Els alumnes de La Gaspar dissenyen la imatge de la Unitat Funcional de Mama del Consorci Sanitari de l’Anoia

24

Els alumnes de 2n curs del cicle formatiu de Grau Superior de Gràfica Publicitària de l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps, han realitzat el disseny d’un logotip i d’una guia en format llibret per a pacients intervingudes de càncer de mama per a la Unitat de Mama del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA).

Les indicacions pels alumnes eren que el disseny havia de transmetre un missatge de tranquil·litat, sense dramatismes i que fos de caire pràctic i clar. Havia de contenir una imatge gràfica neta, amb tipografia de pal sec, amb cromatismes blancs, verds i tenir en compte el color rosa.

El professorat va fer una tria entre els treballs presentats i va enviar-la al CSA. Aquest, va crear un jurat format per professionals de la Unitat de Mama i directius, representants de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i usuàries intervingudes de càncer de mama. Després d’un procés de votació es van escollir un logo i un llibret guanyadors.

El premi s’ha donat a conèixer el divendres dia 19 al vestíbul de l’Hospital. Resultant la proposta de l’Arnau Gracia com a logo guanyador i la de l’Aida Jorba com a guanyadora del llibret.

La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el Dr. Josep M. Abad, coordinador de la Unitat Funcional de Mama i de la resta del seu equip i la direcció, professorat i alumnat de l’Escola Gaspar Camps.

A l’acte hi van assistir els alumnes i professorat de La Gaspar, els professionals del CSA implicats, representants de l’AECC, així com el gerent del CSA, Dr. Ferran Garcia i director assistencial, Dr. Joan Miquel Carbonell. Ambdós han agraït la iniciativa i felicitat als implicats.

La nova Guia per a les pacients intervingudes de càncer de mama

Aquesta guia neix amb l’objectiu de donar indicacions per a l’ingrés, de les possibles complicacions, consells i recomanacions, així com exercicis de recuperació de la zona afectada que una dona intervinguda de càncer de mama ha de tenir en compte per evitar problemes postoperatoris i alleugerir el procés que haurà de passar.

Neix amb la voluntat que la dona que ha estat diagnosticada d’un càncer de mama tingui un document on s’expliquin tots els passos a seguir ja que en el moment en que es dóna el diagnòstic hi ha un bloqueig mental i costa d’encaixar algunes preguntes. Un cop a casa es van presentant qüestions i no disposa en aquell moment d’un professional per a respondre-li. Per això, es proporciona el telèfon de contacte amb la infermera gestora de casos amb qui podran demanar visites per aclarir conceptes o solucionar incidències postoperatòries.

També hi ha una recomanació de pàgines d’internet de reconegut prestigi i de llibres en forma de conte per explicar als fills petits la malaltia de la mare.

El contingut ha estat fet pels integrants de la Unitat Funcional de Mama del Consorci Sanitari de l’Anoia i ha comptat amb una exhaustiva ajuda de professionals de rehabilitació, oncologia i psicooncologia i sobretot ha estat revisat per pacients voluntàries diagnosticades de càncer de mama i que ja han passat per tot aquest procés. La seva opinió ha fet canviar termes que als experts els semblaven correctes o introduir nous conceptes que eren importants des de la seva opinió.