AEM:“A Capellades hi ha molta gent que surt a caminar o córrer per la muntanya”
A

14 d'octubre de 2018

L’Associació Esports de Muntanya de Capellades –coneguda com AEMdeKP- és una entitat que a més de potenciar els esports de muntanya, organitza una cursa i una caminada popular anomenada Neandertal que, entre altres beneficis, recupera antics camins de l’entorn capelladí.

D’on sorgeix la idea de fer la Cursa Neandertal?
En la cursa hi ha el naixement de l’AEMdeKP. Va ser com una idea nascuda en un laboratori. Un va tenir la idea i altres la varen anar executant. Es comença pensant en la cursa i en anar buscant persones vinculades als diversos àmbits de l’esport de muntanya, vàrem fundar l’associació. Va ser concretament al Dalt & Baix, el 10 de maig del 2010, a dos quarts de deu del vespre que es va fundar el grup, primer amb l’objectiu de fer la cursa però es van anar afegint altres activitats, sempre en el marc dels esports de muntanya.

Neandertal té dues proves, la cursa de muntanya i la caminada popular. Per què la caminada és dos quilòmetres més curta que la cursa?
Són recorreguts diferents. La caminada és més suau i més curta perquè és de caràcter popular volem que tothom acabi en menys de quatre hores. Un any vàrem pujar el nivell de la caminada i la gent es va queixar. En canvi la cursa de muntanya l’anem endurint cada any. A les nou del matí sortiran els participants a la cursa i uns minuts després sortiran els caminadors, que fan un altre recorregut. Uns giraran a la dreta i els altres a l’esquerra.

Quants participants tindrà la prova?
Cinc-cents. Sempre tanquem quan hi ha uns dos-cents cinquanta inscrits en cada prova. Cada any acaba havent-hi llista d’espera, però nosaltres ho limitem a cinc-cents en total. És un nombre prou alt i al mateix temps ajustat a la nostra capacitat organitzativa i de respecte al medi ambient.

És una competició?
Per als corredors sí, però per als caminadors, no. Fer una caminada competitiva porta problemes, perquè al final tots acaben corrent. A la caminada donem la classificació, però únicament és a nivell informatiu.

L’AEMdeKP recupera molts camins tot preparant la prova. Qui se n’ocupa?
Aquest any ho ha fet en Gabriel Ordoñez, àlies Conan. Ha fet una recerca, ha parlat amb gent de la Pobla i de la Torre…. s’han netejat trams i s’està dissenyant un traçat atractiu i exigent. Cada any es fa un recorregut diferent, buscant llocs especials. Ens porta més feina però és més agradable per als que hi participen. Un o dos dies abans de la cursa es marquen els camins i tan bon punt ha passat el darrer participant hi ha un grup de voluntaris que retira les marques i ho neteja tot.

Els camins recuperats s’han consolidat?
N’hi ha molts que sí. A partir de la cursa molta gent els utilitza habitualment i són trams molt concorreguts. N’hi ha que han tingut molt èxit. Cal tenir en compte que a Capellades hi ha molta gent que surt a caminar o a córrer a la muntanya.

El vídeo promocional està molt bé.
La protagonista és una senyora de Capellades i val a dir que no es va haver de repetir cap toma. Tot va sortir a la primera.

Quina entitat és la beneficiària aquest any i qui és el padrí?
Cada any elegim una entitat i un padrí. Aquest any el padrí és la Carme Ruscalleda i l’any passat ho va ser l’Eudald Carbonell. Els padrins en fan difusió i les entitats reben un reconeixement i uns diners, gràcies a la col·laboració del comerç de Capellades que ens dona un suport imprescindible. Aquest any l’entitat beneficiària és “Amics de la Gent Gran”.

Teniu ajut públic?
En alguna ocasió. L’Ajuntament ens ofereix tot el suport necessari i col·labora en la logística i gestió de permisos.

Quines altres activitats fa el club?
Fem activitats fixes de recorreguts per la muntanya, fem sortides de club a proves que es fan fora de la comarca, i tenim també la cursa BTT, fem les activitats Kp’ls 100 cims, Caminant per la comarca, organitzem la Cursa del Gall d’Indi…. fèiem la travessa de la Bassa que malauradament fa dos anys que no es pot fer.

Tots els socis sou de Capellades?
Majoritàriament sí, però també en tenim d’altres llocs gràcies a que som un club que té la quota molt barata. Des de la fundació que no hem apujat el preu: dotze euros l’any…. i en entrar regalem la samarreta oficial del club. Amb la quota tothom està assegurat en totes les sortides de l’any. Som un club molt sanejat i això ens dona molta tranquil·litat.

Quin és el premi dels corredors?
El garrot neandertal, però no el guanya en propietat fins que hagi guanyat la cursa tres vegades. Ja n’hem lliurat un i ara hi ha un corredor que té dues victòries. El garrot, l’eina dels neandertals, és un símbol que ens fa un artesà capelladí.
Jaume Singla, @jaumesingla

 

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?