6.4 C
Igualada
Dilluns, abril 19, 2021

Ajuntament d’Igualada, els barris volem decidir!

Per trobar les millors respostes, cal fer les preguntes correctes. La màxima ni és meva, ni és nova. Però el cert és que és del tot irrefutable. I també és cert que quan parlem de solucions plurals per a col·lectius veïnals, els qui dirigeixen i governen han d’escoltar i saber preguntar per després -amb les respostes clares- proposar i aplicar les millors solucions per a tothom. I aquí tornem a topar, una vegada més, amb el problema recorrent en el nostre entorn local més immediat: La falta d’empatia de qui ens governa.

En els darrers anys sentim a parlar -i massa sovint- de fer nous polígons a la Conca i ja hem deixat clar també que aquestes infraestructures, avui per avui, viuen un excés d’oferta i són, a més, una font de problemes de diferents tipus: de seguretat, d’higiene, de despesa pública sense retorn… Les veïnes i els veïns exigim que els governants ens escoltin. I que a partir de les demandes que hi ha, trobin les millors solucions per millorar l’economia local.
L’Associació veïnal de Sant Jaume Sesoliveres ha dut a terme una enquesta al barri i ha obtingut una resposta prou aclaridora: Ningú entén la ubicació d’un nou polígon a tocar de les cases de Sant Jaume d’Igualada.

La sol·licitud majoritària de les veïnes i veïns de Sant Jaume Sesoliveres és que aquest “NO ÉS EL LLOC”, aquesta és la resposta 97% dels enquestats. La resta no ho tenen clar, i ningú hi ha votat a favor. Una majoria considera que la ubicació no és la millor, havent-hi altres llocs a la Cònca d’Òdena molt millors per a l’estratègia de creixement industrial, i més quan hi ha polígons buits ja construïts a la comarca pendents de rebre nova industria.
Un 80% dels veïns que van manifestar-se en contra assenyalen com a principal argument que, sense les hectàrees d’Òdena i de Vilanova del Camí tal com contemplava el pla inicial de polígons, aquest pla s’ha de suspendre i, si s’escau, refer-lo de nou, contemplant -aquesta vegada sí-, els polígons buits com a part de la solució. No podem continuar amb un pla adaptable a qualsevol espai en funció del suport popular.

Si no hi ha l’espai que volien, el mateix projecte no pot ser vàlid per definició en qualsevol altra zona. Com volen encabir les suposades indústries que haurien d’anar a Can Morera i Can Titó a l’espai de Jorba-Igualada? La resposta és clara: O no existeix tanta demanda de sòl com diuen, i per tant l’interès últim no és aquest, o bé el projecte no està fet amb el rigor que correspon.

Les respostes han deixat clar que el veïnatge de Sesoliveres ni volen, ni veuen cap utilitat en instal·lar-hi un nou polígon. Altres argument a favor de la negativa que van votar els veïns i veïnes indiquen que la planificació proposada és molt agressiva amb el territori i gens respectuosa amb el medi ambient. (75%) També hi ha enquestats/des que defensen que abans de crear nous polígons seguint unes pautes que, recordem-ho, formen part de la fallida de la bombolla immobiliària que tant de mal i desenganys va provocar, cal ocupar els molts polígons buits. (70%) Dos arguments més que no són menors, i que cal que siguin escoltats, és que les veïnes i veïns creuen que un potencial nou polígon perjudicaria la qualitat de vida del barri i que tot plegat no respon a cap necessitat empresarial real. (65%)

La sensació del veïnat és que es prenen decisions sense consultar-nos-ho, i això que som els principals afectats. La promoció econòmica de la zona, no ens cansarem de dir-ho, no pot passar per la cultura de la inversió milionària en projectes que, d’antuvi, tots sabem que no donaran ni fruits, ni beneficis per a la majoria de la ciutadania..

A l’enquesta també demanàvem l’opinió sobre quin rol ha de fer l’associació veïnal i que n’esperen de l’Ajuntament d’Igualada. Els veïns i veïnes consideren oportú sumar la nostra veu a les plataformes que s’han aixecat en contra d’aquest pla, però primer es vol donar una oportunitat a explicar-se a l’Ajuntament d’Igualada.

Les veïnes i veïns fem arribar potencials vies de diàleg i de solució. Per això l’Associació ja ha contactat amb la Regidora Carlota Carner i estem a l’espera de conèixer si volen dur a terme una reunió oberta amb la gent del barri i l’Alcalde Castells. Es tractaria d’una reunió informativa amb l’Ajuntament on es comprometin a uns mínims urbanístics que preservin la qualitat de vida del barri.

Algunes veus han plantejat també que l’Associació promogui un referèndum al barri amb el suport logístic de l’Ajuntament. A l’edifici del Campus universitari es podria acollir dues trobades on es plantegin els punts a favor i en contra de les propostes de l’ajuntament, per després sotmetre-ho a votació. No seria això viable, del tot democràtic i aclaridor? I tornem a l’inici de l’article, a partir de les respostes de les ciutadanes i ciutadans, l’ajuntament sabria quines són les millors mesures a prendre. Sense aquestes respostes, se’ns fa molt estrany que l’ajuntament afirmi tenir tan clar quina és la millor solució per a tothom.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Jaume Ripoll, director de Filmin: “Molts usuaris ens escrivien dient: ‘Gràcies, perquè ens heu salvat el 2020’”

No acostuma a ser fàcil creure’s aquell mantra de ‘les crisis són també oportunitats’, però si durant la pandèmia de la covid-19 hi ha...

Barraques GO! lliura el premi del vol en globus sortejat entre tots els participants

Barraques GO! ha lliurat aquest mes de març el premi d’un vol en globus per a 4 persones sortejat entre els participants de l’edició...

Ajuts extraordinaris per a preservar els edificis del nucli antic de Piera

Amb la voluntat d’incentivar la preservació dels edificis del casc antic i millorar-ne l’accessibilitat, l’Ajuntament ha aprovat les bases per a la concessió d’ajuts...

“Els polítics haurien de donar un cop de puny damunt la taula i dir prou a tantes plataformes del “No pel No”

El president de l’Associació Polígons dels Plans i expresident de la UEA, Ramon Felip, ha volgut aquesta setmana dir-hi la seva a l’entorn del...

Incendis sense ferits en dos locals de Piera

Aquesta nit han cremat totalment dos locals, baixos tots dos, al carrer Dr. Carles de Piera. Fins a la zona s'hi han desplaçat diverses...
Compartir