“50 dies exiliats. Poemes del confinament”, el darrer llibre de Xavier Fernandez es presenta a l’Ateneu

58

Jaume Singla

Ser periodista m’ha permés viure alguns moments especials ja sigui en el camp de la política, l’esport, la societat o la cultura. El passat 23 de juliol, diada de Sant Jordi del confinament, vaig viure un d’aquests moments. En Xavier Fernandez em va convidar a fer la presentació del seu, per ara, darrer llibre de poemes: “50 dies exiliats. Poemes del confinament” que es va presentar, amb totes les garanties sanitàries, als jardins de l’Ateneu Igualadí.

Tot i que no soc entès en poesia, vaig acceptar l’encàrrec per dues raons: conec des de fa més de seixanta anys a en Xavier i els seus poemes em varen ajudar molt en uns dies de molta angoixa.

En Xavier va passar els 50 dies de confinament fent un poema cada dia. Poema que enviava als seus amics i que ara ha recollit en un llibre. Aquest poema diari va coincidir amb els quinze dies d’angoixa que la Covid-19 em va fer passar en contagiar-me. Rebre cada dia el poema d’en Xavier em va ajudar a superar les molèsties de la malaltia i em consolava de les pèrdues que va provocar en tants amics comuns.

Ara, els 50 poemes estan reunits en un llibre que el mateix autor en va explicar la gènesi i en va recitar alguns. Cada pàgina porta la data en què va ser escrit i també dues notícies del dia -totes tretes del mateix diari- que poden ajudar al lector a situar l’entorn del moment en què es va gestar cadascun dels poemes.

L’acte va esdevenir en una, a voltes divertida a voltes trista però sempre reflexiva, reunió d’amics amb moltes vivències compartides.