24.5 C
Igualada
Dissabte, juliol 31, 2021

Aliments per millorar la salut intestinal

Tot allò que ingerim té un efecte sobre el nostre sistema digestiu, i en conseqüència sobre la nostra salut. Cuidar l’alimentació és essencial per tenir una bona salut intestinal i per a que l’organisme pugui realitzar totes les seves funcions. El ritme de vida que portem i la quantitat d’aliments processats que ingerim poden afectar el nostre intestí per això és important conèixer quins aliments seran els nostres aliats per mantenir una bona salut intestinal i quins ens poden ajudar a millorar-la.

GERMINATS
Els germinats són aliments rics en enzims, vitamines i minerals. Es tracta de llavors germinades d’hortalisses, cereals i llegums. Tenen un efecte prebiòtic ja que contribueixen a enfortir la flora intestinal, desinflamen l’intestí i ajuden a l’equilibri del ph. Es consumeixen crus, són ideals per afegir a les amanides.

PAPAIA
La papaia és una fruita molt rica en fibra soluble i enzims digestius. És un gran antioxidant, conté betacarotè, àcid fòlic i vitamines C i A, a més de minerals com ara potassi i magnesi.

Consumir-ne ens ajuda en casos de diarrea i estrenyiment, a digerir millor els aliments, a la reducció dels gasos i protegeix el sistema digestiu. També és bona per cuidar la pell.

En casos en que es necessita tractament, menjar papaia no és suficient i hem de recórrer a concentrats d’enzim de papaia (la papaïna) el qual podem trobar en càpsules o pols.

ALIMENTS FERMENTATS RICS EN PROBIÒTICS
Els probiòtics són microorganismes que ens ajuden a conservar la microbiota intestinal. La seva ingesta redueix la distensió abdominal i els gasos intestinals. Com més diversa sigui la microbiota intestinal, més salut tindrem.

Trobem probiòtics en aliments fermentats com ara el kèfir, el miso o les hortalisses fermentades com ara el kimchi o el xucrut. Aquests aliments ens ajudaran a repoblar la microbiota, millorar les digestions, l’assimilació dels nutrients i ens protegeixen d’infeccions i altres agents externs.

També es poden prendre en càpsules o en pols, aquests contenen diverses soques en molta quantitat (10.000 milions) i poden ser útils en casos de candidiasi, diarrees o restrenyiment, després d’una temporada on s’han pres antibiòtics, etc.

GINGEBRE
El gingebre és una arrel d’origen asiàtic que té moltes propietats que ens ajuden a millorar la salut. Conté àcid oxàlic, gingerol, olis essencials , aminoàcids i minerals. Pel que fa a les afeccions intestinals és molt útil per tractar problemes digestius. Estimula el pàncrees i augmenta la producció d’enzims que afavoreixen la digestió. També és un gran remei per combatre les nàusees.

PSYLLIUM
La closca de les llavors de psyllium o saragatona conté mucílags, una substància densa amb propietats emol·lients, demulcents i laxants. La fibra soluble que conté en contacte amb l’aigua augmenta de volum i un cop ingerit ajuda al trànsit intestinal.
Cal tenir en compte que abusar del seu consum pot arribar a irritar l’intestí.

ALOE VERA
L’Aloe Vera és molt coneguda pels seus beneficis per a la pell però també presenta beneficis a nivell gastrointestinal. Contribueix al trànsit en les deposicions, millora l’absorció dels nutrients i protegeix i desinflama l’estómac. Tot això és gràcies a les seves propietats antiinflamatòries, antisèptiques, antibiòtiques i antioxidants. Es pren en forma de suc i es sol comercialitzar en format d’ampolles de litre.

També hi ha plantes que poden ser les nostres aliades en afeccions gastrointestinals com ara la melissa, el boldo o el marduix.
La melissa facilita la digestió i evita la formació de gasos i és útil en casos en que hi ha dolor abdominal causat per nervis ja que també té efectes relaxants i ajuda a conciliar el son.

El boldo ens serà útil per evitar una mala digestió. Els favonoides, tanins i l’oli essencial que conté desinflamen l’aparell digestiu i afavoreixen el bon funcionament del fetge i la vesícula. Al tenir un efecte calmant també serà útil en casos de dispèpsia.
Finalment el marduix ens serà molt útil en casos de dispèpsia nerviosa, té efectes sedants, contribueix a una bona digestió dels aliments, ajuda a combatre els gasos i protegeix les mucoses digestives.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Pobla dona un nou impuls a l’activitat de la seva gent gran

A partir d’aquest mes de setembre l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt incrementarà les actuacions que realitza al voltant de l’envelliment actiu a través...

Racons de l’Anoia: Pujalt

El terme de Pujalt, de 31,43 km2 d’extensió, és al sector de ponent de l’altiplà de Calaf, al límit nord de la comarca de...

A propòsit d’una notable Exposició: “Natura viva”, de Carlota Delgar, a Igualada

Nascuda a l’osonenca Manlleu i instal·lada al cap d’uns anys a Els Hostalets de Pierola, Carlota Delgar se’ns presenta com una dona activa i...

Igualada tindrà les zones blaves gratuïtes durant tot el mes d’agost

Aquest any durant tot el mes d’agost la zona blava de la ciutat d’Igualada serà gratuïta. L’1 de setembre es tornarà a activar. L’ajuntament...

L’editorial: Ha tornat el foc

De nou l’Anoia ha tornat a ser assolada pel foc. Aquesta vegada a Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, que...
Compartir