16 C
Igualada
Dimecres, octubre 28, 2020

Anem a la platja! Cançons d’estiu, calor i remullades

RAMON ROBERT

Després de setmanes de confinament absolut i de tres mesos i escaig de mobilitat limitada, ara ja ens podem desplaçar per tot el territori. Amb el beneplàcit de les autoritats autonòmiques i estatals, i si no hi ha ensurts sanitaris de darrera hora, ja podem anar on ens plagui. Podem anar al nostre centre comercial predilecte, podem anar a caminar a la muntanya i, amb bones prediccions meteorològiques, ja podem anar a la platja!. A manera de celebració, proposem un recorregut marítim en solfa de solejades i una mica xafogoses cançons.

Richard Anthony – Itsy bitsy petit bikini
Tonada platjera sobre una noia vergonyosa i el seu petit bikini. El primer en gravar-la va ser Brian Hylan en anglès, el 1960, sent número 1 al hit parade de Nova Zelanda. Però tot seguit van sortir versions en francès, cantades per Dalida, Johnny Hallyday i Richard Anthony. La cançó va contribuir en la generalitzada acceptació social i moral del bikini, per cert inventat a l’any 1946 per l’enginyer automobilístic francès Louis Reard.
https://youtu.be/4oK11jeDHvQ

Loona : Vamos a la playa
Amb ritme eurodance i una lletra més aviat escanyolida, la cantant neerlandesa Loona va fer-se escoltar i va atreure moltes mirades. La lletra pot servir per impartir classes d’espanyol i anglès a alumnes de primer grau i, preferentment, a turistes low cost de paella i sangria. Sigui com sigui, Loona va aconseguir que Vamos a la playa sonés a l’estiu de 2009 a tots els xiringuitos i boites de platja.
https://youtu.be/X-77txuiVXs

Toni Xuclà & Pemi Fortuny : Dia de platja
Encara que no massa conegut fora del món musical, Toni Xuclà es un dels millors guitarres catalans. És un indiscutible mestre de les cordes que a l’any 2016 va enregistrar el disc De poetes, cançonetes, en què va posar la música a un grapat de versos. Cas de Dia de platja, sobre un poema de Lola Casas. Per cantar-la, s’hi va ajuntar Pemi Fortuny, el qui va ser veu solista del grup Lax’n’Busto.
https://youtu.be/0ixolZNKIno

Hermanos Rigual: Cuando calienta el sol
Els Rigual va ser un trio vocal de Guantánamo, Cuba, però després de la II Guerra Mundial van instal·lar-se a Mèxic. Foren molt coneguts als anys 50 i 60, i gairebé van ser els inventors de la “canción del verano”, llavors fonamentada en el gran èxit assolit el 1961 amb l’abrusadora Cuando calienta el sol. Després voldrien repetir diana amb Cuando brilla la luna, però llavors alguna cosa va fallar. (Cançó dedicada a Claudia Cardinale, Monica Vitti, Victorio Gassman, Stefania Sandrelli i Jean-Louis Trintignant, inoblidables actors europeus)
https://youtu.be/nBE-GNF9vII

Joel Joan i Cia: Anem a la platja
“Jo vull anar a la platja perquè em toqui el sol, que aquest any he fet peses, i lluiré el meu cos. Jo que sóc tan guapo, així de normal, amb la pell torrada estaré brutal!”. En el capítol Tinc ritme, de la celebrada sitcom de TV3 Plats bruts (1999-2002), Joel Joan, Jordi Sànchez, Mònica Glaenzel i companyia interpreten en el seu pis compartit de l’Ensanxe barceloní una esbargida cançó platjera.
https://youtu.be/uwa_6ZqzntM

The Beach boys : Surfin’USA
Cap playlist de cançons d’estiu i platja pot oblidar-se de The Beach Boys, els nois de la platja. Aquest històric grup musical nord-americà deu de tenir cinc o sis dotzenes de cançons que parlen de sol, sorra, platja, surf i xavales californianes. Però segurament cap d’elles resulta tan enganxifosa com Surfin’USA, composada per un dels germans Wilson, Brian, que de fet va copiar-li la melodia a Chuck Berry.
https://youtu.be/2s4slliAtQU

Cheb Aziz & Sundess : Sur la plage 
L’argelià Cheb Aziz va ser famós als països d’Àfrica septentrional. Interpretaria moltes de les seves cançons en un gènere dit staifi, i de vegades en una llengua bereber pròpia, el xawi. Acusat de blasfèmia, va exiliar-se a Anglaterra, i al 1996 fou assassinat per milicians fonamentalistes. Acompanyat per la rapper Sundess, el magrebí va regalar-nos una molt alegre tonada de platja. La canta, però, sense trepitjar la sorra.
https://youtu.be/DkUEdTTC410

Miley Cyrus – Malibu
Sent adolescent, Miley Cyrus es va fer famosa gràcies al Disney Channel. Després li va ser molt fàcil convertir-se en una super estrella pop. En aquesta intranscendent cançoneta del 2017, la Miley ens explica que té problemes per navegar i que voldria saber nadar com un peix, però que a prou fenyes pot surar sobre l’aigua. En qualsevol cas, es la mar de feliç de trobar-se de nou a les platges de Malibú.
https://youtu.be/94QqIxmqrZs

Les Luthiers: A la playa con mariana
No hi hagut grup còmic i musical en llengua cervantina més superlatiu que Les Luthiers, format a Buenos Aires a l’any 1967. Mestres absoluts de l’humor intel·ligent i refinat, ells també van voler anar a la platja. La cançó fou escrita pel respectat mestre Johann Sebastian Mastropiero, compositor habitual del grup argentí. Una nota final gens divertida: el passat mes de març va morir Marcos Munstock, fonamental veu de Les Luthiers.
https://youtu.be/2BfV1IHXGY8

Pedro Capó & Farruco – Calma
“Vamos pa’la playa pa’curarte el alma”. El remix de Calma, de Pedro Capó, en el que participa el reggaetoner Farruko, va sonar fins a la sopa. Explicaria el propi Pedro que la cançó va néixer dels seus records d’infància, quan tots els diumenges la seva mare el portava a passejar per les platges caribenyes de la seva natal San Juan de Puerto Rico. L’avi de Pedro va ser Bobby Capó, compositor als anys 50 del bolero Piel Canela.
https://youtu.be/1_zgKRBrT0Y

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El claustre de l’Institut Badia i Margarit es queixa de les condicions del nou edifici

El curs escolar iniciat el passat 14 de setembre és segurament un dels més atípics que hem viscut mai. La situació de pandèmia global...

El ple aprova una moció per no cobrar la taxa de terrasses a restaurants

El cap de l’oposició i portaveu del grup republicà, Enric Conill, ha defensat aquest dimarts al ple municipal d’Igualada la necessitat d’ajudar al sector...

Capellades rep un estudi sobre l’impacte dels camps electromagnètics

L’Ajuntament de Capellades va encarregar a la Diputació de Barcelona un estudi sobre les radiacions que podria emetre l’antena de telefonia situada al carrer...

Vilanova ofereix un emotiu homenatge a la comunitat educativa

L’Ajuntament de Vilanova del Camí va oferir divendres passat un homenatge a la Comunitat Educativa. L’acte, emmarcat en la quarta edició de la Festa...

Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de l’Anoia, història d’una llarga amistat

L’Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí de l'Anoia (ACAPS ANOIA) ha estat lligada amb projectes als campaments de refugiats sahrauís d’Algèria des de la...
Compartir