La bona salut de les cooperatives
L

11 de juny de 2016

Les cooperatives gaudeixen de bona salut. En contrast amb la dràstica caiguda de l’ocupació durant la crisi, des del 2008 les cooperatives han mantingut estable la seva capacitat per crear llocs de feina i resisteixen la crisi millor que algunes empreses convencionals.

Actualment a Catalunya hi ha unes 4.000 cooperatives i un miler de societats laborals, que conjuntament generen uns 48.000 llocs de treball directes que suposen aproximadament l’1,4% del total de l’ocupació. El seu volum de negoci oscil·la entre el 3 i el 6% del PIB català amb 4.621 milions d’euros.

L’ocupació del cooperativisme ha crescut perquè la cooperativa és una eina per poder sortir d’una situació d’atur.

La cooperativa és un model d’empresa basat en les persones i que utilitza el capital per assolir els seus objectius. Per tant, que dóna preferència a les persones per davant del capital. Aquest és un dels valors creixents en la societat actual, com l’aposta per un consum més responsable o els nous mecanismes de col·laboració com a propietat compartida.

Segons Oriol Amat, Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra: “En una cooperativa l’objectiu és generar benestar als socis i acomiadar algú serà l’última mesura que es prendrà”.

Estem en un moment ideal per tenir en compte aquesta manera de fer empresa més responsable i col·laborativa.  Amb la nova Llei 12/2015, s’ha reduït el nombre mínim de persones sòcies per constituir qualsevol classe de cooperativa llevat del cas de les cooperatives de consum, les quals hauran d’estar constituïdes per un mínim de deu socis i sòcies, s’ha accelerat l’ inscripció al Registre de Cooperatives i es crea la figura del soci o sòcia temporal, entre altres novetats.

Segons la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, les últimes 100 cooperatives creades són de sectors emergents, no en crisi, com poden ser el tecnològic, el que va desvinculant la idea de la cooperativa lligada  únicament al sector agrari o a les iniciatives socials.

Un mostra són les cooperatives que es van presentar el passat dissabte a Igualada, dins la xarxa d’iniciatives d’economia social, en les que n’hi havia d’habitatge, de restauració, de telefonia mòbil i internet, de consum d’energia verda o de finances ètiques.

Teresa Codina, co-fundadora SAF GESTIÓ

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta