Anna Cervera, codirectora del Festival Zoom: “El Festival Zoom d’enguany s’enriqueix amb nous formats”
A

24 de novembre de 2019

Des del 2003 estic al capdavant del Zoom Festival, juntament amb el Jordi Comellas. Soc llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i em dedico a la producció dins del món audiovisual i cultural. El 2008 vaig crear De Verité Producciones, per donar servei a produccions i impulsar projectes propis.

Dimarts comença una nova edició del Festival Zoom, la 17a, i amb novetats. Què hi trobarem?
La gran novetat d’aquest any són els continguts, més enllà de la ficció, que també participen en el Zoom. Això vol dir que hem obert categories, amb els seus jurats respectius que valoraran quin serà el millor de la categoria. Tindrem programes d’entreteniment, culturals i divulgatius, esportius, informatius. Són uns continguts que no tenen plataforma com a festival per mostrar-se, ser valorats i tenir aquest contacte amb el públic. Aquesta és la gran novetat: el canvi de format.

Per què s’ha apostat per fer aquest canvi de format?
D’uns anys cap aquí la producció de tvmovies, sobretot a Catalunya, ha minvat moltíssim, apostant potser més cap a la producció pròpia de sèries. I ens semblava que hi havia altres continguts de la televisió que no tenien una plataforma i que s’ho mereixien i que a la vegada ens enriquiria a nosaltres com a Festival, convertint-nos així en l’únic festival no només a l’estat sinó internacional que engloba tots aquests continguts.

El canvi de format també deu suposar un canvi de Premis Zoom. Quins premis s’atorgaran enguany?
S’amplien els premis i el jurat. Si bé dins la categoria de Ficció, fins ara, el jurat oficial atorgava un reguitzell de premis: millor pel·lícula, director, guió…, aquest any queda com a Millor Ficció i dins de la Secció Oficial també es lliuraran els premis al Millor Programa d’Entreteniment, al Millor Programa d’Esports, al Millor Programa Cultural/Divulgatiu i al Millor Programa Informatiu, obrint un ventall de possibilitats i de poder veure competir, per exemple un programa com l’APM?, amb un programa de la televisió basca com Euskoterapia o Masterchef, de Televisió Espanyola… A part, conservem els Premis d’Honor, el Premi Auguri Sita Murt.

Els Premis d’Honor d’aquesta edició són per a Mari Pau Huguet i per al Canal #0. Què s’ha valorat?
En aquests premis sempre es valora la trajectòria i volem retre homenatge a persones que han aportat quelcom, per la seva professionalitat, al món de la televisió. Creiem que la Mari Pau Huguet en el seu moment va ser una de les presentadores de referència a la Televisió de Catalunya i, és més, és la persona que té més hores de presentació en directe a nivell estatal de tota la història de la tele. Ella és la Televisió. La Mari Pau Huguet vindrà a recollir el premi a la gala de clausura de dissabte al vespre.

Hi ha hagut un augment en el nombre de projectes que us han arribat per a l’edició d’enguany del Zoom?
Sí, s’han triplicat les inscripcions i hem duplicat les projeccions del festival. Cal tenir en compte que estem en un terreny infinit en englobar totes aquestes categories. Hem hagut de fer una tria de tots els continguts que han arribat per veure què pot ser interessant de cara al públic i de cara als professionals que vindran. També volem incloure els continguts d’internet i comencem aquest any donant dos premis nous, que els donen els més joves -els estudiants universitaris- al Millor Youtuber i al Millor Instagramer i que es lliuraran també a la gala de clausura. Farem el possible perquè els premiats puguin venir a recollir. Aquesta és una forma de donar visibilitat als continguts audiovisuals que es generen a la xarxa i que consumeix la gent més jove.

A part de la incorporació de les noves seccions, es mantenen les que ja hi havia?
Sí, mantenim el Zoom Kids, amb el qual anem a molts pobles de la comarca. També tenim la secció Km0 que si bé abans era difícil trobar produccions d’aquí, aquest any tenim vuit estrenes fetes per gent de casa, com un documental sobre la Nativitat Yarza o un altre sobre el procés de creació de l’escultura de Jordi Savall feta per la Teresa Riba; aquesta és una secció que dona molt sentit al Festival.

Un any més continueu apostant per donar visibilitat al talent emergent i als joves estudiants.
L’Adoberia Bella acull durant dos dies una Jornada formativa en què joves creadors podran desenvolupar idees sota el mestratge i la guia de professionals i podran presentar el seu projecte en un pitching davant la indústria audiovisual. També es fan les ZoomClass amb un munt d’inscrits a cada sessió. Pensem que la part formativa del festival és molt important. Aquestes classes, a les quals assisteixen alumnes de Batxillerat i de la Gaspar Camps, les donen els creadors dels formats i expliquen tot el procés de creació, de realització i de contacte amb les productores televisives. Farem l’estrena d’una sèrie espanyola “Drama”, que va dirigida a aquesta franja d’edat i vindran els seus protagonistes. Això mateix es fa amb altres programes amb qui nois i noies podran interaccionar amb els protagonistes o amb els creadors.

Com es presenta l’acte de cloenda?
L’acte de cloenda serà presentat per la Laura Guiteras i la Mrs. Brownie i els protagonistes dels programes estan encantats de poder ser a Igualada. També comptarem amb les tres candidates al Premi Auguri Sita Murt: la Candela Figueras, la Mireia Agramunt i la Marina Salas, que fins al moment no sabran quina és la premiada. Hi ha molta expectativa i emoció.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta