Actualització dels casos de zika a Catalunya

51
zika
El Departament de Salut i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han informat aquesta tarda de l’evolució d’un cas d’infecció per virus zika dels que se segueixen en aquest centre barceloní. En concret, es tracta del d’una dona que aquest matí ha donat a llum un nadó que presenta microcefàlia. Segons ha explicat el Cap del Servei de Neonatologia de l’hospital, Félix Castillo, el nounat presenta un perímetre cranial baix, però es troba clínicament estable, té les constants vitals normals i no requereix reanimació ni cap altre suport específic ni suplementari. El metge ha afegit que el nadó serà sotmès a la resta d’exploracions complementàries, tot assegurant que per ara és impossible predir les conseqüències a llarg termini que pugui causar-li aquesta afectació. Per la seva banda, la Cap del Servei d’Obstetrícia del mateix hospital, Elena Carreras, ha informat que el part, per cesària, s’ha desenvolupat sense complicacions i que l’estat de la mare evoluciona favorablement.
A banda d’aquest cas, i segons ha indicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, altres 5 dones gestants infectades per zika ja han donat a llum a Catalunya en els darrers mesos, en parts que s’han desenvolupat amb normalitat i sense complicacions posteriors en mares i nadons des del naixement fins a l’actualitat. En total, des de l’1 de gener s’han registrat a Catalunya 91 casos d’infeccions, en 24 homes i 67 dones, 21 de les quals són gestants (aquesta darrera xifra ja inclou les 6 dones que han donat a llum fins ara). En tots els casos es continua aplicant el protocol d’atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus zika. Aquesta guia d’actuació implica fer un seguiment exhaustiu d’aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part.
El total de 91 casos d’infeccions per aquest virus són importats i, a data d’avui, a Catalunya no s’ha produït transmissió autòctona.