13.3 C
Igualada
Diumenge, març 7, 2021

Ambiciós pla per debatre el futur del barri del Rec d’Igualada

ConsultaProjectesREC_01Més propostes per al barri del Rec. Aquest part emblemàtica i històrica de la ciutat continua essent la “nineta dels ulls” del govern municipal, i bona mostra és la presentació, dimecres, d’una iniciativa que, bàsicament, vindrà a ser el “POUM” del barri.

 

L’Ajuntament ha engegat el que anomena “Consulta de Projectes”,  un procés participatiu en el que intervindran també arquitectes de prestigi, i que, al llarg d’un any, debatran propostes i acabaran escollint-ne una com a guanyadora. En el procés, que costarà 60.000 euros a les arques municipals, hi col·laboraran el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i amb el lideratge de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). Representants d’aquestes institucions van ser presents dimecres a L’Adoberia Bella, que serà el centre neuràlgic on es faran totes les sessions del procés. Es tracta de “Re-pensar” el barri del Rec.

 
Reflexió estratègica de ciutat

Tal i com es va explicar durant la presentació, es tracta del primer gran procés de participació ciutadana que viu la ciutat liderat per les institucions. De fet, el propi alcalde Marc Castells deia que “ara que hem fet ja la presentació de tot això, nosaltres farem un pas al costat i deixarem que els professionals treballin amb completa llibertat”.

La “consulta” busca fer una reflexió estratègica de ciutat a llarg termini que sigui compartida per tothom i que incorpori el talent de professionals de l’arquitectura i l’urbanisme local, nacional i internacional, que generi noves idees i que connecti amb projectes similars de reconstrucció de barris industrials d’arreu del món. El resultat d’aquest procés, que haurà de tenir el màxim consens ciutadà possible, serà el punt de partida per al debat sobre la transformació urbanística de la ciutat que s’iniciarà aquest mandat.

 
Sessions a l’Adoberia Bella

“S’ha de pencar molt”. Així de clar ho deia l’artista igualadí Ramon Enrich, que formarà part del grup de persones que tutelaran el procés, en el que s’anomenarà “Consell del Rec”. Enrich forma part de l’associació Amics del Rec, i ha estat un dels primers impulsors de la necessitat de refer el barri. “Qui vingui haurà de fer-ho amb ganes, perquè hi ha feina”, deia. Els equips participants hauran d’haver fet una immersió al barri del Rec abans d’elaborar les seves propostes i s’hauran de reunir amb els diferents agents socials de la ciutat, ja que els organitzadors de la consulta de projectes consideren que només coneixent l’opinió de la ciutadania poden elaborar una proposta que s’adeqüi al futur de ciutat. Es faran sessions de debat a l’edifici de l’Adoberia Bella.

 
Tres àmbits diferents

El mes vinent de juny es faran públiques les bases del procés, que hauran de ser aprovades pel ple municipal, i s’iniciarà la recepció de propostes que hauran d’acollir-se en tres àmbits: Urbanisme del Rec, Regeneració d’edificis, i Disseny de l’espai públic, sempre a partir d’una visió integral del barri. En totes tres categories es tindrà en compte l’impacte econòmic, social i ambiental, que són les bases del desenvolupament sostenible.

 
Exposició a inicis del 2017

D’entre els equips candidats, se’n seleccionaran quatre per a cada un dels àmbits –dotze equips en total- que s’integraran en els diversos debats ciutadans que s’organitzaran sobre el futur del Rec. Un cop hauran escoltat l’opinió de la ciutadania, els professionals elaboraran les seves propostes, que es preveu que es puguin posar a exposició pública a principis de 2017 per tornar a ser debatudes pel conjunt dels igualadins i sotmetre’s a la decisió d’un jurat que estarà format per professionals del sector, representants municipals, i membres del Consell del Rec que haurà fet el seguiment de tot el procés. La primavera de 2017 el jurat escollirà tres propostes guanyadores, una per a cada un dels àmbits plantejats en la consulta de projectes.

 
El Consell del Rec tutelarà el procés

Per fer el seguiment de la consulta es crearà el Consell del Rec, un organisme que estarà format per una vintena d’agents socioeconòmics i institucionals de la Conca d’Òdena. S’hi convidarà el Gremi de Blanquers, els Amics del Rec, el Consell Municipal d’Accessibilitat, el Consell de Joves, Igualada Comerç, la Unió Empresarial de l’Anoia, el Museu de la Pell d’Igualada, el Campus Universitari, el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, representants dels grups municipals a l’Ajuntament i un representant de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui.

El Consell del Rec es planteja com un ens obert en el qual s’hi aniran incorporant altres agents i entitats i tindrà un pes molt important dins el jurat que haurà d’escollir les propostes guanyadores en els tres àmbits del concurs: urbanisme, edificació i espai públic. Per organitzar la consulta es compta amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), una institució internacional amb seu a Barcelona referent en el món de l’arquitectura. El responsable del projecte en la vessanttècnica i professional serà Vicente Guallart, fundador de l’IAAC, exarquitecte en cap de Barcelona i una figura de prestigi internacional. Guallart comptarà amb l’acompanyament de la igualadina experta en polítiques de participació ciutadana Laia Torras, que va dissenyar el procés participatiu de les Portes de Collserola i que serà l’encarregada de vetllar perquè el procés participatiu del barri del Rec sigui el més transversal, obert i útil possible.

Guallart explicava que “aquesta és una nova manera de fer urbanisme i de transformar les ciutats. El Rec és un lloc únic, en pocs espais hi conviuen una intensa activitat productiva, des de fa segles, amb una qualitat arquitectònica de primer nivell”.

 
“Un experiment interessant”

El degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, afirmava que tot plegat “és un experiment interessant i una oportunitat extraordinària per transformar un barri que sorprendrà pel seu potencial. Es planteja una transformació que no és reactiva, tampoc ofensiva ni defensiva, sinó activa i il·lusionada, per aprofitar noves oportunitats. A través de l’arquitectura, la ciutat millora, i crec que això que passarà a Igualada pot esdevenir un exemple per a molts llocs”.

L’alcalde Marc Castells afirmava que “aquest és l’inici del camí per decidir què hem de fer amb el barri. Si aquesta consulta es fa bé, el POUM també acabarà bé, ja que el Rec suposa el 80% del repte urbanístic que té plantejat la ciutat. És un procés d’una generositat màxima, que va més enllà dels governs municipals”, deia Castells. “Hem volgut apostar pel rigor i la professionalitat, en un procés el màxim d’obert possible. A vegades, quan parlàvem del Rec, volíem imitar d’altres ciutats, quan resulta que el nostre és un espai singular”.

Compartir

2 COMMENTS

Comments are closed.

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir