S’agreuja la crisi dels clubs esportius d’Igualada

429

Després del Club Natació Igualada, que travessa una delicada situació que l’ha portat al llindar de la desaparició, dels nombrosos problemes econòmics del Bàsquet Igualada, obligat a augmentar quotes als seus equips base per manca de patrocinadors, l’infern de destacades entitats esportives ha continuat aquesta setmana amb la primera de totes elles: l’Igualada Hoquei Club.

Els socis no aproven el pressupost

Manel Buron és president des del 2012.

L’entitat, fundada el 1953, que presideix Manel Buron des del 2012 -reescollit el 2016- ha anunciat que l’assemblea de socis, la setmana passada, va decidir no aprovar el pressupost per a la present temporada. La raó és simple: preveia un dèficit de 64.000€, bàsicament perquè dos dels principals patrocinadors del primer equip, Calaf Grup i Buff, han decidit no renovar. La decisió dels socis presents (una vintena dels 289 que té el club) va ser de 5 vots en contra i 12 abstencions, entre elles les de tota la junta directiva.
Burón va manifestar que “fa mesos que treballem per aconseguir nous patrocinadors però no ha estat possible i aquesta situació no és pot allargar en el temps”.

De 141.000€ de dèficit, a 60.000€ en sis anys

L’assemblea va aprovar el balanç econòmic de la temporada passada un dèficit de 15.000€, tot i que el deute del club només es veu incrementat en 3.000€, ja que en el decurs de la temporada passada es van poder retornar i pagar quasi 12.000€ del deute arrossegat. Al setembre del 2016 el deute del club era de 57.000€ i ara en aquests moments és de 60.000€, la primera temporada de les darreres cinc que el club genera dèficit. Cal tenir en compte, però, que quan Buron va arribar a la presidència el dèficit era de 141.000€… En gairebé sis anys s’ha reduït més de la meitat.

El problema actual és que els 23 equips base de l’entitat poden anar competint gràcies a l’estructura que ja té el club, però posar a jugar el primer equip a l’OK Lliga i les competicions europees costa 55.000€. Una xifra per a la qual és necessària la col·laboració dels patrocinadors.

Malauradament, en gairebé tots els casos l’IHC ha necessitat sempre de la via “política” per accedir als principals patrocinis. Entre els més importants hi ha hagut les desaparegudes Ceràmica Sant Genís o Kembo, però també Once, Hormipresa, Proinosa, Monbus o Construccions Calaf.

Sense diners, la presència a l’OK Lliga i Europa sembla impossible. Això ja va provocar, l’estiu passat, que dos clubs, el RCE Espanyol i l’Alcobendas, s’acostessin a l’Igualada HC amb intenció de comprar la plaça. Per acabar-ho de complicar, la subvenció municipal s’ha anat reduint al llarg dels anys, i avui és de 23.000€. Lluny dels 45.000 que rep el Noia, els 70.000 de Vilafranca, 120.000 de l’Alcoi o 220.000 de l’Alcobendas. Algunes fonts apunten que és el club amb menys aportació pública de l’OK Lliga, tenint en compte el nombre d’habitants de la població.

No és, doncs, estrany, que a la mateixa assemblea ja sorgís la possibilitat que, al final de la present temporada, l’IHC es vengui la plaça de l’OK Lliga i competeixi amb el segon equip a la Nacional Catalana, de manera que s’eixugaria per complet el dèficit actual.
Fonts del club han manifestat que dimecres de la setmana vinent hi ha prevista una reunió dels directius amb l’alcalde Marc Castells per intentar trobar camins de solució.

Jordi Puiggròs