Antoni Dalmau i les llibreries Llegim! i Aqualata, premis Òmnium Cultural

67

PremisOmnium15 (5).jpg

L’escriptor igualadí Antoni Dalmau, i les llibreries Llegim! i Aqualata, van rebre dimarts al vespre al Teatre de l’Ateneu els Premis al Compromís Cultural que lliura Òmnium Anoia. El comissari de la Generalitat per a l’organització dels actes commemoratius dels 300 anys dels fets de 1714 i periodista Miquel Calçada va estar convidat a l’acte, mantenint una xerrada amb la periodista igualadina i membre d’Òmnium Anoia Marina Llansana.
Un any més, aquests guardons reconeixen la tasca de persones i entitats que amb la seva tasca promouen la llengua i cultura catalanes. Enguany, Òmnium Anoia ha decidit premiar Antoni Dalmau en l’apartat individual i les llibreries Aqualata i Llegim? en l’apartat col·lectiu. 

Premi individual:
Antoni Dalmau
Nascut el 1951 a Igualada, es va llicenciar en dret per la Universitat de Barcelona però ha dedicat bona part de la seva vida a la política, la història i la cultura. Òmnium Anoia ha volgut reconèixer la polifacètica tasca de Dalmau tant en l’àmbit polític com per la seva obra literària, pels seus estudis de recerca històrica i per la seva vinculació amb el teatre. Com a membre del PSC va ser regidor de l’Ajuntament d’Igualada (1979-1983 i 1987-1991), regidor de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1987), president de la Diputació de Barcelona (1982-1987) i vicepresident del Parlament de Catalunya (1988-1995), fins que el 2013 va abandonar la militància. Autor de més de vint llibres, entre els quals set novel·les i vuit estudis històrics, ha estat president de la Fundació Teatre Lliure-Teatre Públic de Barcelona i és professor de la facultat de Ciències de la Comunicació (Blanquerna) de la Universitat Ramon Llul. També ha traduït diversos autors europeus, dirigeix la Revista d’Igualada i col·labora amb diversos mitjans de comunicació. 

Premi col·lectiu: Les llibreries Aqualata i Llegim?
En una època en que llibreries de renom com la Robafaves de Mataró o la Catalònia de Barcelona, Òmnium Anoia ha volgut premiar la tasca de les llibreries anoienques més compromeses amb la cultura. Les llibreries Aqualata i Llegim? han aconseguit resistir la crisi i s’han consolidat com un espai de promoció de la lectura i la literatura. L’entitat ha premiat no només la tasca d’aixecar diàriament la persiana d’un espai com és una llibreria sinó, sobretot, la tasca pública d’actes de presentació de llibres i de suport a iniciatives culturals.