a l’administració de la Mútua Igualadina. Així, els números no estan renyits amb les lletres!
Els números han estat un tema laboral. Les lletres i el cant, un agradable hobby del qual n’he gaudit molt més. Als quatre anys vaig aprendre les primeres cançons amb la senyoreta Agnès Casadesús, als Escolapis, i als cinc ja cantava als avis de l’Asil.

Des de quan cantes amb la Schola Cantorum d’Igualada ?
Des de l’any 1972; abans amb Els Pueri Cantores de la Verge de la Pietat; l’any 1958 vaig entrar a l’escolania dels Escolapis i en aquella època vaig tenir l’oportunitat de cantar sota les ordres del Mestre Just que ens dirigia, mentre tocava l’harmònium, els dissabtes i els segons diumenges, a la tarda, per cantar la sabatina a la Verge de la Pietat.”

Tens estudis musicals ?
No, però de sempre he tingut bona oïda i les cordes vocals m’han respòs. Ara que disposo de més temps, he iniciat classes de cant.

Josep Nadal

Himne a Santa Teresa de Jesús Jornet i Ibars

Santa Mare, l’Església t’aclama com a Santa de la caritat,
per l’amor que sempre demostrares vers tots els avis desemparats.

Amb trenta anys a Barbastre fundares, la religiosa Congregació
de Germanes fidels cuidadores dels ancians mancats de protecció.

Pau VIè. fou qui et canonitzava nova Santa i pujares als altars.
Com cada d’any de tu fem plena memòria recordant el jorn del teu traspàs.

Al morir, cent tres Llars ens deixares, que del cel vas cuidant per complet
i a nosaltres també volem que ens vetllis Santa Mare Teresa Jornet.

Himno A Santa Teresa de Jesús Jornet e Ibars

Santa Madre, la Iglesia te aclama, rasga el viento con aire marcial
la epopeya triunfal de tu vida que inmolaste por la ancianidad.

Peregrina por tierras de España, surco a surco dejaste caer
el granito de tu sacrificio, la renuncia de todo tu ser.

Que cuajada fue tu sementera, que contento el Señor de la mies,
la presencia de Cristo alentaba, tu esperanza, tu ardor y tu fe.

Son mensaje divino latente, tus Betanias amor por doquier,
exigencia de entrega a tus hijas,/ Santa Madre Teresa Jornet.

Lletra d’Antoni Miranda i Pallares -Igualada, 26 d’agost de 2019 En els actes de commemoració del 75è Aniversari de l’arribada de les Germanetes dels Ancians Desemparats a la nostra ciutat, i 45 anys de la Canonització de Santa Teresa de Jesús Jornet i lbars.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?