Entrevista a Àngel Farré, alcalde de Montmaneu
E

25 de febrer de 2017
Àngel Farré, alcalde de Montmaneu, a la seu del diari. / T. CASELLAS

Parlem amb l’alcalde de Montmaneu, Àngel Farré (PDECat), amb motiu de la celebració aquest cap de setmana de la Fira de la Caldera, que cada vegada dóna més renom al municipi. A part, també hem repassat les notícies d’actualitat del poble per tal de saber-ne més coses. Àngel Farré es desviu per Montmaneu.

Aquest cap de setmana torna la Festa de la Caldera. Com pinta?

La Festa de la Caldera és una festa que cada vegada està més consolidada no tan sols al nostre poble sinó també arreu de Catalunya. La prova és l’interès que tenen diferents emissores de ràdio com RAC1 i la premsa. L’any passat la festa s’acabava al migdia després del repartiment de l’escudella i vam continuar-la fent una obra de teatre que aquest any farà l’humorista Jordi LP. El calderer d’honor d’aquest any serà l’Espartac Peran i com a col·laborador seu el cuiner Pep Nogué. Convidem a tothom que vingui, que facin un tomb per Montmaneu, que vinguin al matí, els passarà volant. Al matí fem un esmorzar de forquilla i ganivet a un preu mòdic, després un concurs d’allioli, actuacions teatrals pels carrers, figures de fusta… Si venen es trobaran al migdia sense adonar-se’n.

Us dona més renom la Festa de la Caldera que la Festa Major?

Són dues festes completament diferents. A la Festa Major hi ha alguns actes que són institucionals i que no es poden tocar, com el sopar de germanor que l’any passat va aplegar més de 500 persones. Després el playback i bé, anem mirant de fer coses amb el pressupost que tenim. La Festa de la Caldera és més coneguda, una festa popular, no només del nostre poble, cada vegada s’estén més. Nosaltres hem tingut trucades a l’ajuntament per saber si hi poden aparcar caravanes fins i tot. Ens sentim orgullosos que es vagi estenent, el fet que hi hagi paradetes a tot el poble la fa més atractiva. Tenim més públic que a la Festa Major. L’hem anat perfeccionant i millorant per consolidar-se.

Dimarts vau estrenar un nou sortidor d’aigua.

Sí, Marc Castells, el vicepresident de la Diputació de Barcelona, va inaugurar-lo. Aquest sortidor serveix per omplir les botes dels tractors per poder fer les feines del camp, era una reivindicació dels veïns del poble i que portàvem al programa electoral. Finalment s’ha pogut tirar endavant gràcies a la Diputació i al Marc Castells.

D’on surt aquesta aigua?

Surt d’uns pous que tenim al municipi. Uns al vessant Llobregat i l’altra a la part Ebre, són pous que porten aigua amb força calç, molts sulfats, nitrats, estem dins els paràmetres legals però no és una aigua massa bona. Però per això es destina a l’agricultura.

Però l’aigua pel poble i d’ús quotidià sí que és de qualitat.

Just aquest dimecres vam aprovar a la Generalitat que portarem l’aigua del canal Segarra-Garrigues a dos pobles de l’Anoia, Pujalt i Montmaneu, i també a la Conca de Barberà. Per tant ja no vindrà dels pous, vindrà directament d’un dipòsit molt gran que hi ha tocant a Sant Guim, el Turó del Magre, i farà la canalització fins a Montmaneu. És una fita que ja feia anys que s’estava parlant però són obres de molts diners, i hem d’estar contents que les Diputacions han ajudat a tirar el projecte endavant.

L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols, va escriure una carta a La Veu de l’Anoia fent referència a aquesta problemàtica.

Sí, de fet ahir estàvem junts signant a la Generalitat i estava molt content. Ells tenien poca aigua i era de mala qualitat, ara tindran aigua en abundància i de qualitat.

Estan solucionats tots els danys materials de l’aiguat de fa dos anys?

Bé, tot el que són camins estan arreglats, amb ajuts. Després, l’ACA va fer una feina molt important netejant la riera al transcurs pel nostre municipi perquè jo no recordo que s’hagués netejat mai. Ara en principi pensem que aquest problema està solucionat i cal tenir en compte que va ser un fet aïllat. Tenim un pont que és el més complicat, el que passa cap a l’antiga N-II, que està molt descalçat pels efectes de la riera. Aquest pont ens dóna una mica de mal de caps, provarem d’arreglar-ho però també val molts diners.

Teniu previst fer reformes a l’edifici de l’Ajuntament? La Diputació us va lliurar un estudi.

Des que hi som nosaltres, vam comprar el local continu a l’Ajuntament. Aquest local ens permetria baixar a la planta baixa l’Ajuntament i deixar el primer pis com a arxiu, sala de reunions, etc. I així el tema serveis seria tot a la planta baixa, és interessant perquè a Montmaneu tenim una població integrada per molta gent gran. La Diputació ha fet un estudi tècnic-econòmic i a veure si ho podem tirar endavant, l’únic problema és el tema econòmic, el que no volem és deixar deutes a l’Ajuntament. No volem luxes, volem ser pràctics.

Anoia o Segarra?

Nosaltres sempre hem volgut ser Anoia, la nostra capital és Igualada. Hem tingut diverses propostes per anar cap a la Segarra o cap a la Catalunya Central, però volem venir a l’Anoia. Tenim Igualada a un pas, tothom ve a Igualada pels serveis, ens sentim igualadins. També entenc que Montmaneu i Penedès… som prou lluny. Però sempre que puguem volem pertànyer a l’Anoia i per tant a la Vegueria Penedès.

Ton Casellas

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta